Οι γειτονιές της πόλης να βρουν τον ρόλο τους
Ο Θόδωρος Καμπέρος είναι οικονομολόγος.
Σίγουρα είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που την επόμενη από την Κυριακή της Αποκριάς οι συζητήσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Πατρινών περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το Καρναβάλι. Αυτό λόγω της τεράστιας συμμετοχής των πολιτών σε σχέση με τον πληθυσμό. Αν σε αυτούς προστεθούν κι όσοι τους αφορά έμμεσα, όπως π.χ. διάφοροι επαγγελματίες εστίασης, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, αλλά κι αυτούς που είναι στα κοινά κι έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης, τότε μοιάζει όλοι να συμμετέχουν σε αυτό τον… εκτεταμένο απολογισμό.
Εναν απολογισμό φορτισμένο με ποικίλα συναισθήματα, ανάλογα με τη σχέση, την έκταση και τελικά την έκβαση της συμμετοχής, η οποία κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Το Καρναβάλι καθαυτό για τους Πατρινούς ήταν μια περίοδος χαράς, ευθυμίας, υπέρβασης από τα καθιερωμένα, ξέφρενης διασκέδασης και σιγά-σιγά εκτόνωσης ενός θυμικού «αλεγρίας», που με τα χρόνια αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου συλλογικού ταμπεραμέντου, αυτό το… «έλα να δεις τι θα πει Πατρινός» του γνωστού τραγουδιού.
Από τη σκοπιά, λοιπόν, των ανθρώπων της πόλης, παραδοσιακά αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να περάσουν καλά μεταξύ τους και σαν κοσμοπολίτες και φιλόξενοι άνθρωποι, που ήταν μαζί με αυτούς και οι προσκεκλημένοι και οι φίλοι τους.
Με τα χρόνια αυτό γιγαντώθηκε και φθάσαμε στις μέρες μας, όλος αυτός ο θεσμός να αποκτά μια βαρύτητα, που ξεπερνά κατά πολύ την ψυχαγωγία των πολιτών και να αφορά άμεσα τους σχεδιασμούς για την αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της πόλης. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί από κανέναν, γνωρίζοντας τα χρόνια προβλήματα, που ακολούθησαν από τη μεγάλη αποβιομηχάνηση και την υψηλή ανεργία έως τη συνεχή αναζήτηση ενός στίγματος για την προοπτική του κοινού μας μέλλοντος.
Ετσι λοιπόν ο όποιος απολογισμός και σχεδιασμός για το μέλλον, δυστυχώς για τους «ιθαγενείς», θα έλεγα εγώ, δεν μπορεί πλέον να αφορά την αρχική ιδέα, της δικής τους αποκλειστικά ψυχαγωγίας, αλλά το Καρναβάλι σαν αναπτυξιακό στίγμα για την πόλη.
Αυτό είναι μια υποχρεωτική συνεισφορά όλων για το κοινό καλό, που απλά ελπίζουμε να χωρέσει και η ψυχαγωγία μας.
Μεγάλο μέρος, λοιπόν, της συζήτησης αυτής, που μπαίνει στην βάση που προαναφέραμε, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων και κυρίως της μεγάλης παρέλασης. Αυτής, που αν δεν μας μποϊκοτάρουν τα κρατικά Μέσα, έπρεπε να προβάλλεται σε όλη την Ελλάδα.
Η ποιότητα της εικόνας είναι ο «κράχτης» μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα κι εκτός χώρας. Λογικό να απασχολεί τους πάντες, από τους υπεύθυνους διοργανωτές έως τους συμμετέχοντες.
Τα κίνητρα διαφέρουν. Κοινή συνισταμένη είναι η ασφάλεια, η σταθερή ροή, η περιορισμένη ταλαιπωρία από μεγάλες αναμονές στην αφετηρία, η περιφρούρηση της ομοιογένειας των ομάδων, που συμμετέχουν, τόσο για λόγους αισθητικής, όσο και συνοχής της κάθε παρέας.
Παραπέρα, το στοίχημα είναι η διεύρυνση και η διάχυση των εκδηλώσεων στις γειτονιές της πόλης. Εκεί που διασώζεται ακόμα η πιο παλιά και αυθεντική καρναβαλική έκφραση και το μπρίο των Πατρινών, προφυλαγμένο από τα δυνατά φώτα και τα μεγάλα ηχεία.
Ιδιαίτερα θετική συγκυρία, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος είναι οι εκτεταμένες αναπλάσεις στην Ανω Πόλη, στα Προσφυγικά και στις άλλες παραδοσιακές γειτονιές μας.
Απομένει στους διοργανωτές να συζητήσουν με τους ανθρώπους, που ζουν εκεί, να τους ενθαρρύνουν και να τους συμπεριλάβουν σε έναν αποκεντρωμένο σχεδιασμό, ώστε να ανθήσει μια νέα περίοδος για το Καρναβάλι… ολόκληρης της πόλης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News