Πάτρα – Όθωνος Αμαλίας: Η λεωφόρος που έγινε “νεκρούπολη” – ΦΩΤΟ
Οδοιπορικό της “Π” – Η εντύπωση που σου δίνεται είναι πως κυκλοφορείς σε ένα παρηκμασμένο μέρος.
Εικόνες που θα συναντούσε κανείς σε πόλεις παλιών σοβιετικών χωρών είδε χθες το μεσημέρι η «Π» σε ένα πολύβουο σημείο της Πάτρας, όπου τα αυτοκίνητα κινούνται σε αρκετές περιπτώσεις με μεγάλη ταχύτητα, παρόλο που βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο.
Η Λεωφόρος Όθωνος-Αμαλίας στο παρελθόν έχει ζήσει τις δόξες της, με πολλά μαγαζιά, επιχειρήσεις και θρυλικές ψαροταβέρνες να λειτουργούν δίπλα-δίπλα και να αποτελούν πόλο έλξης για όσους έψαχναν υπηρεσίες, αγαθά και διασκέδαση.
Το μικρό οδοιπορικό της «Π» έγινε για να παρατηρήσουμε τι υπάρχει σήμερα πάνω από το παραλιακό μέτωπο του κέντρου, το οποίο αναμένει την ανάπλασή του. Από την οδό Παντανάσσης μέχρι και την Τριών Ναυάρχων μετρήσαμε τουλάχιστον 40 προσόψεις κτιρίων που φιλοξενούν ή φιλοξενούσαν καταστήματα και επιχειρήσεις.
Όλα τους έχουν θέα στο κουφάρι του κτιρίου υπηρεσιών λιμένα Πατρών στην παραλιακή «εκβολή» της Λεωφόρου Γούναρη, για το οποίο η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έχει αφιερώσει κατά καιρούς πολλές από τις σελίδες της σχετικά με το αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή όχι, τι χρειάζεται να μπει στη θέση του και ποια θα είναι τα οφέλη της πόλης.
Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι πως κατά μήκος 500 μέτρων λειτουργούσαν τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις και σήμερα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους μόλις 18! Βαδίζοντας, στο οπτικό μας πεδίο υπήρχε διαρκώς η όψη του τσιμεντένιου γίγαντα της Πάτρας.
Η εντύπωση που σου δίνεται είναι πως κυκλοφορείς σε ένα παρηκμασμένο μέρος. Επιζούν τέσσερις επιχειρήσεις με ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τρία καφέ, ένα βενζινάδικο, ένα φωτοτυπείο, ένα μαγαζί με εκκλησιαστικά είδη, δύο νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν μόνο τον χειμώνα, μία επιχείρηση ταχυμεταφορών, τρία καταστήματα με είδη αλιείας, ένα ασφαλιστικό γραφείο, τα γραφεία μιας εταιρείας, δύο συνεργεία αυτοκινήτων και ένα γυμναστήριο. Όλες οι υπολοιπες επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου έκλεισαν.
Σε γωνιακή καφετέρια που «βλέπει» το κτίριο λιμένος, είδαμε αρκετούς θαμώνες να πίνουν τον καφέ τους. Πλησιάσαμε τον συνταξιούχο Σάββα Γιαννίκογλου και τον ρωτήσαμε πως βλέπει την κατάσταση και αν θυμάται την Όθωνος-Αμαλίας πιο ζωντανή.
Εκείνη τη στιγμή παρατηρούσε την προσπάθεια ενός άνδρα να περάσει τη σιδηροδρομική διάβαση και στη συνέχεια να αποφύγει τα οχήματα που κινούνταν επί του οδοστρώματος, για να βρεθεί προς το κέντρο της πόλης. Αφού κούνησε το κεφάλι με νόημα, αποκρίθηκε: «Πάνε αυτά. Μόνο περαστικοί περνάνε πλέον και αυτοί με κίνδυνο, δε βλέπεις;».
Ασφαλώς, για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, δεν έπαιξε ρόλο μόνο η θλιβερή εικόνα του χτυπημένου από τον σεισμό του Ιουνίου του 2008 κτιρίου λιμένος, αλλά και η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και η απώλεια παραγωγικής ταυτότητας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Περιμένουμε την ανάπλαση. Αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News