Πάτρα: Αποζημίωση μετά από 10 χρόνια για την ηλεκτροπληξία που είχε πάθει 3χρονη σε παιδική χαρά

Δικαστική ταλαιπωρία 10 χρόνων χρειάστηκε για να δικαιωθεί η οικογένεια του θύματος

Πάτρα

Μια ιστορία που έρχεται από το μακρινό 2014 ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα, με τον Δήμο Πατρέων να αποφασίζει να μην προχωρήσει σε άσκηση αίτησης αναίρεσης τελεσίδικης απόφασης, που τον υποχρεώνει να καταβάλει αποζημίωση 9.000 ευρώ στην οικογένεια μιας κοπέλας, που είχε χτυπηθεί από ρεύμα, ενώ έπαιζε στην παιδική χαρά στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Το παιδάκι, όταν συνέβη το ατύχημα, ήταν τριών ετών και είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες.

Οι γονείς του κοριτσιού είχαν καταθέσει αγωγή το 2017, ζητώντας να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δήμου να τους καταβάλει για λογαριασμό της ανήλικης κόρης τους το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας τραυματισμού από ηλεκτροπληξία, που υπέστη το ανήλικο τέκνο τους στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 και ο οποίος προκλήθηκε, όπως υποστηρίζουν, από την παράνομη παράλειψη των οργάνων του Δήμου να τοποθετήσουν προστατευτικό κάλυμμα θυρίδας σε κολώνα ηλεκτροφωτισμού επί της πλατείας Αγίας Σοφίας στην Πάτρα στην παιδική χαρά.

Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών είχε απορρίψει την αγωγή ως απαράδεκτη το 2020 λόγω αοριστίας του αιτήματος. Οι γονείς άσκησαν έφεση τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία έγινε δεκτή, εξαφάνισε την ως άνω οριστική απόφαση, επέστρεψε το παράβολο της έφεσης στους εκκαλούντες, καταλόγισε σε βάρος του Δήμου τα δικαστικά έξοδα των εκκαλούντων στο ποσό των 747 ευρώ, δίκασε την ως άνω αγωγή, αναγνώρισε την υποχρέωση του Δήμου να καταβάλλει στους ενάγοντες ως ασκούντες την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους το ποσό των 9.000 ευρώ, νομιμοτόκως, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ανηλίκου τέκνου τους και συμψήφισε τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των διαδίκων.

Στην έφεση, οι γονείς είχαν συμπεριλάβει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την ταλαιπωρία που υπέστη το παιδί τους, αλλά και τους νόμους που αναφέρουν, ότι οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν τις παιδικές χαρές για να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες.

Οι παραλείψεις σε ζητήματα ασφαλείας, κατά το δικαστήριο, συνδέονται αιτιωδώς με τον επελθόντα τραυματισμό του κοριτσιού–το οποίο υπέστη ηλεκτροπληξία και τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, κατά την επαφή που είχε το χέρι του με τον ως άνω στύλο ηλεκτροφωτισμού-αφού ήταν ικανές, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, ενόψει των ειδικών συνθηκών της συγκεκριμένης περίπτωσης, να επιφέρουν το ως άνω ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Τελικά, αφού μελέτησε την υπόθεση η νομική υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, εισηγήθηκε στη δημοτική επιτροπή να μην ασκηθεί αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πατρών. Κάπως έτσι, η δεκαετής περιπέτεια της οικογένειας, που είχε βρεθεί στην πλατεία της Αγίας Σοφίας για να παίξει το 3χρονο τότε κορίτσι, φτάνει στο τέλος της με μια αποζημίωση ύψους 9.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Δ. Ελλάδα: Ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχές – Ο Καθηγητής Α. Καζαντζίδης στην «Π»

Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, παραδόθηκε στο Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού

Κακοκαιρία εξπρές: Αχαΐα και Ηλεία στις 4 περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα, νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ

Ναυάγιο στη Σικελία: Ειδικευόμενοι δύτες έκαναν κατάδυση στα 50 μέτρα ΦΩΤΟ

Υπουργείο Πολιτισμού: Με άδεια για βόθρο η πισίνα του σπιτιού του Κασσελάκη στις Σπέτσες», η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ