Πανεπιστήμιο Πατρών: Το «φαινόμενο» Τεχνητής Νοημοσύνης Κωνσταντίνος Δασκαλάκης επίτιμος διδάκτορας – ΦΩΤΟ

Ο Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης είναι από χθες Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Πατρών.

Δασκαλάκης

Τα άλματα της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τα εμπόδια μπροστά στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα, παροσίασε χθες από το βήμα του Πανεπιστημίου Πατρών ο Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης  κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε αρχικά ότι την περίοδο που ήταν στη διαδικασία επιλογή πανεπιστημίου για τις προπτυχιακές σπουδές του το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν ανάμεσα σε αυτά καθώς «πρωτοπορούσε στην επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορικής. Επέλεξα τελικά το Μετσόβειο και να που σήμερα έφτασε η στιγμή με την επιτιμοποίησή μου να ανήκω πλέον με πολύ χαρά και στο Πανεπιστήμιο Πατρών».

Δασκαλάκης

Ο Κ. Δασκαλάκης με τους περήφανους γονείς του

Μιλώντας στη συνέχεια για τη «Θεωρία Παιγνίων και Τεχνητή Νοημοσύνη (Game Theory and Machine Learning)» σημείωσε ότι «την τελευταία δεκαπενταετία έχουν γίνει άλματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και η πρόδος αυτή αφορά την αναγνώριση περιεχομένων εικόνων, μορίων, γλώσσας κ.ά.. Εντυπωσιακά εργαλεία κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται στην πράξη και προσφέρουν ευκαιρίες που θα μετασχηματίσουν τη ζωή μας».

Αναλύοντας στη συνέχεια τα νευρονικά δίκτυα που έχουν στόχο να μετατρέψουν μία βαρετή τυχαιότητα σε ενδιαφέρουσα ανέφερε ως παράδειγμα ότι «μπορούμε να πάρουμε δείγματα φωτογραφιών από πραγματικούς ανθρώπους και μπορούμε να φτιάξουμε μία γεννήτρια που θα γεννάει δείγματα πιθανών ανθρώπων. Που δεν είναι υπαρκτοί αλλά θα μπορούσαν να είναι υπαρκτοί. Πώς φτιάχνουμε ένα νευρονικό δίκτυο. Ορίζουμε ένα παιχνίδι μεταξύ δύο παικτών. Στον ένα παίκτη αναθέτουμε την ευθύνη να μας βρει το νευρονικό δίκτυο που ψάχνουμε ώστε να μετατρέπει τα βαρετά δείγματα σε ενδιαφέροντα και στον άλλο να επιλέξει τις παραμέτρους ενός άλλου νευροκνικού δικτύου που θα αποφασίζει εάν η εικόνα του πρώτου παίκτη είναι πραγματική ή ψεύτικη. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού επιβραβεύουμε τον παίχτη που καταφέρνει είτε να αναγνωρίσει το ψεύτικο από το πραγματικό αλλά και τον παίχτη που καταφέρνει να δημιουργήσει αλληθοφανείς εικόνες».

Δασκαλάκης

Η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου ήταν κατάμεστη με μεγάλη παρουσάι φοιτητών

Που σκοντάφτει σήμερα η Τεχνητή Νοσημοσύνη;

«Στα μοντέλα που αλληλεπιδρούν είτε με ανθρώπους είτε με άλλα παρόμοια μοντέλα. Για παράδειγμα βγάζουμε στο δρόμο ένα αυτό – οδηγούμενο αυτοκίνητο πώς θα κινηθεί μαζί με τα άλλα ήταν είναι αυτό – οδηγούμενα είτε οδηγούνται από ανθρώπους. Ενα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δεν θα αποκτήσει στρατηγική συμπεριφορά εάν εμείς δεν το βάλουμε στη διαδικασία της εκπαίδευσής του. Πρέπει να του εισάγουμε στρατηγικά κριτήρια. Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει πλαίσιο που να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε αυτού του είδους τεχνολογίες που θα αλληλεπιδρούν. Αυτή είναι μία περιοχή που με συναρπάζει και σε αυτή που δουλεύω τώρα».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ»

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του: «Ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών οφείλω να υπογραμμίσω ότι η αποψινή αναγόρευση αποτελεί τιμή για το πανεπιστήμιό μας. κ. Δασκαλάκη είστε ένα παράδειγμα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Δείχνετε ένα δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν οι Ελληνες όταν θέλουν να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν. Είμαστε υπερήφανοι και για το κύρος και το επιστημονικό σας ήθος το οποίο έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς διότι ως Ελληνας τιμάτε το όνομα της πατρίδας μας παγκόσμια σε εποχές δύσκολες. Κάτι που η πατρίδα μας έχει ανάγκη».

Δασκαλάκης

Ν. Αβούρης, Χρ. Μπούρας, Αντ. Αλεξανδρίδης, Χρ. Κακλαμάνης

«ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ»

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Νίκος Αβούρης ανέφερε «Στο πρόσωπό σας θέλουμε υπηρετώντας στο πρότυπο τεχνικά τιμούμε το παράδειγμα υπόδειγπρος τους νέους. Το παράδειγμα ενός νέου έλληνα που φοίτησε σε ένα δημόσιο σχολείο, πήγε σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και πολύ γρήγορα προχώρησε ψηλά στα σκαλοπάτι τη ςπειστήμης κρατώντας μία γερή επαφή με τις ρίζες του. Είμαι σίγουρος ότι πολλές μανάδες μπορεί να λένε στα παιδιά τους δεν έχω λεφτά να σε στείλω σε ιδιωτικό σχολείο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο αλλά γίνε Δασκάλης. Αυτό το παράδειγμα βοηθάει νέες γενιές. Είστε ζωντανό παράδειγμα».
Ο κ. Αβούρης σημείωσε επίσης και τος εξής: «Τιμούμε σήμερα τον επιστήμονα που συνομιλεί με την ευρύτερη κοινωνία. Βγαίνει έξω στη δημόσια σφαίρα και μιλάει για διάφορα θέματα».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καταλήγοντας ζήτησε τη συνδρομή του κ. Δασκαλάκη στα επόμενα βήματα που ετοιμάζεται να κάνει η Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας. «Αυτά τα δύο αδελφά τμήματα στα οποία από σήμερα θα είστε επίτιμος διδάκτοράς τους συνεργάζονται στενά και μάλιστα έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Να είμαστε οι πρώτοι που θα φτιάξουμε ένα Αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην επιστήμη των υπολογιστών και σε αυτό δουλεύουμε αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό το εγχείρημα σας χρειαζόμαστε αρωγό μας να σταθείτε δίπλα μας. Κι αυτό μπορείτε να το κάνετε με την εμβέλεια που έχετε και με την πολύ ισχυρή παρουσία που έχετε στο διεθνές επίπεδο». Καθηγητή Αντώνιο Θ. Αλεξανδρίδη και Καθηγητή Χρήστο Ι. Κακλαμάνη

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Αντώνιος Αλεξανδρίδης σημείωσε: «Δεν μπορούσα να αποφασίσω πώς να προσφωνήσω ένα επιστήμονα του μεγέθους του. Ο παγκόσμιος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμάται σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τιμάτε η ευφυία και το ήθος του επιστήμονα. Τιμάτε σήμερα εδώ η φυσική νοημοσύνη και ο χαρισματικός δάσκαλος. Από σήμερα θα είστε και ο δικός μας Κωνσταντίνος, Κωστής και προσδοκούμε και στη δική σας συμβολή για ν ακάνουεμ τα βήματα που θέλουμε».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Χρήστος Κακλαμάνης, ανέφερε: «Ο Κ. Δασκαλάκης αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Η σημερινή αναγόρευσή του αποτελεί αναγνώριση της γενικότερης προσφοράς του στην επιστήμη της πληροφορικής.
Οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι διδάκτορες μας είμαστε υπερήφανοι με την προσθήκη του Κ. Δασκαλάκη στις τάξεις των επίτιμων διδακτόρων των Τμημάτων μας».

Δασκαλάκης

Οι αντιπρυτάνεις Β. Βασιλειάδης, Μ. Μαραγκός, Π. Δημόπουλος