Πόσες μέρες χρειάζεσαι πραγματικά άδεια;
Δες τί αποκάλυψε νέα επιστημονική μελέτη.
Μπορεί τα εργασιακά στην Ελλάδα να πηγαίνουν πρόσω ολοταχώς προς στον Μεσαίωνα, επιστημονικές έρευνες ωστόσο, έχουν δείξει ότι οι μέρες της άδειας, εκτός από εργασιακό δικαίωμα, είναι απαραίτητο στοιχείο τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Η «δυνατότητα» λοιπόν για 16ωρη εργασία που δίνεται στους εργαζομένους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, θέτει ένα (από τα πολλά) εύλογο ερώτημα: Τι θα γίνεται με τις μέρες άδειας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι; Και προχωρώντας παραπέρα: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι υγείας που κρύβονται πίσω από μια τέτοια απόφαση;
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι μέρες άδειας, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, να βελτιώσουν τον ύπνο και να μειώσουν το άγχος των εργαζομένων. Ακόμα κι αν δεν μιλάμε για διακοπές per se, οι ειδικοί λένε ότι το να φροντίζουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, κάνει καλό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Πόσες μέρες άδειας χρειαζόμαστε πραγματικά
Σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 300 ενήλικες Αυστραλούς κατά τη διάρκεια 13 μηνών. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, κοιμήθηκαν επιπλέον 21 λεπτά, όταν έβγαιναν σε άδεια. Ο χρόνος καθιστικής ζωής τους επίσης, μειώθηκε κατά 29 λεπτά σε σύγκριση με τις ρουτίνες τους πριν από τις διακοπές. Ειδικότερα τα άτομα που έκαναν πεζοπορία, ψάρεμα και κάμπινγκ κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά το χρόνο της σωματικής τους δραστηριότητας.
Γενικά οι διακοπές που διήρκησαν 1–2 εβδομάδες φάνηκαν να συνδέονται με τις πιο ευνοϊκές αλλαγές συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης, Ty Ferguson, επιστημονικό συνεργάτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, 1 ή 2 εβδομάδες διακοπών είναι αρκετές για ένα άτομο να αποκτήσει μια νέα ρουτίνα και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο περνά το χρόνο του. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατηρήσαν κάποιες θετικές αλλαγές συμπεριφοράς ανεξάρτητα από τη διάρκεια των διακοπών. Το συμπέρασμα;
Οποιοδήποτε διάλειμμα από τη συνήθη ρουτίνα της επαγγελματικής ζωής μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία.
Οι διακοπές και η άδεια κάνουν καλό στην καρδιά
Άλλη επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι οι διακοπές μπορεί να μας προστατεύσουν από καταστάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Με άλλα λόγια, οι διακοπές, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία μας όταν τις κάνουμε συνήθεια που ενσωματώνεται στη ζωή μας. Κι όταν μιλάμε για διακοπές, δεν μιλάμε για μεγάλα (ή ακριβά) ταξίδια, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ερευνητές:
«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τακτικά τις μέρες της άδειας τους και τα ρεπό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Οι διακοπές είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα και για το μυαλό
Σύμφωνα με το ladylike, μια άλλη μελέτη από το 2018, προτείνει ότι ακόμη και η ολιγοήμερη απουσία από την εργασία, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος. «Οι διακοπές μπορεί να είναι εξαιρετικές και για την ψυχική υγεία, γιατί είναι η απόλυτη αποσύνδεση από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι περίεργο. Αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε ευκαιρία για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάλειμμα από τη δουλειά, βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα τα οποία πραγματικά απολαμβάνουμε και μας ευχαριστούν. Πράγματα που μέσα στην καθημερινότητά μας, συχνά θυσιάζουμε θέτοντας προτεραιότητες που εξυπηρετούν όλους τους άλλους, εκτός από εμάς.
Μην περιμένεις λοιπόν. Πάρε την άδεια που δικαιούσαι και αξιοποίησέ τη στο έπακρο. Κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News