Προσωπικός γιατρός: Πώς θα τον αξιολογούν οι πολίτες
Το υπουργείο Yγείας δίνει το δικαίωμα στους πολίτες που θα εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, να αξιολογούν το ιατρικό προσωπικό ώστε να προκύπτει και μια άποψη για το πώς λειτουργούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Προσωπικός γιατρός με crash test από τους ίδιους τους πολίτες φαίνεται ότι θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2025. Το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στον θεσμό με δεδομένο ότι δεν λειτούργησε από το 2022 οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα.
Yπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Yγείας δίνει το δικαίωμα στους πολίτες που θα εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, να αξιολογούν το ιατρικό προσωπικό ώστε να προκύπτει και μια άποψη για το πώς λειτουργούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Το σύστημα αξιολόγησης που αναμένεται να γνωστοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου υγείας, καθότι προς ώρας δεν έχει δώσει σχετικές λεπτομέρειες, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να περιλαμβάνει την αποστολή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στους εγγεγραμμένους πολίτες, προκειμένου να βαθμολογούν τον προσωπικό τους ιατρό.
Πρόκειται για μια τακτική που χρησιμοποιείται σήμερα στις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και με βάση τα ερωτηματολόγια αυτά, καθορίζουν τις περαιτέρω κινήσεις τους αλλά και την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους.
Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 16 του νομοσχεδίου: «Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν ενδεικτικά στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας , στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς.
Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφοορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά».
Οι δείκτες αξιολόγησης που αναμένεται να αξιοποιηθούν από το υπουργείο υγείας θα σχετίζονται κυρίως με τον τομέα της πρόληψης κι αν οι προσωπικοί γιατροί θα ωθούν ουσιαστικά τους εγγεγραμμένους πολίτες στο να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, να υποβάλλονται σε εμβολιασμούς αλλά και να παρακολουθούν την υγεία τους σε συστηματική βάση.
Ταυτόχρονα θα κρίνεται και η σχέση των δύο πλευρών για το αν δηλαδή ουσιαστικά ο γιατρός θα είναι διαθέσιμος για να παρέχει τις υπηρεσίες που ζητά ο πολίτης και αν η σχέση αυτή είναι αρμονική και χωρίς εντάσεις.
Πάντως ο γιατρός που θα βαθμολογείται με κακό βαθμό θα έχει και κυρώσεις όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο. Στο προηγούμενο εγχείρημα για τον προσωπικό γιατρό η κυβέρνηση προέβλεπε ότι θα απομακρυνόταν από τον θεσμό ο γιατρός που θα είχε πολλές καταγγελίες από εγγεγραμμένους πολίτες.
Πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε επίσης
Χάρης Δούκας στον Peloponnisos FM 104,1: «Δεν είμαστε ο Δημαρχάκος που παρακαλάει το Μαξίμου…»
Τα υδροπλάνα επιστρέφουν στο λιμάνι της Πάτρας – Δοκιμαστική πτήση την Παρασκευή
Καιρός: Παραμένει το καλοκαίρι… πότε θα φθινοπωριάσει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Σχολεία: Γιατί σήμερα δεν έχουν μάθημα
Δήμος Αιγιαλείας: Το πρόβλημα υγείας και η «αποχώρηση» Καλογερόπουλου
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News