Ο Νεοκλής Γεωργόπουλος στην «Π» για τους «ξεχασμένους» Ελληνες της Καλαβρίας

Ημερίδα «Γεφυρώνοντας το Ιόνιο» σήμερα Τετάρτη 13/11/2024, στην Πάτρα. Ο Καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος στην «Πελοπόννησο».

Καλαβρίας

Ημερίδα με τίτλο «Γεφυρώνοντας το Ιόνιο» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 13/11/2024 (ώρα 16:00) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ομιλίες, πολιτιστικές ανταλλαγές και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία και παράδοση των ελληνόφωνων της Καλαβρίας.

Σκοπός της ημερίδας είναι να ενισχύσει τις ιστορικές, γλωσσικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Καλαβρίας και της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και να φέρει σε επαφή ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες από τις δύο περιοχές, προάγοντας τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών γύρω από κοινές ρίζες και πολιτιστικές κληρονομιές.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη τοπικών φορέων και πολιτιστικών οργανισμών.

Η ημερίδα θα κλείσει στις 21:00 με συζήτηση και συμπεράσματα από τους Νεοκλή Γεωργόπουλο και Αννα Φτερνιάτη, που θα συνοψίσουν τις συζητήσεις της ημέρας και θα παρουσιάσουν τις προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες.

Ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Ενδοκρινολογίας – Αναπαραγωγής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας Νεοκλής Γεωργόπουλος, μιλώντας στην «Π», σημείωσε με θλίψη:

«Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή δάσκαλο Μέσης Εκπαίδευσης στην ελληνόφωνη Καλαβρία. Απεναντίας, υπάρχουν μεμονωμένοι ερασιτέχνες ελληνόφωνοι Καλαβροί, που διδάσκουν χωρίς χρήματα, την ελληνική γλώσσα και την ελληνόφωνη διάλεκτο στα παιδιά. Παλαιότερα το ελληνικό κράτος διέθετε δασκάλους, σήμερα όχι! Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιοι ιδιώτες που έχουμε κάποιο συναισθηματικό δεσμό και αγάπη με την περιοχή αυτή, αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή η ημερίδα. Γιατί νιώθουμε ότι οι επίσημοι φορείς της χώρας μας δυστυχώς αδιαφορούν!

Πρόσφατα μάλιστα, κάποιος φίλος από την Ιταλία, ρώτησε τους ελληνόφωνους κατοίκους: «Αφού η Ελλάδα, δεν ασχολείται μαζί σας, γιατί εσείς επιμένετε να σώσετε την ελληνική γλώσσα σας και να αισθάνεστε Ελληνες;»

Η απάντηση που έλαβε ήταν αφοπλιστική: «Και τι να κάνουμε; Όταν εμείς πάμε στο αμπέλι, το λέμε στα Ελληνικά: «Αμπέλι». Ετσι το ξέρουμε, με αυτές τις λέξεις μεγαλώσαμε και επικοινωνούσαμε. Δεν το αποφασίσαμε εμείς. Ακόμα λοιπόν και αν μας έχει ξεχάσει το ελληνικό κράτος, πώς εμείς μπορούμε να αφήσουμε τη γλώσσα μας; Αφού είναι η ίδια η ζωή μας!”».