Ο Κώστας Σπυρόπουλος βραβεύθηκε και μιλά στην “Π”: “Η ομορφιά είναι δική μας” – ΦΩΤΟ

Ο πατρινός εικαστικός και ιατρός Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος έλαβε από την κριτική επιτροπή της Biennale το βραβείο Jurmala City Museum για το έργο με τίτλο «Ταξίδι στο χρόνο – Time Travel.

Σπυρόπουλος

Στη Marina Biennale που πραγματοποιείται από τις 9 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου στη Λετονία στο Jurmala City Museum συμμετέχει ο πατρινός εικαστικός και ιατρός Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος έλαβε από την κριτική επιτροπή της Biennale το βραβείο Jurmala City Museum για το έργο με τίτλο «Ταξίδι στο χρόνο – Time Travel». Το έργο του βραβεύθηκε την 9 Ιουλίου ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.


Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η αναδυόμενη Αφροδίτη σαφώς παραλλαγμένη για τις εκφραστικές ανάγκες αυτού του έργου. Η Αφροδίτη συνυπάρχει με ένα καράβι (σύμβολο ταξιδιού – πορείας – αναζήτησης – πολιτισμού) και με ένα αποκεφαλισμένο άγαλμα άγνωστης ταυτότητας της κλασικής αρχαιότητας. Ένα φουγάρο σπασμένο στο έδαφος γεμίζει καπνό το περιβάλλον.

«Η Αφροδίτη εμπεριέχει συμβολισμούς. Είναι η αντιπρόσωπος της ομορφιάς ενώ τη βλέπουμε να αναδεικνύεται από τους αφρούς της θάλασσας οι οποίοι ήταν πάρα πολύ καθαροί. Τώρα, στη δική μας εποχή, έχουμε δύο προβλήματα, αντίθετα με τα παραπάνω. Το ένα είναι ότι δεν έχουμε τέτοια ομορφιά γιατί είμαστε κοινωνία που βρισκόμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και υπερκαταναλώνουμε, οπότε έχουμε άλλη ομορφιά και αφετέρου λόγω του ότι έχουμε δημιουργήσει προβλήματα ρύπανσης δεν έχουμε καθαρούς αφρούς στις θάλασσες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το οικοσύστημα. Αυτό φαίνεται στο έργο και από το σπασμένο φουγάρο το οποίο βγάζει μπλε καπνό και ρυπαίνει το περιβάλλον» μας λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Σπυρόπουλος, μιλώντας για το έργο σημειώνοντας παράλληλα πως ίσως στέλνει και ένα φιλοσοφικό μήνυμα.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος χαρακτηρίζει το σήμερα ως την «εποχή της εικονικής πραγματικότητας» και συνεχίζει: «Η τεχνολογία δίνει μεγάλες δυνατότητες για την πρόοδο του ανθρώπου υπό την έννοια ότι αυτές τις τεχνολογικές προόδους θα τις διαχειριστεί με ηθικό τρόπο. Ποιος είναι ο ηθικός τρόπος; Αφενός να υπάρχει ελευθερία, και ελευθερία σημαίνουν όρια και τα όρια σημαίνουν σεβασμός του ενός για τον άλλο και αφετέρου σεβασμός για το περιβάλλον. Γιατί όλοι μας ξέρουμε ότι το περιβάλλον κινδυνεύει και πρέπει να το σώσουμε γιατί είναι το σπίτι μας». Παράλληλα επισημαίνει πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ταξίδι που μπορεί να είναι εντός ή εκτός της γης. «Όμως και το ταξίδι έξω από τη γη θα πρέπει να γίνει και πάλι με κανόνες και ηθικές προδιαγραφές ώστε να έχει επιτυχία. Πολλοί έχουν μιλήσει για το ότι ο πολιτισμός θα σωθεί αν μπορέσουμε να μετοικίσουμε σε άλλο πλανήτη» τονίζει.

Όσον αφορά στη βράβευση που έλαβε, ο Κώστας Σπυρόπουλος εστιάζει τη σημαντικότητά της στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο όπως ο ίδιος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό καθώς υπάρχει επικοινωνία. «Επικοινωνείς με πολλούς ανθρώπους που έχουν την ίδια οπτική αντίληψη για τον κόσμο με εσένα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο πολιτισμός σημαίνει επικοινωνία και όποτε καταφέρνουμε να επικοινωνούμε τότε κάνουμε το επόμενο βήμα του πολιτισμού» μας λέει χαρακτηριστικά.

Και όταν τον ρωτάμε πώς θα ήταν ένα έργο που θα αφορούσε αυτό που ζούμε σήμερα, ο Κώστας Σπυρόπουλος μας απαντά: «Θα έφτιαχνα την Αφροδίτη αναδυόμενη με ένα ερωτηματικό δίπλα της». Το ερωτηματικό θα αφορούσε το πώς θα πρέπει να πορευτούμε «καθώς βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Έχουμε φτιάξει έναν πολιτισμό ο οποίος είναι τεχνολογικά πάρα πολύ προηγμένος, έχει όμως τη δυνατότητα της αυτοκαταστροφής αν δεν τον διαχειριστούμε σωστά. Από την άλλη, αν τον διαχειριστούμε σωστά έχει τη δυνατότητα να προαχθεί είτε στο επίπεδο της τεχνολογίας, είτε της βιολογίας, είτε της ιατρικής» επισημαίνει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως κυρίως απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, τους διαδόχους «οι οποίοι θα κάνουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να είναι αποφασιστικά και στέρεα». Και όπως καταλήγει: «Το ερωτηματικό είναι πάρα πολύ μεγάλο, για το πώς θα διαχειριστούμε την ομορφιά. Η ομορφιά είναι δική μας, είμαστε εμείς, η ύπαρξή μας».