Πάτρα: Οι φοιτητές επέστρεψαν, η πόλη πώς τους υποδέχεται;

Η Πάτρα ζωντάνεψε και πάλι με τους 40.000 που επέστρεψαν μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας όπως επέβαλλε η διακοπή της διαζώσης λειτουργίας του Πανεπιστημίου

φοιτητές

Η Πάτρα μετά από ενάμιση χρόνο υποδέχεται και πάλι τους 40.000 φοιτητές της που αποτελεί τον βασικό οικονομικό της αιμοδότη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανοίγει αύριο της εισόδους του για διαζώσης μαθήματα.

Είναι η πρώτη προσπάθεια για την τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιστροφής στην κανονικότητα. Η πανεπιστημιακή αρχή έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και με την αυστηρή τήρησή τους, όπως διαβεβαιώνει μέσω της «Π» ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, «θα υπερασπιστούμε τη διαζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου μας».

@ 40.000 φοιτητές
@ 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως στα ταμεία της Πάτρας
@ 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη

Ξεκάθαρο άλλωστε ήταν και το ομόφωνο κάλεσμα της Συγκλήτου: «Δύο χρόνια μετά δεν πρέπει να κάνουμε τους χώρους των Πανεπιστημίων χώρους άγονων αντιπαραθέσεων. Μην διχαστούμε. Να υπερασπιστούμε με τη στάση μας τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Να τα ανοίξουμε. Να δώσουμε πάλι ζωντάνια στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα. Να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας και ειδικά τους δευτεροετείς και πρωτοετείς μας. Να ζήσουμε τη χαρά της ζωντανής επαφής και της γνωριμίας με τους φοιτητές μας. Με αίσθημα ευθύνης και στάση ζωής που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη θα αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση και θα ανοίξουμε τα πανεπιστήμια».

Τα μέλη της Συγκλήτου καλούν όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού ιδρύματος να εφαρμόζουν τα εξής:
«Επιδεικνύουμε όλοι μας την εμβολιαστική μας κατάσταση ως ένδειξη της προσπάθειας να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και δεν δημιουργούμε προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Δεν το αντέχει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, μετά από 1 1/2 χρόνο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους φοιτητές μας μακριά. Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, φοράμε μάσκα και ανοίγουμε τα Πανεπιστήμια δείχνοντας σε όλους ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί, ξέρει και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Μέχρι στιγμής πάντως στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως μας ανέφερε ο κ. Μπούρας, δεν έχει καταγραφεί κανέναν περιστατικό μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Πανεπιστημίου.

Η πόλη έχει προετοιμαστεί για την υποδοχή τους και τη δέουσα εξυπηρέτησή τους. Στο ερώτημα απαντούν οι εκπρόσωποι του Αστικού ΚΤΕΛ, του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίας και Αναψυχής και του οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σπυρόπουλος: Ζωντάνεψε ξανά η πόλη

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος ήταν σαφής και απόλυτος. «Η διαφορά στην ζωή της πόλης είναι τεράστια τις τελευταίες ημέρες, με την σταδιακή επιστροφή των φοιτητών. Εχει αλλάξει πραγματικά η εικόνα της Πάτρας. Είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή για την αγορά της εστίασης και είναι εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους -70% όπως λέγεται- είναι εμβολιασμένοι. Κατά συνέπεια από χθες μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους κλειστούς αμιγείς χώρους εστίασης» τόνισε ο Γιάννης Σπυρόπουλος.

Να σημειωθεί πως, η Πάτρα, όπως κάθε φοιτητούπολη, εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η πανδημία, είχε μια μεγάλη οικονομική «αιμορραγία» λόγω της απουσίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία αποτελείται από 800 καθηγητές και 40.000 φοιτητές. Ολος αυτός ο κόσμος αποτελούσε για την Πάτρα μια σταθερή πηγή εισοδήματος, που είχε λείψει. Ενοίκια, σούπερ και μίνι μάρκετ, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, μεταφορές, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες, έχαναν έσοδα περίπου 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, δηλαδή μια προσθήκη στην οικονομία της Πάτρας, άνω των 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, βάσει στοιχείων που κατέγραψε το Οικονομικό Επιμελητήριο σε έκθεσή του πρόσφατα. Φυσικά, στα παραπάνω δεν υπολογίζονται τα επιστημονικά συνέδρια που παραμένουν ακόμα παγωμένα, λόγω των επιδημιολογικών περιορισμών και που στερούν πολύτιμα έσοδα από τα ξενοδοχεία της πόλης, τις επιχειρήσεις κέτερινγκ και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης.

Χατζηελευθερίου: Πυκνώνει τα δρομολόγια το Αστικό ΚΤΕΛ

Το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, όπως είπε στην «Π» ο προϊστάμενος κίνησης Θάνος Χατζηελευθερίου, τροποποίησε τα δρομολόγια του από χθες, εν όψει της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022. Ετσι, από αύριο αυξάνει κατακόρυφα όλα τα δρομολόγια προς το Πανεπιστημίο και το ΠΓΝΠ (αφετηρία Ερμού 601, 604, 605) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν για την μεταφορά των χιλιάδων φοιτητών.
Τα δρομολόγια θα ξεκινούν από τις 5:35 τα ξημερώματα. Ειδικά η γραμμή 601 (Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο) θα έχει δεκάδες απανωτά δρομολογια κάθε λίγα λεπτά, κατά τις εργάσιμες ημέρες.

Παππάς: «Κρίσιμη μάζα» για την ανάπτυξης της περιφέρειας

Οπως επισημαίνει ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, έχει αποδειχθεί ότι τα Πανεπιστήμια επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και ιδιαίτερα σε χαρακτηριστικά όπως στο εισόδημα και κατ’ επέκταση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΕΙ δαπανά χρήματα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών μέρος των οποίων κατευθύνεται στην τοπική Αγορά ενώ παράλληλα απασχολεί προσωπικό από την ίδια περιοχή.

ΕΝΟΙΚΙΑ

Σημαντική επίδραση εμφανίζεται και στον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωση (ενοίκια) και επιχειρηματικές δραστηριότητες (π.χ. υπηρεσίες εστίασης), γεγονός που οφείλεται στο ότι η παρουσία των φοιτητών στην ελληνική περιφέρεια και κατ’ επέκταση στην περιοχή μας, δημιουργεί άμεσες ανάγκες για τη στέγαση τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων.
Εχει αποδειχθεί ότι σε περιοχές με μεγάλο αριθμό φοιτητών υπάρχει επίδραση στο αστικό περιβάλλον, εξαιτίας της αύξησης ζήτησης κατοικιών γύρω από τα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα και τον γενικότερο σχεδιασμό του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής.
Ο κ. Παπάς τονίζει πως, η επιστροφή των φοιτητών σαφώς θα ενδυναμώσει την τοπική αγορά λόγω της κατανάλωσης και της στέγασης, με συνέπεια να επαναενεργοποιηθεί η Αγορά και να υπάρξει σημαντική επίπτωση στους μακροοικονομικούς δείκτες και ιδιαίτερα του ΑΕΠ και της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του κλάδου διαχείρισης ακινήτων, του κλάδου του εμπορίου, της εστίασης και της εκπαίδευσης.

Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

Φυσικά, οι φοιτητές θα πρέπει να βρίσκουν αγαθά που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους έτσι ώστε να μην καταφεύγουν για τις αγορές τους σε πολυεθνικές εταιρείες ή σε εταιρείες εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, διότι τότε η παρουσία τους δεν βοηθά στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ και άρα γίνεται μεταφορά πόρων σε άλλες περιοχές.
Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως, τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούνται και από φοιτητές, επιδρούν μέσω της οικονομίας της γνώσης, ως μια νέα εξελικτική μορφή της οικονομικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της πόλης και της Περιφέρειας. Το εξειδικευμένο πλήθος των φοιτητών αποτελεί «κρίσιμη μάζα» για την ανάπτυξη της καινοτομίας και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Σαφώς όμως, μόνο η παρουσία των φοιτητών δεν αποτελεί την αναπτυξιακή πολιτική από μόνη της. Αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

 

Των Μαρίνα Ριζογιάννη και Σωτήρη Παπανδρέου