Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» – Θάνατος 49χρονου: Το τμήμα επειγόντων περιστατικών παραμένει χωρίς γιατρό

Εχει περάσει μία εβδομάδα, αλλά γιατρός δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για τις ημέρες που το νοσοκομείο δεν εφημερεύει.

Νοσοκομείο

Μία εβδομάδα μετά το συμβάν της τραγικής απώλειας του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών τις μέρες μη εφημερίας των νοσοκομείων.

Γιατί ο υπουργός Υγείας, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου δεν έδωσαν εντολή στην Ιατρική Υπηρεσία του «Αγίου Ανδρέα» να εντάξει στο πρόγραμμα εφημεριών και γιατρό που θα εφημερεύει στο ΤΕΠ;

Αντίθετα, όπως αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους υγειονομικοί παράγοντες του νοσοκομείου και άλλοι φορείς «εξαντλήθηκαν στις καρατομήσεις των εμπλεκόμενων νοσηλευτριών και στις μετακινήσεις μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας».

Οπως ανέδειξε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», διεκόπη η σύμβαση της ειδικευόμενης νοσηλεύτριας που βρίσκονταν στο ΤΕΠ την ώρα που πήγε ο 49χρονος και αναμένεται ο έλεγχος της ειδικευμένης νοσηλεύτριας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας όπου έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της δυνητικής αργίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ΕΔΕ.

ΥΠΟΛΟΓΗ ΜΟΝΟ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Η ουσία είναι ότι το ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» βρίσκεται χωρίς εφημερεύοντα γιατρό τις ημέρες της μικρής εφημερίας.
«Οι εξελίξεις στο νοσοκομείο μας κρύβουν βαθύτερες επιδιώξεις. Οι χειρισμοί που έγιναν και γίνονται και θα γίνουν ενδεχομένως, δείχνουν ”απειρία” αλλά και εμπάθεια περί τα διοικητικά. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία ”πληρώνει το… μάρμαρο” και υφίσταται βίαιες μετακινήσεις και υποβιβασμούς υπηρεσιακούς που σημαίνουν βλαπτική επίδραση και οδηγούν σε συκοφάντηση τον κλάδο και παράλληλα αποδιοργανώνουν την υπηρεσία καθεαυτή» αναφέρει στην «Π» το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας του «Αγίου Ανδρέα» πνευμονολόγος και διευθυντής ΕΣΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ο ίδιος εξηγεί και προβληματίζεται:«Η εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια που κατά τους όρους της σύμβασής της ”οφείλει να εκτελεί εντολές των ειδικευμένων νοσηλευτών με τους οποίους είναι στη βάρδια”, απολύθηκε με καταγγελία της σύμβασής της, χωρίς να έχει ασχοληθεί με τον άτυχο 49χρονο… και απ’ ό,τι διαβάσαμε ΧΩΡΙΣ ”επαρκώς τεκμηριωμένη απόφαση” της διοίκησης όπως προβλέπει ο ν. 2690/1999. Ομως, η μη ύπαρξη εφημερεύοντος γιατρού στο ΤΕΠ τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν βαρύνει και την Ιατρική Υπηρεσία; Γιατί η Ιατρική Υπηρεσία παραμένει στο απυρόβλητο;».

ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ;

Οπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, ο «Αγιος Ανδρέας» παραμένει 18 ημέρες το μήνα – ημέρες «μικρής» εφημερίας– χωρίς εφημερεύοντα γιατρό στο ΤΕΠ.
«Ο κ. υπουργός επιμένει ότι ”δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία” κι αυτό σημαίνει ότι τους δίνει τη δυνατότητα να απασχολούν και να ορίζουν εφημερεύοντες στο ΤΕΠ και στις μικρές εφημερίες καθώς και τα ανάλογα κονδύλια για την αποζημίωση των εφημερευόντων ιατρών”…

Ας είμαστε ειλικρινείς και μεταξύ μας αλλά και με την κοινωνία και τους πολίτες.  Ανοιχτό και λειτουργικό είναι ένα νοσοκομείο όταν έχει ιατρούς σε όλα τα τμήματά του και μπορούν να περιθάλψουν τους ασθενείς. Οχι μόνο αν η κεντρική του πύλη παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο. Διότι από μόνα τους τα ντουβάρια του νοσοκομείου δεν κάνουν ιατρική!».

«ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ»

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου σημειώνει: «Βλέπουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργού Υγείας να μετακυλίσει τις ευθύνες του και να προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα» και προσθέτει: «Η αιτία που προκάλεσε αυτό το θλιβερό γεγονός είναι η μη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με εφημερεύοντα γιατρό. Εχει περάσει μία βδομάδα και διαδικασία προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει υπάρξει, απεναντίας βλέπουμε να γίνονται αλλαγές σε στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και προϊστάμενων νοσηλευτικών τμημάτων μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό το θλιβερό γεγονός».

Το Σωματείο Εργαζομένων υπενθυμίζει ότι «η ύπαρξη εφημερεύοντος γιατρού στο ΤΕΠ, που κάποτε υπήρχε, δεν επαφίεται στις αρμοδιότητες των στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπου εξαντλούνται επικοινωνιακά έντονα και κατ΄ αποκλειστικότητα όλες οι στοχοποιήσεις, αλλά της Ιατρικής Υπηρεσίας και τι κάνουν προς αυτήν την κατεύθυνση οι αρμόδιοι μετά και τις σχετικές δηλώσεις Πλεύρη;».

ΟI ANΕΞΗΓΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Εντονες συζητήσεις και προβληματισμό προκαλούν οι αλλαγές που έγιναν σε καίριες θέσεις της νασηλευτικής υπηρεσίας. Σε τομείς που δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή με το τραγικό συμβάν της απώλειας του 49χρονου.

Τι σχέση έχει, για παράδειγμα η προσταμένη της αιμοδοσίας ή του Εργαστηριακού Τομέα με αυτό που έγινε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών;

«Εγιναν αλλαγές και καρατομήσεις, που οι πιο πολλές, αν όχι όλες δεν έχουν καμία σχέση με το γνωστό θλιβερό γεγονός και αυτό το επισημαίνουμε με αφορμή και τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του υπ. Υγείας του κ. Πλεύρη, που είπε, ότι οι παρεμβάσεις τους και οι αλλαγές τους θα αφορούν πρόσωπα εμπλεκόμενα άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση» αναφέρει η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων.

Εκ μέρους της παράταξης «Συνδικαλιστική Αλλαγή» ο Κώστας Πετρόπουλος εκτιμά, ότι οι οι μετακινήσεις αυτές «ήταν προσχεδιασμένες από καιρό, όχι για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά για την προώθηση ημετέρων».

Ο ίδιος απευθύνει το ερώτημα: «Τι σχέση έχει με τα γεγονότα η καρατόμηση της προϊσταμένης της αιμοδοσίας;… Γιατί όλα εξαντλούνται στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, την οποία επικοινωνιακά στοχοποιούν και μάλιστα έντονα και κατ’ αποκλειστικότητα;».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σήμερα και ώρα 10.30 το Σωματείο Εργαζόμενων συνεδριάζει, με σκοπό να ζητήσει εξηγήσεις για τις αλλαγές που έγιναν και με αίτημα να ανακληθούν «όλες οι άσχετες αλλαγές και καρατομήσεις, που έγιναν στην Νοσηλευτική Υπηρεσία και οι οποίες δρομολογήθηκαν για άλλους σκοπούς και στόχους με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν των ΤΕΠ» θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
Με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Δημόπουλος έγιναν οι εξής αλλαγές:
-Ασλανίδη Αικατερίνη τομεάρχης Εργαστηριακού τομέα από τον Ελέγχου ποιότητας έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης όπου μετακινήθηκε ο Χαράλαμπος Λεβέντης.
-Μαργώνη Αθηνά έγινε προϊσταμένη Αιματολογικού από το ΤΕΠ, όπου μετακινήθηκε η Ζήση Ελένη.
-Κατσαρού Μαρία αναπληρώτρια προϊσταμένης ΩΡΛ, από προϊσταμένη Αιματολογικού.
-Μιχαλαριά Πάτρα από τομεάρχης προϊσταμένη Αιμοδοσίας στη θέση της Θεοδωροπούλου Δήμητρας που έγινε αναπληρώτρια προίσταμένη Τμήματος αιμοδοσίας.
-Σιακαβέλλα Μαρία έγινε προϊσταμένη Μεσογειακής Αναιμίας.

Ζητούν την παραμονή του Ηλ. Θεοδωρόπουλου

Με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας, την οποία κοινοποιούν και στον πρωθυπουργό, περίπου 80 γιατροί του «Αγίου Ανδρέα» ζητούν την ανάκληση της παραίτησης του Ηλία Θεοδωρόπουλου από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους, που συνοδεύεται από τις υπογραφές και τις σφραγίδες τους, οι γιατροί τους Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου αναφέρουν τα εξής: «Σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων, θα θέλαμε να εκφράσουμε πρωτίστως τη θλίψη μας για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Παρά ταύτα, θεωρούμε άδικη την παραίτηση του διοικητή του ΓΝ Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» κ. Θεοδωρόπουλου, την οποία και ζητήσατε προτού καν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ΕΔΕ, χωρίς αυτός να φέρει καμία ευθύνη.

Πέραν του ήθους του και της συνέπειάς του, οφείλουμε να επισημάνουμε, πως δεν υπήρξε απλά ένας διοικητής, αλλά ένας πρόθυμος συνεργάτης που ικανοποιούσε κάθε λογικό αίτημα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της λειτουργίας του φορέα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατόρθωσε να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στην υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου μας, και προς βελτίωση της εικόνας του και προς εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών. Κατόπιν τούτων, θεωρούμε επιβεβλημένη την παραμονή του και παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το ζήτημα».

Δημιουργία αυτόνομων κλινικών επείγουσας ιατρικής

Η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του τομέα Υγείας του κόμματος στη Δυτική Ελλάδα, Κατερίνα Σολωμού, σημειώνει για το συμβάν.

«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αποδοθούν. Αρχικά, θα έπρεπε να κληθεί ιατρός από τις κλινικές για να εξετάσει τον άνδρα, διότι δεν μπορεί νοσηλευτής να αξιολογήσει περιστατικό. Βέβαια, δυστυχώς, δεν προβλέπεται από το οργανόγραμμα γιατρός στο τμήμα επειγόντων νοσοκομείου που δεν εφημερεύει, κάτι που άμεσα θα πρέπει να διορθωθεί, με παρουσία του για τα επείγοντα περιστατικά. Κανένας και καμιά δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, ακόμη και σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει.

Το πρόβλημα πρέπει “χτυπηθεί” στον πυρήνα του. Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν Αυτόνομες Κλινικές Επείγουσας Ιατρικής στα νοσοκομεία, κάθε μέρα, επί 24ωρο. Με μόνιμο προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών, όπως στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”, ώστε όλοι μας να αισθανόμαστε ασφαλείς, όταν χρειαστεί να μεταβούμε στο νοσοκομείο».

Μάλιστα η κ. Σολωμού αποκαλύπτει, ότι «εδώ και έναν χρόνο έχει εγκριθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αλλάξει την υπάρχουσα στρεβλή λειτουργία των νοσοκομείων και να δημιουργηθούν άμεσα οι εν λόγω Κλινικές, με το απαραίτητο προσωπικό, που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από το αν εφημερεύει ή όχι το νοσοκομείο» και καταλήγει: «Πρέπει τάχιστα να ενισχυθεί και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που τόσο πάσχει στη χώρα μας, για αποτελεσματικότερη λειτουργία των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων».