Πάτρα: Επετειακό λογότυπο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τα 150 χρόνια του θεάτρου «Απόλλων»
Το θέατρο θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1871 και ολοκληρώθηκε το 1872.
Το 2022 εκτός από την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή έχουμε και μία άλλη, τοπική επέτειο. Πρόκειται για την συμπλήρωση 150 χρόνων από την δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.
Το θέατρο θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1871 και ολοκληρώθηκε το 1872. Το κόστος κατασκευής του ήταν 148.542 δραχμές ενώ ο Δήμος συμμετείχε με ποσοστό 33,61 %. Ο φάκελος των μετοχών διασώζεται στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας
Η πρώτη παράσταση ήταν το έργο του Giuseppe Verdi Un ballo in Maschera και ανέβηκε στις 10 Οκτωβρίου 1872, από Ιταλικό θίασο.
Και μπορεί να μην είδαμε κάποια εκδήλωση από τον Δήμο, το ΔΗΠΕΘΕ ή τον Πολιτιστικό Οργανισμό για την συγκεκριμένη επέτειο, αλλά όπως μαθαίνουμε, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, ετοιμάζει κάτι διαφορετικό για να τιμήσει αυτή την επέτειο.
Συγκεκριμένα, ήδη έχει ανατεθεί ο σχεδιασμός επετειακού λογοτύπου το οποίο θα βρίσκεται στα έντυπα αλληλογραφίας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από τη λειτουργία του «Απόλλωνα».
Το συγκεκριμένο λογότυπο θα βρίσκεται τόσο σε επιστολόχαρτα όσο και σε φακέλους και λοιπά έγγραφα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η δαπάνη θα καλυφθεί από έσοδα από το ετήσιο πρόγραμμα δράσης (Δήμος Πατρέων) και από έκτακτα έσοδα στον προϋπολογισμό εξόδων του τρέχοντος έτους.
Όπως είναι γνωστό το θέατρο «Απόλλων» είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης της Πάτρας. Το θέατρο αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) από την ίδρυση του δεύτερου κατά το 1988. Η χωρητικότητα του θεάτρου ανέρχεται σε 238 άτομα.
Όπως σημειώνεται στο Wikipedia: «Το οικόπεδο που χτίστηκε ανήκε στους Γ. Φαρσή και Ι. Κωνσταντόπουλο από τους οποίους αγοράστηκε για 11.000 δρχ. Μέσα στο οικόπεδο υπήρχαν και οι οικίες των κατόχων του οι οποίες γκρεμίστηκαν. Τα σχέδια ανατέθηκαν στον Ερνέστο Τσίλερ και φυλάσσονται ακόμα σήμερα στην δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ακριβότερα και πολυτελή της εποχής, πέτρα Τεργέστης, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από την Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα από την υπόλοιπη επικράτεια της Ελλάδας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News