Πάτρα – Καραμανδάνειο: Εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού σήμερα τα πρώτα 48 παιδιά

Σε πρώτη φάση τα παιδιά θα εμβολιάζονται στο Καραμανδάνειο και ανάλογα με τη ζήτηση θα δημιουργηθούν κι άλλα.

 

Long Covid

Ξεκινάει σήμερα στην Πάτρα ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Για σήμερα έχουν κλειστεί στο εμβολιαστικό κέντρο του Καραμανδανείου 48 ραντεβού.

Οπως ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, σε πρώτη φάση τα παιδιά θα εμβολιάζονται στο Καραμανδάνειο και ανάλογα με τη ζήτηση θα δημιουργηθούν κι άλλα.

Η έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών συμπίπτει με την ανακοίνωση της μελέτης επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με την οποία τα βρέφη έως δύο μηνών αλλά και οι έφηβοι 12 – 17 ετών είναι οι δύο ηλικιακές ομάδες παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία όταν νοσήσουν με Covid-19.

Μάλιστα κατά μέσο όρο, στις ηλικίες 0-17 ετών, ένα παιδί στα 100 περίπου θα εισαχθεί στο νοσοκομείο αν κολλήσει κορονοϊό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

85 ΘΑΝΑΤΟΙ – 684 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.766. Από αυτά τα 116 διαγνώστηκαν στην Αχαΐα, τα 53 στην Αιτωλοακαρνανία και τα 45 στην Ηλεία.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 χθες ήταν 85. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 684 (59,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. Το 81,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82,6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (17,4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 319. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ «ΟΜΙΚΡΟΝ»
Καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» έρχεται στο επίκεντρο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστήμονες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την πανδημία της Covid-19 για το επόμενο έτος.
Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, οι ειδικοί προέβλεπαν ότι οι χώρες θα αρχίσουν να βγαίνουν από την πανδημία το 2022, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που προκάλεσαν οι παραλλαγές «Αλφα», «Βήτα», «Γάμμα» και «Δέλτα». Οι πρώτες χώρες που θα έβγαιναν από την πανδημία θα ήταν οι χώρες που θα συνδυάζουν υψηλό επίπεδο έκθεσης των πληθυσμών στον ιό μέσω της προσβολής και υψηλή προστασία του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού.
Σε αυτές τις περιοχές, αναμενόταν ότι η Covid θα εξελισσόταν σε ενδημική νόσο, ενδεχομένως με λιγότερο σοβαρές περιοδικές ή εποχικές εκρήξεις.
Αλλά η ταχεία εξάπλωση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής «Ομικρον» και η ενδεχομένως μεγαλύτερη ικανότητά της να επαναμολύνει τους ανθρώπους σε σχέση με τις προκατόχους της, υπονομεύουν αυτήν την ελπίδα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ηδη, πολλές χώρες επιστρέφουν στη λήψη μέτρων που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί, χρήση μάσκας, αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων τις ημέρες των γιορτών.

ΝΕΟ ΤΕΣΤ
Επιστήμονες του Κοινού Κέντρων Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν γρήγορα μια μοριακή μέθοδο ανίχνευσης ειδικά για τη νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού.