Παππάς προς Κομισιόν: Νέο σκάνδαλο με ανύπαρκτες οργανώσεις νεολαίας στο Erasmus+;
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τέσσερις πρόσφατες αξιολογήσεις που εξέδωσε η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία (ΙΝΕΔΙΒΙΜ – EL-02), διαπιστώνονται εγκρίσεις σε οργανώσεις οι οποίες δεν διαθέτουν κανενός είδους φυσική ή ψηφιακή παρουσία

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, ζητώντας τη διερεύνηση καταγγελιών για χρηματοδότηση εικονικών οργανώσεων νεολαίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοβαρές αποκαλύψεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με την ύπαρξη οργανωμένων δικτύων με ύποπτους φορείς, οι οποίοι, έχοντας αποκτήσει επίσημη αναγνώριση στο Erasmus+, αξιοποιούν εθνικούς μηχανισμούς διαχείρισης του προγράμματος για να εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η ελληνική διάσταση του ζητήματος:
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τέσσερις πρόσφατες αξιολογήσεις που εξέδωσε η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία (ΙΝΕΔΙΒΙΜ – EL-02), διαπιστώνονται εγκρίσεις σε οργανώσεις οι οποίες δεν διαθέτουν κανενός είδους φυσική ή ψηφιακή παρουσία, δεν διαθέτουν ιστοσελίδες, λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι αναγνωρίσιμες από τις τοπικές κοινωνίες και απουσιάζουν πλήρως από την ενεργή νεανική κοινωνία των πολιτών.
Ο Νίκος Παππάς, με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, καλεί την Επιτροπή να αναλάβει δράση και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από ευρωπαϊκές χώρες για την ύπαρξη οργανωμένων δικτύων εικονικών οργανώσεων νεολαίας, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί στο πρόγραμμα Erasmus+ και λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις μέσω των Εθνικών Υπηρεσιών του προγράμματος στα κράτη μέλη.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τέσσερις τελευταίες αξιολογήσεις του Erasmus+ που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία (ΙΝΕΔΙΒΙΜ – EL-02), αρκετοί εγκεκριμένοι αιτούντες δεν εντοπίζονται ούτε φυσικά ούτε διαδικτυακά. Δεν διαθέτουν καμία παρουσία στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες και δεν συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική νεανική κοινωνία των πολιτών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση εικονικών οργανώσεων που διαθέτουν PIC number και υποβάλλουν αιτήσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης;
- Πώς μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ – EL-02) όσον αφορά εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις;
- Προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για εις βάθος έλεγχο στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του προγράμματος Erasmus+;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News