Πάτρα: Εχουν θέση στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι; Τι απαντούν στην «Π» υγειονομικοί και συνδικαλιστές
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δίνει προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου στους ανεμβολίαστους του ΕΣΥ καθώς έχει εισηγηθεί ήδη την απόλυσή τους από το δημόσιο σύστημα υγείας
Να επιστρέψουν στις εργασιακές τους σχέσεις ή να απολυθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας;
Το ερώτημα αφορά το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε εργασιακή αναστολή.
Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί στην πράξη έως τις 31 Μαρτίου που λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. Βέβαια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε προχθές την εισήγησή του που είναι η απόλυση των εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Πάτρας το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό ανέρχεται στα 344 άτομα (284 στο ΠΓΝΠ, 50 στον «Αγιο Ανδρέα», 10 στο Καραμανδάνειο).
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και εφαρμόστηκε η απόφαση της αναστολής για τους ανεμβολίαστους, από το ΠΓΝΠ, τον «Αγιο Ανδρέα» και το Καραμανδάνειο τέθηκαν εκτός 945 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό κ.ά.). Τους έξι μήνες όμως που μεσολάβησαν αρκετοί πήγαν και εμβολιάστηκαν και κατά συνέπεια επέστρεψαν κανονικά στις θέσεις τους. Αλλοι πάλι ασθένησαν κι έτσι επέστρεψαν, για το τρίμηνο τουλάχιστον της «ασυλίας» που προσφέρει η νόσηση, στις θέσεις τους. Και υπάρχει και μία τρίτη ομάδα που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί ακόμα κι αν το τίμημα είναι η απώλεια της εργασίας τους.
Το τίμημα της επιλογής, για όλους αυτούς τους εργαζόμενους είναι ήδη υψηλό. Επί πέντε δεν πληρώθηκαν και δεν είχαν καμία ασφαλιστική κάλυψη.
Ποια είναι η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα της απόλυσης ή μη οι εμπλεκόμενοι στον χώρο της υγείας; Από τα όσα παραθέτουμε στη συνέχεια προκύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει διχασμός.
Αννα Μαστοράκου (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών): Αναθεώρηση του μέτρου, τα δεδομένα άλλαξαν
«Η προσωπική μου άποψη, διότι ως Σύλλογος δεν έχουμε πάρει ακόμα κάποια απόφαση, είναι η ανάγκη αναθεώρησης αυτού του μέτρου. Και το λέω αυτό διότι η μετάλλαξη ‘’Ομικρον’’ άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά την προστασία του εμβολίου από τη μόλυνση. Πλέον και οι εμβολιασμένοι δεν προστατεύονται. Βέβαια δεν νοσούν βαριά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Επομένως έχει εκλείψει αυτό το επιχείρημα κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά στην κοινότητα. Από κει και πέρα προκύπτει ένα θέμα αρχής.
Γενικά ο χώρος της υγείας λειτουργεί με κατευθυντήριες οδηγίες. Οταν υπάρχει μία επιστημονική συναίνεση ότι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από την πανδημία είναι το εμβόλιο προκύπτει έλλειμμα συμμόρφωσης σε έναν κανόνα δημόσιας υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απολογηθούν και να τεκμηριώσουν τη συμπεριφορά τους. Αν σε ένα σύστημα υγείας ο καθένας διατυπώνει τη δική του άποψη τότε υπάρχει μείζον πρόβλημα».
Δημήτρης Ζιαζιάς (πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας): Ανούσια αυτή η εμμονή με τους υγειονομικούς
«Είμαστε υπέρ του να δοθεί λύση στο πρόβλημα να αναπληρωθούν τα κενά του προσωπικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται από την πλευρά του υπουργείου αυτή η επίθεση στους υγειονομικούς. Ολο αυτό δείχνει ένας πρωτόγνωρο μένος. Το να επιμένει η πολιτική ηγεσία ενώ έχουν ανατραπεί τα δεδομένα και παράλληλα έχει απομείνει μία πολύ μικρή μερίδα υγειονομικών που είναι ανεμβολίαστοι, δεν έχει νόημα.
Σαφώς και πρέπει οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν κι αυτό οφείλει να το πετύχει η διοίκηση του υπουργείου Υγείας αναπτύσσοντας μία καλή και ισχυρή επιχειρηματολογία. Στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι οι απειλές ή οι δωροδοκίες δεν είναι αποτελεσματικές. Αλλωστε έχουμε περάσει σε μία φάση που έχει εγκαταλειφθεί πλήρως η εμβολιαστική καμπάνια».
Γιώργος Αρβανίτης: (πρόεδρος 3ου Περιφερειακού Τμήματος Ενωσης Νοσηλευτών): Νοσηλευτής και να μην εμπιστεύεσαι την επιστήμη;
«Δύσκολο ερώτημα και δύσκολη απάντηση. Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Από τη σκοπιά του επαγγελματία υγείας θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν μπορείς να υπηρετείς κάτι που δεν εμπιστεύεσαι. Ο ρόλος του νοσηλευτή, του γιατρού είναι ταυτισμένος με την επιστήμη, είναι στο DNA του αν δεν την πιστεύει πώς θα την προσφέρει στον ασθενή; Από την άλλη, αν το δούμε ανθρωπιστικά και κοινωνικά δεν πρέπει να απολυθούν διότι θα προκύψει μείζον θέμα. Σαφώς και δεν θέλουμε να απολύονται οι νοσηλευτές διότι τους έχουμε ανάγκη και δυστυχώς υπάρχει μία ομάδα που ακόμα αντιστέκεται. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν συνάδει αυτή η στάση με το έργο που επιτελούμε. Εκτιμώ πάντως ότι το θέμα αυτό διχάζει τον υγειονομικό κόσμο και την κοινωνία γενικότερα».
Γρηγόρης Ευαγγελάτος (πρόεδρος εργαζομένων ΠΓΝΠ): Είναι απάνθρωπη η στάση του Θ. Πλεύρη
«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε την απόλυσή τους. Οπως λέει και η Ομοσπονδία μας χρειάζονται στον χώρο μας. Ολοι αυτοί ήταν για 18 μήνες, προ των εμβολίων στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός εάν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι. Επρεπε ήδη να έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους με ράπιντ τεστ όπως ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους.
Είναι απάνθρωπη η συμπεριφορά του κ. Πλεύρη. Μας γυρίζει σε άλλες εποχές και στοχοποιεί τους υγειονομικούς που έχουν δώσει την ψυχής τους για να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι υγειονομικοί δίναμε και δίνουμε όλο μας το είναι για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του ασθενούς. Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή είτε έχουμε πανδημία είτε όχι. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των ανεμβολίαστων υγειονομικών και θα δίνουμε μαζί τους τη μάχη στο πεζοδρόμιο αν χρειαστεί».
Μιχάλης Στελλάτος (πρόεδρος εργαζομένων «Αγίου Ανδρέα»): Τους έχει ανάγκη το σύστημα υγείας και εμείς
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απόλυσή τους. Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να απολυθούν οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή. Καμία επιστημονική επιτροπή δεν έχει κάνει τέτοια εισήγηση. Πρέπει να επιστρέψουν κανονικά στις θέσεις τους με προληπτικό έλεγχο όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, για ενάμιση χρόνο δηλαδή, όλοι αυτοί ήταν στην πρώτη γραμμή και έδωσαν μάχη με την πανδημία. Αυτούς τους εργαζόμενους τους χρειάζεται άμεσα το σύστημα. Με την επιστροφή τους θα βοηθήσουν και εμάς που μείναμε πίσω. Θα μπορέσουμε να πάρουμε μία ανάσα. Είναι έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Αλλωστε και αυτοί τιμωρήθηκαν με τη στέρηση μισθού τόσων μηνών και φυσικά με το γεγονός ότι είναι ανασφάλιστοι».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News