Οι 3 λόγοι που βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων
Δύο ισχυρές συστάσεις για τον κορονοϊό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Στέλιος Λουκίδης, σε συνέντευξη του στο πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ 91,6.
Ο κ. Λουκίδης, αφενός συστήνει με βάση τα δεδομένα την 4η δόση στους άνω των 60 και αφετέρου προέτρεψε του νεότερους να σκέφτονται και να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους, ελέγχοντας ή/και μειώνοντάς επισκέψεις και επαφές, καθώς η ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνη που οδηγεί τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Σημείωσε δε ότι σε αυτή την ομάδα το τελευταίο διάστημα ήδη έχουν χορηγηθεί αρκετά αντιϊκά φάρμακα.
Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στη χώρα μας ανέφερε ότι η ήταν «σχεδόν» αναμενόμενη για τρεις λόγους:
- Οι δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον που είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικές
- Η έντονη κοινωνικοποίηση το καλοκαίρι στην χώρα μας, η οποία αυξάνει την ανθρώπινη επαφή και τις μολύνσεις
- Η μη χρήση πλέον των μασκών, μετά την άρση της υποχρεωτικότητας, οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος, ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο, διαχρονικά.
Ειδικά για το θέμα των μασκών σε ερώτηση που δέχτηκε, διευκρίνισε ότι «δεν βιαστήκαμε να τις βγάλουμε, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις έβγαλαν πολύ νωρίτερα από εμάς, ήδη από τα μέσα προς τέλη Μαρτίου».
Με βάση δε τα νέα δεδομένα της αύξησης των μολύνσεων συμπλήρωσε: «… ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως σε πλοία, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ενδεχομένως η μάσκα να χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτό που εγκαταλείψαμε ξαφνικά».
Σχετικά με το άνοιγμα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, ο κ. Λουκίδης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να γίνει ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση, σε ανθρώπους υγιείς κάτω των 60 ετών και όπως είπε χαρακτηριστικά: «στην ιατρική πρέπει να προτείνεις όταν έχεις δεδομένα». Αντιθέτως για την περίπτωση ατόμων άνω των 60 ετών, υπάρχουν δεδομένα, που στηρίζουν επιστημονικά την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στην μόλυνση, αλλά ισχυρή προστασία στην σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πλέον σημαντικό.
Ως εκ τούτου δημοσιεύματα που αναφέρουν συλλήβδην ότι είναι άγνωστες οι παρενέργειες της 4ης δόσης, δεν απηχούν την πραγματικότητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε και δεν ισχύει ότι «δεν ξέρουμε τι περιέχουν τα εμβόλια» που επίσης έχει γραφεί εντελώς λανθασμένα προφανώς λόγω παρανοήσεως.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News