Πάτρα: Στα όριά της η υδροδότηση – Γιατί είναι αναγκαίο το έργο του νέου διυλιστηρίου
Η διεκδίκηση και το υπόβαθρο του έργου. Στην «Π» ο Π. Μελάς.
![Πάτρα: Στα όριά της η υδροδότηση - Γιατί είναι αναγκαίο το έργο του νέου διυλιστηρίου Πάτρα](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/diylistirio-riganokampoy-873x432.webp)
Υποδομή μείζονος σημασίας για την απρόσκοπτη υδροδότηση της Πάτρας θεωρείται η κατασκευή του νέου Διυλιστηρίου της ΔΕΥΑΠ, γι’ αυτό και αποτέλεσε ένα από τα δύο μεγάλα έργα (μαζί με το ταρτάν του Παμπελοποννησιακού Σταδίου), που ζήτησε άμεσα από το Μαξίμου ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, στην επιστολή που απέστειλε προ ημερών στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη.
Πάτρα: Πρέσινγκ Πελετίδη στην κυβέρνηση για το νέο διυλιστήριο – «Βλέπει» μπίζνες στο νερό
Οι περιορισμένες δυνατότητες που έχει το σημερινό δυλιστήριο νερού της ΔΕΥΑΠ, στερούν από την Πάτρα τη δυνατότητα να απαλλαγεί μια και καλή από το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό διυλιστήριο λειτουργεί από το 1996, τροφοδοτώντας με πόσιμο νερό από τον ποταμό Γλαύκο, το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας.
Η δυναμικότητα διύλησης της υφιστάμενης μονάδας ανέρχεται σε 2.592 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, η ΔΕΥΑΠ δέχεται 1.300 κυβικά αδιύλιστου νερού και 200 κυβικά διυλισμένου νερού την ώρα, συνολικά 1.500 κυβικά νερού την ώρα. Πρακτικά, η σημερινή μονάδα διύλησης έχει ξεπεράσει τα όριά της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί την παροχή νερού από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου.
Πάτρα: Φθηνό νερό με πανάκριβο έργο, θέμα διυλιστηρίου έθεσε στο Μαξίμου ο Κ. Πελετίδης
Αν όμως προστεθεί η νέα μονάδα διύλισης, με δυναμικότητα 2.600 κυβικών μέτρων ανά ώρα, η συνολική δυναμικότητα θα διπλασιαστεί και θα φτάσει σε 5.192 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Γι’ αυτό και η δημοτική επιχείρηση, από την πρώτη στιγμή, συνέταξε τις αναγκαίες μελέτες και σήμερα ζητά χρηματοδότηση 22 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ενός σύγχρονου διυλιστηρίου που θα προσφέρει απρόσκοπτα νερό από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, ενώ θα μπορεί να αποθηκεύει ποσότητες ασφαλείας σε νέα δεξαμενή 10.000 κυβικών μέτρων.
Η επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Πάτρας στοχεύει στην εξασφάλιση νερού, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας, για το πολεοδομικό συγκρότημα Πατρών, αλλά και για τις περιοχές του πρώην Δήμου Ρίου (δηλαδή έως και τον οικισμό της Ροδινής).
Με την κατασκευή της επέκτασης του διυλιστηρίου θα γίνει χρήση στον μέγιστο βαθμό που προβλέπεται του αδιύλιστου νερού από το φράγμα Αστερίου. Επιπλέον, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, καθώς θα μειωθεί στο ελάχιστο η λειτουργία γεωτρήσεων που τώρα είναι απαραίτητες. Η μείωση χρήσης γεωτρήσεων θα συμβάλει και στη βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, καθώς θα μειωθεί η αποληψιμότητα και οι εναπομείνασες εν λειτουργία γεωτρήσεις θα έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά, υδραυλικά και ποιοτικά.
Επιπλέον, παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια υδροδότησης, καθώς η ΔΕΥΑΠ αποκτά εναλλακτικό τρόπο υδροδότησης για αρκετούς οικισμούς και το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, αναλόγως τις ανάγκες και τις συνθήκες (γεωτρήσεις, Γλαύκος, ταμιευτήρας Αστερίου).
Στο έργο της επέκτασης προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και δύο υδροστροβίλων παραγωγής ενέργειας στους δύο αγωγούς προσαγωγής νερού από τον ποταμό Γλαύκο και το φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ενέργειας θα είναι της τάξης των 910kW.
Η προώθηση του έργου για υλοποίηση θεωρείται ώριμη, καθώς η ΔΕΥΑΠ ξεκίνησε από το 2021 την απαιτούμενη διαδικασία για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Πάτρας με διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανάθεσης της μελέτης.
Μελάς: Να κατοχυρωθεί το κοινωνικό αγαθό…
![Πάτρα: Στα όριά της η υδροδότηση - Γιατί είναι αναγκαίο το έργο του νέου διυλιστηρίου Πάτρα](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2024/07/melas-jpg.webp)
Παναγιώτης Μελάς
Ο αντιδήμαρχος Υποδομών Παναγιώτης Μελάς εξηγεί στην «Πελοπόννησο», πως το κριτήριο επιλογής του νέου Διυλιστηρίου της ΔΕΥΑΠ, ως έργο πρωτεύουσας σημασίας έχει τεχνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά για την δημοτική αρχή της Πάτρας.
Κατά πρώτον, το Διυλιστήριο θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της επαρκούς τροφοδοσίας πόσιμου νερού το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, καθώς και άλλων περιοχών και αυτό από μόνο του είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό, τόνισε ο αντιδήμαρχος. Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΠ έχει ωριμάσει εγκαίρως το έργο από πλευράς μελετών και όλων των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Αυτή τη στιγμή, το σύστημα παροχής νερού από το υπάρχον Διυλιστήριο έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και γι’ αυτό έχει φτάσει η ώρα της επέκτασής του, είπε ο κ. Μελάς, με μια νέα υποδομή που θα είναι τελευταίας γενιάς και τεχνολογίας και θα εξασφαλίζει επαρκή και ποιοτική υδροδότηση στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Η επιλογή του έργου αυτού, όμως, εξυπηρετεί και έναν ακόμα σκοπό, με πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι διεργασίες, που γίνονται στο παρασκήνιο, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση υποδομών πόσιμου νερού, είπε ο κ. Μελάς. Ηδη η πρώτη απόφαση με την ένταξη των ΔΕΥΑ υπό τον έλεγχο της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) βάζει στενό κορσέ στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, φτάνοντας μέχρι και στον καθορισμό της τιμολογιακής τους πολιτικής, όπου απαιτείται.
Κατά συνέπεια η δημοτική αρχή της Πάτρας και η ΔΕΥΑΠ, με το να διεκδικούν την επέκταση της μονάδας διύλισης πόσιμου νερού, κατοχυρώνουν κατά κάποιο τρόπο τον έλεγχο του πόσιμου νερού της πόλης, μέσω μιας υποδομής που είναι απαραίτητη για την υδροδότηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΕΛΑΣ για έγκλημα στο Ρουπάκι: Ο δράστης επιχείρησε να πλήξει και τον αδελφό του θύματος ΒΙΝΤΕΟ
Ποιος είναι ο Πατρινός επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε δυστύχημα στην Αυστρία
Αγορά Πάτρας: Ποντάρουν στην…αγάπη των καταναλωτών με φόντο τον Αγιο Βαλεντίνο ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News