Πάτρα: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τις «αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης»
«Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά» αναφέρει ο Δήμος Πατρέων στην ανακοίνωσή του
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής και των φορέων, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που είχε συγκαλέσει η Δημοτική Αρχή στην Αγορά Αργύρη, για το θέμα του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων:
Η κυρίαρχη στρατηγική του συστήματος, της ΕΕ, καθώς και όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, αφορά κυρίαρχα τη μείωση της βλάβης, δηλαδή τη διαχείριση των εξαρτημένων, με στόχο να μη δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Ταυτόχρονα, το θέμα αντιμετωπίζεται καθαρά ιατροκεντρικά, αποκομμένο από τις κοινωνικές του ρίζες, πράγμα που οδηγεί στην αντιμετώπιση του εξαρτημένου ως ασθενή, ο οποίος μάλιστα πάσχει από μια «υποτροπιάζουσα νόσο», συνεπώς δεν μπορεί και να απαλλαγεί απ’ αυτή.
Στόχος, δηλαδή, δεν είναι η πλήρης απεξάρτηση, γι’ αυτό και βλέπουμε να λαμβάνονται μια σειρά μέτρα, όπως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, η προτεραιοποίηση της χρήσης υποκατάστατων, ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» κοκ, που επί της ουσίας συντηρούν την εξάρτηση.
Ταυτόχρονα, κάθε κρίκος της αλυσίδας της εξάρτησης, ακόμα και η θεραπεία, αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων. Η απεξάρτηση, δίνεται κι αυτή σε επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και σε ΜΚΟ, ενώ συνολικά αντιμετωπίζεται ως ατομική υπόθεση.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια, δρομολογούνται αρνητικές εξελίξεις. Μετά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης (που ανοίγει το δρόμο για συνολική νομιμοποίηση), είχαμε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και τώρα, η επίθεση ολοκληρώνεται με τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), που επιχειρεί να ενιαιοποιήσει όλους τους φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση, στην κατεύθυνση βέβαια που ήδη περιγράψαμε.
Απ’ την πλευρά μας, βρισκόμαστε σε θέση μάχης απέναντι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ και διεκδικούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όλων των Προγραμμάτων Απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τη συνέχεια λειτουργίας, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο, των Κέντρων Πρόληψης, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για όλες τις μορφές εξάρτησης σε όλη την επικράτεια και τη στελέχωση όλων των προγραμμάτων και δομών πρόληψης και απεξάρτησης με όλο το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος. Διαφωνούμε με την μετατροπή των Κέντρων Πρόληψης σε υπηρεσία του υπό ίδρυση ΕΟΠΑΕ και την αλλαγή του χαρακτήρα τους, που έχει εμπεδωθεί με την πολύχρονη λειτουργία τους.
Παλεύουμε ενάντια στην είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στον χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης και ενάντια στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, η οποία έχει μπει διαχρονικά στο στόχαστρο από όλες τις Κυβερνήσεις και απ’ τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μάχη ζωής, μάχη καθημερινή κατά όλων των εξαρτήσεων. Στο επίκεντρο πρέπει να μπει η πρόληψη, η οποία αφορά ένα πλέγμα μέτρων, με επίκεντρο την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εμφύσηση αξιών. Επιπλέον, στον τομέα της απεξάρτησης, πρέπει να μας απασχολεί και η επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο, που επίσης αφορά συνολικά τη ζωή του πρώην χρήστη.
Καλούμε τον λαό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να κάνουν τη μόνη επιλογή που μπορεί να δώσει μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο, να παλέψουμε μαζί για να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδηγούν στις εξαρτήσεις. Το θέμα των ναρκωτικών δεν είναι μόνο επιστημονικό-ιατρικό, είναι κυρίως κοινωνικό και πολιτικό.
Διεκδικούμε:
- Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ.
- Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
- Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα στρατόπεδα και τους πληθυσμούς Ρομά.
- Δημιουργία στην Πάτρα ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ενίσχυση του πολυδύναμου συμβουλευτικού σταθμού για όλες τις εξαρτήσεις, ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγος κλπ.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
- Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, με κρατική χρηματοδότηση.
- Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
- Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά – μαλακά».
- Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
- Κατάργηση της ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
- Μέτρα για την προστασία όλων των εξαρτημένων, καθώς και την επανένταξή τους, την εύρεση εργασίας.
Διαβάστε επίσης
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» με έξι νέες κατηγορίες προϊόντων
Πειραιάς: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο – Μεγάλες οι ζημιές ΦΩΤΟ
Νοσοκομείο Ρίου: Η μάχης ζωής για προώρο νεογνό και το εξιτήριο μετά από 159 ημέρες νοσηλείας
Πάτρα: Λήστεψαν οδηγό εντός ΙΧ!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News