Πάτρα: «Σιγοβράζουν» τα Σύνορα για τον αμίαντο στο ΚΕΤΧ – Αντιδράσεις από την αποκάλυψη της «Π», η στάση του ΥΕΘΑ

Αντιδράσεις από την αποκάλυψη της «Πελοποννήσου», για τις στέγες αμιάντου στο στρατόπεδου του ΚΕΤΧ Πάτρας.

 

ΚΕΤΧ Η απομάκρυνση του επικίνδυνου υλκού για την ανθρώπινη υγεία ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Πελοποννήσου της Δευτέρας» για την ύπαρξη αμιάντου στις στέγες των κτιρίων του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) στην Πάτρα.

Ερευνα – Πάτρα: «Αγνωστος πόλεμος» με… αμίαντο στο ΚΕΤΧ – Το αποκαλυπτικό έγγραφο ΦΩΤΟ

«Αμίαντος και επεξεργασμένα προϊόντα του υπάρχουν σήμερα στις στέγες της ομάδας συντηρήσεως του Τμήματος Μηχανοδήγησης, στον χώρο των Πλυντηρίων και στα χωρίσματα του Σχολείου Αρμάτων» αναφέρεται στο υπόμνημα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Π» και εστάλη στις 30 Οκτωβρίου στην πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας.

ΚΕΤΧ

Βασικό αίτημα η εδώ και τώρα απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού για τον ανθρώπινο οργανισμό και η λήψη προληπτικών μέτρων μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών. Επιπλέον, γίνεται αναφορά πως «έγινε στο παρελθόν προσπάθεια απομάκρυνσής του, η διαδικασία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ».

ΚΕΤΧ

Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί εντός του στρατοπέδου σχεδόν από την ημέρα λειτουργίας του, εκπέμπει για ακόμα μια φορά, μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Κόγκας, ζητώντας από τους αρμοδίους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ν’ αναλάβουν δράση πριν να είναι αργά. «Εδώ και χρόνια, κάτω από τον αμίαντο εργάζονται συνάδελφοι. Αμεσα πρέπει ν’ απομακρυνθεί από τους χώρους όπου υπάρχουν εργαζόμενοι».

Από τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε το θέμα γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο ΥΕΘΑ και στο Αρχηγείο του Στρατού, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Χθες, η«Π» επικοινώνησε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ζητώντας ενημέρωση για το θέμα, ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα, δεν υπήρξε σχετική πληροφόρηση.

ΚΕΤΧ

«Μπαίνει θέμα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» δήλωσε στην «Π» ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων Ανατολικού Διαμερίσματος Δημήτρης Δημητρόπουλος, προσθέτοντας: «οπωσδήποτε μας προξενεί εντύπωση το γεγονός, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια, όπου υπήρχε αμίαντος σε δημόσιο κτίριο, έγιναν προσπάθειες προκειμένου ν’ αφαιρεθεί». Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παραμένει το υλικό στον χώρο τη στιγμή που πλησίον του στρατοπέδου πρόκειται να ανεγερθεί και το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας. Το γεγονός ότι πρόκειται για κατοικημένη περιοχή με σχολικά συγκροτήματα να γειτνιάζουν με το στρατόπεδο και δεδομένου ότι έχει παραχωρηθεί έκταση για την κατασκευή του νέου κτιρίου της ΕΛΑΣ, «η ανάγκη απομάκρυνσης είναι επιτακτική» κατέληξε ο κ. Δημητρόπουλος.

«Είναι ανησυχητικό γιατί έχουμε οικογένειες εδώ, σχολεία δίπλα, είναι μια οικιστική περιοχή. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να απομακρυνθούν αυτά τα υλικά» δήλωσε στην «Π» ο δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής, Γιώργος Καφετζής.

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων, ενώ ο Σύλλογος του πολιτικού προσωπικού του ΚΕΤΧ θα επιδιώξει συναντήσεις με τους βουλευτές Αχαΐας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το προσεχές διάστημα να υπάρξει καταγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.