Πάτρα: «Ναυάγιο» θυμίζει το παλιό λιμάνι, έρημο και κατεστραμμένο τοπίο χωρίς περιπατητές και ζωή ΦΩΤΟ

Αποκρουστική η πρώτη εικόνα που αποκομίζουν κάτοικοι και επισκέπτες της Πάτρας. Ο χώρος μέσα στην εγκατάλειψη, με μόνη ελπίδα, πλέον, την Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της πόλης

Πάτρα Υγειονομική "βόμβα" και γκέτο ναρκομανών και περιθωριακών, το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο μόλο της Αγίου Νικολάου

Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές στο παλιό λιμάνι της Πάτρας είναι σε κακά χάλια, κρύβοντας μάλιστα μικρές και μεγάλες παγίδες για τους διερχόμενους. Η κατάσταση αυτή, που σοβεί εδώ και πολλά χρόνια, αποθαρρύνει και τους ίδιους τους Πατρινούς να κάνουν τον περίπατό τους εκεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η επισκεψιμότητα είναι ελάχιστη, αν και ο λιμενοβραχίονας προσφέρει έναν προνομιακό βατήρα για να απολαύσουν οι περιπατητές το άλικο ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού και να χαλαρώσουν σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.

Παγκάκια ξεχαρβαλωμένα, μάρμαρα σπασμένα, παρτέρια βανδαλισμένα, στέγαστρα κατεστραμμένα, βρύσες ξεχαρβαλωμένες, συνθέτουν σκηνικό υποβάθμισης, ενώ και από το τσιμεντένιο έδαφος έχουν αποκολληθεί κομμάτια, που κάνουν παρακινδυνευμένο το περπάτημα, κυρίως για ηλικιωμένους συμπολίτες.

Πάτρα

Εικόνα αποσύνθεσης στο παλαιό λιμάνι

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ομως τα επικίνδυνα σημεία δεν περιορίζονται εκεί: Είναι τέτοια η εγκατάλειψη, που οι πίνακες της ΔΕΗ είναι ανοικτοί και προσβάσιμοι για τον οποιονδήποτε θελήσει από σκοπιμότητα, δόλο ή περιέργεια να αγγίζει τους διακόπτες και τα καλώδια, βάζοντας την ίδια τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο!

Από την άλλη, το πράσινο έχει ολοκληρωτικά εξαφανισθεί, ενώ την ίδια ώρα η μικρή πλατεία του Μόλου είναι βουτηγμένη στην ακαθαρσία: Το εγκαταλελειμμένο κτίριο έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, αφού παραμένει ξεκλείδωτο και το εσωτερικό του έχει γίνει λαϊκό αφοδευτήριο, ενώ εκεί κάποιοι μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο και χρήστες ναρκωτικών κάνουν ανενόχλητοι τη δόση τους!

ΠΑΡΑΚΜΗ

Ο Νεκτάριος Σημαιοφορίδης, παλαιός κάτοικος της περιοχής, σημειώνει στην «Π»: «Κάθε φορά που κατεβαίνω στον Μόλο νιώθω μια βαθιά θλίψη, αναλογιζόμενος την εικόνα που είχε στο παρελθόν. Σήμερα δυστυχώς είναι σκέτη παρακμή. Είναι λυπηρό αυτό το γεγονός, για όλους εμάς που θυμόμαστε τον Μόλο όπως ήταν παλιά, που αποτελούσε σημείο περιπάτου και συνάθροισης για όλους τους Πατρινούς. Πλέον, είναι λιγοστοί οι περιπατητές…».

Πάτρα

“Ο χώρος φωνάζει ότι θέλει ανάπλαση” τονίζει ο κ. Τζούτης

Ο Δημήτρης Τζούτης είναι απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στον λιμενοβραχίονα: «Ο χώρος φωνάζει ότι θέλει ανάπλαση και φροντίδα. Είναι παρατημένος και είναι κρίμα. Είναι ένα εμβληματικό σημείο της Πάτρας, με μεγάλη ιστορία. Πρέπει να αναμορφωθεί το γρηγορότερο για να κερδίσει και πάλι η πόλη την αίγλη της…».

ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Πάτρα

“Είναι εγκαταλελειμμένη η προβλήτα” λέει στην “Π” ο κ. Νότης Γιαννακόπουλος.

Ο Νότης Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει ότι είναι λυπηρό που ένα τόσο τουριστικό μέρος της Πάτρας παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητο. Είμαι συχνός περιπατητής του Μόλου και διαπιστώνω την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Είναι εγκαταλελειμμένη η προβλήτα και σίγουρα δεν αποτελεί διαφήμιση της πόλης μας για τους τουρίστες, που κατεβαίνουν από τα καράβια, να έρχονται σε επαφή με αυτή την εικόνα…».

Ο Θεόδωρος Παραστατίδης σημειώνει»: «Είναι απορίας άξιο, γιατί ο Δήμος ενώ υπήρχε κονδύλι για την ανάπλαση του λιμενοβραχίονα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014–2020, τελικά δεν αξιοποιήθηκε και προστέθηκε στον προϋπολογισμό της συνολικής ανάπλασης ολόκληρης της παραλιακής ζώνης. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία».