Πάτρα: Δίχτυ ασφάλειας για τους δημιουργούς, στην «Π» ο Βασίλης Αυδίκος

Στην Πάτρα, το 6ο Συνέδριο για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες σήμερα Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7/12/2024.

Πάτρα

Το 6ο Συνέδριο για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο -για πρώτη φορά στην Πάτρα- και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με σκοπό την καταγραφή της ερευνητικής δραστηριότητας, την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του συνόλου των ενδιαφερομένων και τη δημιουργία ευκαιριών για νέες συνεργασίες.
Διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης Mosaic // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα.
«Ξεκινήσαμε μια μικρή ομάδα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο» είπε, μιλώντας στην «Π», ο Βασίλης Αυδίκος, αν. καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και εμπνευστής της ιδέας, για να συνεχίσει: «Από την αρχή σκοπός ήταν η συγκέντρωση ερευνητών που εργάζονταν πάνω στους τομείς της δημιουργικότητας και του πολιτισμού και έβλεπαν κριτικά τις σχέσεις αυτών με διαδικασίες ανάπτυξης, σε κλαδικό και χωρικό επίπεδο. Μέσα στα χρόνια, το συνέδριο έγινε χώρος αναφοράς για τις ΠΔΒ στην Ελλάδα και πλέον θεωρείται κεντρικό γεγονός για τη συγκεκριμένη κοινότητα ερευνητών, αλλά και για όσους ασχολούνται με τη δημιουργία πολιτικών για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας». Και το έως τώρα αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχές, αφού όπως σημείωσε ο ίδιος «πλέον υπάρχουν πολλοί νέοι ερευνητές που εκπονούν διδακτορικές διατριβές σε διάφορες πτυχές των ΠΔΒ (π.χ. επισφάλεια της εργασίας, ψηφιακοποίηση κ.λπ.), ενώ πολλές είναι οι επιστημονικές εργασίες και τα ερευνητικά έργα. Κάποια από αυτά παρουσιάζονται αυτό το 2ήμερο στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και στο ισόγειο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

«Η Πολιτεία δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία στις ΠΔΒ» τόνισε ο κ. Αυδίκος «και απόρροια αυτού είναι η απουσία μιας μακροχρόνιας πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό και τα δημιουργικά επαγγέλματα, ενώ σε πολλά κείμενα πολιτικής αυτό που ενδιαφέρει είναι η παραγωγή αξιών από τον πολιτισμό που καρπώνονται άλλοι κλάδοι (π.χ. τουρισμός, real estate). Βασικά σημεία μιας τέτοιας πολιτικής θα πρέπει να είναι η επισφάλεια των δημιουργικών επαγγελμάτων και η δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για τους δημιουργούς, η ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, που μπορεί να μην έχει μεγάλη οικονομική αξία, αλλά έχει μεγάλη κοινωνική αξία καθώς ενδυναμώνει τοπικές κοινότητες, και η ενίσχυση των ΠΔΒ στην περιφέρεια».

Οσο για την επιλογή της Πάτρας για τη φετινή διεξαγωγή του συνεδρίου «σκοπός είναι πλέον το συνέδριο να γίνεται στην ελληνική περιφέρεια, εκεί που υπάρχουν λανθάνουσες δημιουργικές δυνάμεις και χρειάζονται περισσότερη στήριξη» κατέληξε ο κ. Αυδίκος.

Κόστος για την παρακολούθηση του συνεδρίου: 50 ευρώ και 25 ευρώ για άνεργους, φοιτητές, υπ. διδάκτορες. Το πρόγραμμα, η φόρμα εγγραφής και οι πληροφορίες: www.mosaic-hub.gr/cci2024.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2611810516 και στο email: cciconf24@gmail.com).