Πάτρα: Σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων – Πολλοί οι μάρτυρες της κακοποίησης παιδιών

Πολίτες και φορείς που επικοινώνησαν με την «Π» – με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ – είχαν να διηγηθούν ένα συμβάν σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών Ρομά.

Πάτρα Φωτογαφία αρχείου.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» που επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών Ρομά κυρίως από ηλικιωμένους, προκάλεσε σειρά τηλεφωνημάτων από συμπολίτες, που κατέθεταν τη δική τους μαρτυρία.

Πάτρα: Σεξουαλική εξαγορά παιδιών – Η «Π» ξεσκεπάζει μια κατάσταση που διαιωνίζεται και ντροπιάζει την πόλη

Το θέμα μπορεί να το ανέδειξαν μέσω της «Π», η συντονίστρια του προγράμματος «Υγείας για όλους» Ελένη Σωτηροπούλου και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ του προγράμματος καθηγητή Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος, αλλά το γνωρίζουν όλοι οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι απλοί πολίτες που έχουν γίνει μάρτυρες τέτοιων συμβάντων.

«Νωρίς το απόγευμα προχθές, επί της οδού Μαιζώνος λίγο πιο πέρα από τον σταθμό του τρένου στην Παπαφλέσσα ήταν τρία μικρά κορίτσια. Σταμάτησε ένα τζιπ άνοιξε την πόρτα και δείχνοντας ο οδηγός κάποιο χαρτονόμισμα προσπαθούσε να παρασύρει κάποιο από τα κοριτσάκια. Βάλαμε τις φωνές και έφυγε. Αυτό συμβαίνει πολύ τακτικά στην περιοχή αυτή», μας περιέγραψε συμπολίτης. Ανάλογα τραγικά συμβάντα μας περιέγραψαν κι άλλοι που έχουν δει να εξελίσσονται στην πλατεία Γεωργίου στις δημόσιες τουαλέτες, στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, στην περιοχή του Ριγανοκάμπου κοντά στον καταυλισμό, στην παραλία κοντά στις ράγες του τρένου, πίσω από τη Veso Mare, στην περιοχή της μαρίνας κ.ά. Περιοχές που είχε υποδείξει από το πρώτο δημοσίευμα της «Π» πριν από δύο χρόνια, η κ. Σωτηροπούλου.

Πάτρα

«Είναι γνωστό ότι σε συγκεκριμένους χώρους της Πάτρας, πλατείες, χώρους ανοιχτούς πάρκινγκ, στη σιδηροδρομική γραμμή στα Βραχνέικα, στον Κόκκινο Μύλο και αλλού πηγαίνουν άρρωστοι ψυχικά ηλικιωμένοι και για πέντε και έξι ευρώ εκμεταλλεύονται σεξουαλικά κοριτσάκια και αγοράκια του καταυλισμού», μας έχει επισημάνει χαρακτηριστικά η κ. Σωτηροπούλου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Το χθεσινό δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας , Χαράλαμπου Μπονάνου.

Πάτρα

«Ως Περιφέρεια στηρίζουμε ποικιλοτρόπως το πρόγραμμα ”Υγείας για όλους”. Διαθέτουμε την κινητή μονάδα για την υγειονομική εξέταση και τον εμβολιασμό των παιδιών και των ενηλίκων των καταυλισμών. Σεβόμαστε απολύτως το έργο του κ. Χρούσου και της κ. Σωτηροπούλου που είναι σωτήριο για την κοινωνία. Πέραν αυτών όμως, έχουμε γίνει κι εμείς δέκτες των επισημάνσεών τους που αφορούν την εκμετάλλευση των παιδιών», αναφέρει ο κ. Μπονάνος και προσθέτει: «Είχα ζητήσει από τον προηγούμενο αστυνομικό διευθυντή τη λήψη μέτρων. Το θέμα θα το επαναφέρω και στον νυν και θα επιδιώξω μαζί με την εισαγγελία ανηλίκων να δούμε από κοινού όλοι μαζί τι μέτρα πρέπει να πάρει η πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και να εξαλείψουμε το αντικοινωνικό στίγμα, το οποίο σημαδεύει και την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ένα τέτοιο μείζον θέμα. Εχουμε ευθύνη όλοι μας. Δεν αρκεί να το συζητάμε. Πρέπει όλοι να ενωθούμε σε ένα κοινό μέτωπο και με συντονισμένες ενέργειες να κλείσει αυτό το θέμα οριστικά. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά. Δεν μπορούμε να λεγόμαστε πολιτισμένος κόσμος και πολιτισμένη κοινωνία και να αφήνουμε τα παιδιά έρμαια στις αρρωστημένες σεξουαλικές ορέξεις του καθενός και σε οτιδήποτε άλλο. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι τις επόμενες ημέρες θα έχετε νέα γι’ αυτό το θέμα».

ΒΙΒΙΑΝ ΣΑΜΟΥΡΗ

Πάτρα
Η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του δήμου Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη, που έχει ασχοληθεί με την κοινότητα των Ρομά και έχει στηρίξει το πρόγραμμα «Υγεία για Ολους», με στόχο την υγειονομική κάλυψη των σκηνιτών μας επισήμανε:«To μείζον αυτό θέμα, που αναδείξατε στις σωστές διαστάσεις του, έχει, προφανώς, διττό χαρακτήρα. Από τη μια πλευρά, έχουμε τα ”αιώνια” θύματα των διαχρονικά ελλειμματικών πολιτικών, τους Ρομά, και από την άλλη, τους θύτες, μια επικίνδυνη κάστα πολιτών, στην οποία συγκαταλέγονται παιδόφιλοι και άρρωστα σεξουαλικώς, με την ψυχιατρική έννοια του όρου, άτομα–που δρουν επί μακρόν ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενα το παγιωμένο καθεστώς της ατιμωρησίας των κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεών τους, και την εν γένει απάθεια της κοινωνίας, σ’ αυτό το νοσηρό και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο».

Σε ότι αφορά τους τελευταίους, η κ. Σαμούρη δεν κρύβει ότι «οφείλουμε, δε, να λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ότι, τα παραπάνω άτομα, που λειτουργούν εν είδει θύτη σ’ αυτές τις αποτρόπαιες πρακτικές, είναι συμπολίτες της διπλανής πόρτας, πατεράδες, θείοι, παππούδες, που συμμετέχουν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής πραγματικότητας, με ό,τι κινδύνους μπορεί να ενέχει ο συγχρωτισμός μαζί τους…».

Η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας εστιάζοντας ιδιαίτερα στις δράσεις ενσωμάτωσης της κοινότητας των Ρομά, που γίνονται κυρίως στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων «χαρακτηρίζονται εκ του αποτελέσματος αποσπασματικές. Με λίγα λόγια, απουσιάζει μια μακροχρόνια, στοχευμένη πολιτική πάνω σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα, με έμφαση στην αλληλουχία, την αλληλοσυμπλήρωση και την αποφυγή της αλληλοεπικάλυψης των δράσεων στα πεδία στα οποία εφαρμόζεται».

Καταλήγοντας δε επισημαίνει: «Δυστυχώς η Πολιτεία, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή παραβατικών πράξεων των Ρομά παρά στην αντιμετώπιση συνολικά και μακροπρόθεσμα του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται. Ωστόσο, μόνον με την ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνία μπορεί να αποτραπεί η εμπλοκή τους σε κυκλώματα παρανομίας και γενικότερα σε παραβατικές συμπεριφορές».

H ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ

Με ελέγχους και ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών και πληροφοριών, που αφορούν σε περιστατικά παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, επιχειρεί η τοπική ΕΛΑΣ να βάλει τέλος στη δράση ενήλικων θυτών που «εξαγοράζοντας» ανήλικα, ικανοποιούν τις αρρωστημένες ορέξεις τους.

«Η Αστυνομία ασχολείται και ”παρακολουθεί” το φαινόμενο. Δεν υπάρχει καμία καταγγελία που έχει γίνει ή κάτι που έχει πέσει στην αντίληψη μας και δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχουμε επέμβει άμεσα», δηλώνει στην «Π» ανώτατος αξιωματικός.

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του φαινομένου, ήρθε η παραδοχή πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, δεδομένου πως οι δράστες κινούνται επί το πλείστον στα «κρυφά». Για το λόγο αυτό, επισημάνθηκε η ανάγκη οι πολίτες, όταν αντιλαμβάνονται «περίεργες» καταστάσεις να τις καταγγέλλουν άμεσα.