Προς ψήφιση αύριο, Μ. Τρίτη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη – Αντιδράσεις για την στάση του Χρήστου Τζανερίκου

Η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι ένα πενταμελές σχήμα του, θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη Ηλία Κασιδιάρη, με “μπροστάρη” τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, μπορεί να κατέλθει ή όχι στις εκλογές.

Προς

Να μην αφήσει κανένα παράθυρο στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, η οποία καλεί όλα τα κόμματα να συνταχθούν με την τροπολογία που τίθεται προς ψήφιση αύριο (11.04.2023) και θεσμοθετεί επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι ένα πενταμελές σχήμα του, θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη Ηλία Κασιδιάρη, με “μπροστάρη” τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, μπορεί να κατέλθει ή όχι στις εκλογές.

Κόντρα κυβέρνησης – Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου με το “καλημέρα” σας

Η στάση των λειτουργών της Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου και των πολιτών.

Προβληματισμό προκάλεσε η τοποθέτηση του Επικεφαλής του Α1 τμήματος του Άρειο Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, που στάθηκε αφορμή για να ανοίξει… “μέτωπο” με την κυβέρνηση.

Σε δήλωση του ο κ. Τζανερίκος σημείωσε ότι η τροπολογία Βορίδη έχει στόχαστρο τον ίδιο και ότι “αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης”.

Βορίδης: Στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή

“Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν”, απαντά ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας με νόημα ότι “σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή”.

“Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αποκρούοντας τη θέση Τζανερίκου ότι ο κ. Βορίδης εμμέσως, πλην σαφώς υποδεικνύει στους Δικαστές του Α1 τμήματος “ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους, για το συγκεκριμένο θέμα”.

“Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία” επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.

Συνταγματολόγοι: «Πρωτοφανής και επιθετική παρέμβαση Τζανερίκου για το κόμμα Κασιδιάρη»

Για πρωτοφανή παρέμβαση κάνουν λόγο συνταγματολόγοι αναφορικά με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Ο κ. Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Π. δήλωσε: «Μένω έκπληκτος με το μάλλον επιθετικό ύφος και πάντως απροσδόκητο. Ένα ύφος λόγου απροσδόκητο για ανώτατο δικαστή. Το δε επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο διότι ούτε είχε ξαναγίνει μία τέτοια υπόθεση και μία τέτοιου είδους κρίση μέχρι τώρα το Α1 κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων λειτουργούσε με εντελώς επικό κατά κανόνα τρόπο. Η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου».

Ο κ. Πάνος Λαζαράτος, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών είπε μιλώντας στον Σκάι: «Θεωρώ θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις ιδίως την πρωτοβουλία του ανώτατου δικαστή σε μία τέτοια στιγμή που αν θέλετε τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση, θεωρώ πως θα κάνει δήλωση αποχής από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες. Μιλάει για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση σε καμία περίπτωση πρόκειται και πάλι για γενική και αφηρημένη ρύθμιση η οποία εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις αυτή την απόφαση».

Ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Επικεφαλής Επιτροπής Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Λευκωσίας τόνισε: «Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση ούτε στο έργο ούτε στην οργάνωση ούτε στην λειτουργία του δικαστηρίου. Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης. Αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιο αριθμό δικαστών. Η ρύθμιση έχει στόχο την διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, έναντι πιθανών ενστάσεων».

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δε σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο πάντως πράγματι, και το είπα και λέγοντας πριν ότι δεν ήταν αναγκαία, αυτό ήταν ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή και εσωτερική λειτουργία του δικαστηρίου. Όμως ξαναλέω κατά τη γνώμη μου από μόνη της η νομοθετική αυτή ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε δηλαδή δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση δε νομίζω ότι είναι παράνομη».

Παρέμβαση Βενιζέλου

Την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για νέες δικλίδες ασφαλείας στον υπάρχοντα νόμο, στήριξε ευθέως ο συνταγματολόγος και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πηγαίνοντας κι ένα βήμα παρακάτω.

Συγκεκριμένα πρότεινε η απόφαση για το μπλόκο ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές να ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και να αυτο-εξαιρεθεί ο Επικεφαλής του Α1 τμήματος κ. Τζανερίκος.

“Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.