Οι Εμίρηδες επιστρέφουν στη Δυτική Ελλάδα – Από τα επενδυτικά «ναυάγια» στην εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Οι επαφές είχαν ξεκινήσει πρακτικά με το Εμιράτο του Κατάρ από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2008. Συνεχίστηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, τον Αντώνη Σαμαρά το 2013, μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα στόχο, πως θα προσελκύσουν πετροδόλαρα.

Εμίρηδες

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν η Ελλάδα έμπαινε στην περιπέτεια των μνημονίων, αμέτρητοι ήταν οι τίτλοι σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, για την εμπλοκή αραβικών επενδυτικών κεφαλαίων στη Δυτική Ελλάδα, σενάρια τα οποία όμως μέχρι σήμερα είχαν καταλήξει σε ναυάγια.

Οι επαφές είχαν ξεκινήσει πρακτικά με το Εμιράτο του Κατάρ από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2008. Συνεχίστηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, τον Αντώνη Σαμαρά το 2013, μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα στόχο, πως θα προσελκύσουν πετροδόλαρα.

Τα τελευταία 15 χρόνια αγοράστηκαν νησιά και εκτάσεις, δόθηκαν χιλιάδες υποσχέσεις, φτιάχτηκαν σχέδια και πλάνα, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ, έγιναν δεκάδες δίκες, ισάριθμες μηνύσεις, αγωγές και προσφυγές, πρόστιμα, κ.α. ωστόσο το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν μηδέν.

Εμίρηδες

Μία από τις πρώτες επαφές της Ελλάδας με το Κατάρ

Τον Σεπτέμβριο του 2010, λίγους μήνες μετά το Καστελόριζο, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συμφωνούσε με τον αρχηγό του κράτους του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί για ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας προκειμένου το ανεξάρτητο εμιράτο να επενδύσει στο λιμάνι του Αστακού 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τομείς όπως το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.ά.

Η επένδυση αφορούσε την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και ενός σταθμού ρυπογόνου LPG, αλλά έμεινε στα χαρτιά λόγω των έντονων περιβαλλοντικών αντιδράσεων. Το μνημόνιο κατέληξε σε ένα τεράστιο φιάσκο, με πολλές σκιές γύρω από την ελληνική πλευρά.

Δύο χρόνια μετά το φιάσκο του Αστακού, οι Καταριανοί επέστρεψαν στην περιοχή με ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο, αυτή τη φορά με την αγορά μιας τεράστιας έκτασης στη Ζάκυνθο, άνω των 10.000 στρεμμάτων πάνω από τη διάσημη παραλία του Ναυαγίου, προκειμένου να την αξιοποιήσουν τουριστικά. Την περιοχή αυτή όμως την αγόρασαν από κάποιον που οι Ζακυνθινοί έχουν καταγγείλει (και διώκεται δικαστικά) ότι δεν του ανήκε και σήμερα τη διεκδικούν η Εκκλησία, το Δημόσιο και κάπου 200 κάτοικοι του νησιού. Και η υπόθεση αυτή, «έχει, πρακτικά, τιναχτεί στον αέρα» μετά από δικαστικές εμπλοκές.

Παράλληλα, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ μέσω διαφόρων επενδυτικών σχημάτων, προχώρησε στην αγορά της νήσου Οξυά απέναντι από την Αιτωλοακαρνανία, με ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής της, σε «art island» όπως ονειρευόταν η κόρη του πρώην εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, Μαγιάσα.

Η επένδυση προέβλεπε γκαλερί, μουσεία, ξενοδοχεία, κατοικίες καλλιτεχνών, θέατρα και άλλους πολυχώρους τέχνης, ελικοδρόμια, μαρίνα, κ.α. επενδύσεις που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο και αυτά τα σχέδια μετά από δικαστικές διαμάχες με αρχιτεκτονικό γραφείο που είχε αναλάβει την επένδυση, τινάχτηκαν στον αέρα. Όπως αποκαλύφθηκε, το νησάκι, άνηκε στη ζώνη Natura. Αυτό σημαίνει ότι ο Εμίρης θα μπορούσε να χτίσει εκεί μια αγροικία 80 τ.μ., ένα μελισσόκηπο και ένα …μποστάνι.

Εμίρηδες

Επιπλέον, κάποια στιγμή, η ΔΟΥ Πατρών επέβαλε πρόστιμο 9,5 εκατ. ευρώ για το φόρο μεταβίβασης του νησιού, από τις 500.000 ευρώ που είχε ορίσει αρχικά. Αυτή τη στιγμή το νησάκι της Οξυάς είναι όπως ήταν και προφανώς ο Εμίρης πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ.

Το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα είχε δηλώσει ότι αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για Οξυά και Ζάκυνθο.

Σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Και μπορεί οι εμίρηδες του Κατάρ να μην είχαν καμία επενδυτική τύχη μέχρι σήμερα στη Δυτική Ελλάδα, οι αντίστοιχοι του Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «πάτησαν πόδι» για τα καλά σε υπάρχουσες επενδύσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar (“Masdar”), ο ηγέτης της καθαρής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε προ ημερών ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και λοιπούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για την εξαγορά της τελευταίας.

Εμίρηδες

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μια εταιρεία άμεσα συνδεόμενη με την Αιτωλοακαρνανία, καθώς έχει σε πλήρη εξέλιξη τις εργασίες κατασκευής του mega project της, τον Αντλησιοταμιευτικό Σταθμό 680 MW στον Βάλτο του δήμου Αμφιλοχίας. Στον Ορεινό Βάλτο εξάλλου, στο Αυλάκι, η εταιρεία λειτουργεί και υδροηλεκτρικό φράγμα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όμως έχει στους σχεδιασμούς της μεγάλα ενεργειακά project και στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου και Στράτου (σ.σ. έχει γίνει η δημόσια διαβούλευση επί των ΜΠΕ), με κάποια εξ’αυτών και ειδικότερα της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών, να προσκρούουν σε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Επελέγη ο εργολάβος του εργοστασίου «Φλόκα»: Ο κύβος ερρίφθη για τα απορρίμματα

Πανελλήνιες 2024: Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους, αύριο τα αποτελέσματα, εκτιμήσεις για τις βάσεις

ΒΙΝΤΕΟ από την επίθεση στο σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου, τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Folli Follie: Πολυετείς καθείρξεις για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργάτες τους

Παπάγου: Νεκρός ο 47χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο