Πάτρα – ΕΡΑ Δασυλλίου: Οι ραδιοθάλαμοι μετατρέπονται σε μουσείο – ΦΩΤΟ

Το ιστορικό κτίριο της ΕΡΑ Πάτρας στο Δασύλλιο μετατρέπεται σε Μουσείο Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης, προσφέροντας την ευκαιρία ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε έναν θησαυρό οπτικού και ηχητικού υλικού, που ζωντανεύει την ιστορία της περιοχής από το 1950 έως και σήμερα.

Πάτρα

Σε Μουσείο Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης μετατρέπονται οι ερημωμένοι σήμερα ραδιοθάλαμοι της ΕΡΑ, στο Δασύλλιο! Η σχετική εισήγηση του μέχρι πρότινος προϊσταμένου της ΕΡΤ Πάτρας Πάνου Θεοδωρακόπουλου προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, έτυχε ευμενούς ανταπόκρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ και μπαίνει στη φάση της υλοποίησης μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια, που θα μετατρέψει το ιστορικό κτίριο ραδιοφωνίας του Δασυλλίου, σε κύτταρο πολιτισμού και ιστορικής μνήμης και που παράλληλα θα αναδείξει τον «θησαυρό» που κρύβει το αρχείο της τοπικής ραδιοτηλεόρασης, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες.

Ο σχεδιασμός της πρότασης που αποκαλύπτει σήμερα η «ΠτΚ», περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του τεράστιου υλικού εκπομπών και ρεπορτάζ της ΕΡΑ και της ΕΡΤ Πάτρας, το οποίο αφορά όλα τα γεγονότα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, από το 1950 έως και σήμερα. Παράλληλα, θα εκτεθεί και η επίσης ιστορικής αξίας τεχνική υποδομή των δύο ραδιο – τηλεθαλάμων, που υπάρχουν στο κτίριο του Δασυλλίου (Παναχαΐδος Αθηνάς 93 – ραδιόφωνο) και στο Ρίον (Αγ. Γεωργίου 11 – τηλεόραση).

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΩ …ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΕΡΤ Πάτρας δημιουργήθηκε το 1985, με προσωπική παρέμβαση του Πάνου Θεοδωρακόπουλου στον τότε υφυπουργό Προεδρίας Κυβερνήσεως Δημήτρη Μαρούδα. Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός, ότι οι τεχνικές εγκαταστάσεις που μεταφέρθηκαν στην Πάτρα για να δημιουργήσουν το studio, είναι αυτές ακριβώς που είχε εγκαταστήσει η ΕΡΤ το 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο, για να καλύψει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Μάλιστα ο πρώτος που φιλοξενήθηκε σε αυτό το studio, ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντε’ Εστέν!

Οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές από την Πάτρα έγιναν από τη Νίκη Τσελίκα και τον Πάνο Θεοδωρακόπουλο, τον Ιούνιο του 1985.

Πάτρα

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 1986: Μίκης Θεοδωράκης, Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Χατζιδάκης, με τον Πάνο Θεοδωρακόπουλο, στο Αρχαίο Ωδείο

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το υπό σύσταση Μουσείο Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης της Πάτρας, εκτός από τις ιστορικές τεχνικές υποδομές (τράπεζες ήχου, μικρόφωνα, μηχανήματα εκπομπής, μαγνητόφωνα, μπομπινόφωνα, ραδιοφωνικούς δέκτες, κάμερες κ.ά.) θα περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καταγραφών με ένα τεράστιο εύρος γεγονότων, που θα καλύπτουν την πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, την κοινωνία, την εκκλησία και την ιστορία της Δυτικής Ελλάδος.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνεντεύξεις του Πάνου Θεοδωρακόπουλου στην Πάτρα, με σπουδαία πρόσωπα, όπως οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Οδυσσέας Ελύτης, οι ηθοποιοί Μελίνα Μερκούρη, Μίμης Φωτόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο πρ. πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο άσσος της Παναχαϊκής Κώστας Δαβουρλής και πολλές άλλες επιφανείς φυσιογνωμίες της τέχνης, της πολιτικής, του αθλητισμού και της επιστήμης.

Εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον έχουν τα ρεπορτάζ των δύο σταθμών που κάλυψαν όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως: Τους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, τις πλημμύρες του 1963 στα Ζαρουχλέικα , το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας από τη γέννησή του, το Πατρινό Καρναβάλι, τους διεθνείς αγώνες της Παναχαϊκής, τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στην πλ. Γεωργίου, την ιστορική συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στην Πάτρα με τον πρώτο δάσκαλό του στο Πατραϊκό Ωδείο, Δημήτρη Σινούρη, την κατασκευή της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» από την τοποθέτηση της πρώτης βίδας μέχρι και την ολοκλήρωσή της και παράλληλα, την ιστορική καταγραφή της πολιτικής ζωής της Αχαΐας, σε αυτοδιοικητικό και κεντρικό επίπεδο.

Πάτρα

Η Μελίνα Μερκούρη στην Πάτρα, μιλώντας στον Πάνο Θεοδωρακόπουλο

ΕΡΑ ΠΑΤΡΑΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Οπως σημειώνει σε εμπεριστατωμένη πτυχιακή του εργασία για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο Ανδρέας Φερτάκης, ο σταθμός ιδρύθηκε το 1950 επί δημάρχου Νικολάου Βέτσου από το ΕΙΡ και άρχισε να εκπέμπει από έναν στρατιωτικό πομπό ισχύος 100W, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια συμβάδισε με τη γενικότερη εξέλιξη της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος.

Τη δεκαετία του 1970 ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πάτρας διέθετε κοινό πρόγραμμα με αυτό του ραδιοφωνικού σταθμού της Ζακύνθου με αποτέλεσμα το σήμα του να καλύπτει σχεδόν όλη τη Μεσόγειο και το Λιβυκό Πέλαγος. Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να εκπέμπει στα FM και μέχρι σήμερα καλύπτει τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Κορινθίας. Για τον νομό Αχαΐας εκπέμπει στους 92.5 MHz και 93.9 MHz, ενώ για τον νομό Φωκίδας στους 89.9 MHz.

Η λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. σταμάτησε στις 11 Ιουνίου 2013, συνεπώς και των περιφερειακών σταθμών της. Οσον αφορά την ΕΡΤ Πάτρας, την εποχή που έπεσε το «μαύρο» στους δέκτες, εργάζονταν στον σταθμό περίπου στα 35 άτομα. Ηταν όλοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου με ειδικότητες όπως δημοσιογράφοι, διοικητικοί, κάμερες, ηχολήπτες, εκφωνητές, μουσικοί παραγωγοί, τεχνικοί.

Πάτρα

Ο Πάνος Θεοδωρακόπουλος, λίγο πριν την σύνδεση με την ΕΤ-1, από τους τηλεθαλάμους του Ρίου

Στα χρόνια λειτουργίας του σταθμού διάφοροι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει τη θέση του προϊσταμένου. Στην τηλεόραση είχαν διατελέσει ο Γιώργος Λάζαρης και ο Πάνος Θεοδωρακόπουλος. Στο ραδιόφωνο ο Γιώργος Πέρπερας, η Σωτηρία Τσαπαλήρα, ο Δημήτρης Σπαλιάρας, ο Βασίλης Μπεζεριάνος και ο Ανδρέας Αδαμόπουλος. Μετά την επαναλειτουργία του σταθμού τον Ιούνιο του 2015, τηλεόραση και ραδιόφωνο συγχωνεύτηκαν και ο σταθμός μετονομάστηκε από ΕΡΑ σε ΕΡΤ Πάτρας. Προϊστάμενος ανέλαβε ο Γιάννης Παντελόπουλος.