RGC 2024 – Κόλλιας: Τον Ιούνιο η πλατφόρμα – «οδηγός» ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις
To ΟΕΕ «τρέχει» αρκετά προγράμματα ανάπτυξης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για τα μέλη του, τα οποία τυχαίνουν μεγάλης ζήτησης.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της πλατφόρμας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), που θα αποτελεί έναν ξεκάθαρο οδηγό για τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα που απευθύνονται στις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο και θα ενημερώνει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε επιχείρηση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.
«Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να μπαίνει μέσα στην πλατφόρμα και εισάγοντας βασικά στοιχεία της, όπως ετήσιο κύκλο εργασιών, αριθμό εργαζομένων, ΚΑΔ, θα μπορεί να βλέπει ποια διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν ανά πάσα στιγμή για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Επίσης οι οικονομολόγοι – σύμβουλοι επιχειρήσεων θα μπορούν να εντοπίζουν τα κατάλληλα προγράμματα για να ενημερώνουν τους πελάτες τους. Θα είναι ένας “μπούσουλας” για επιχειρήσεις και οικονομολόγους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλο αυτό τον όγκο πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα. Στην χώρα θα έρθουν τα επόμενα χρόνια κονδύλια άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν συμπεριλάβουμε τον αναπτυξιακό νόμο και το ΠΔΕ, επομένως υπάρχει άπειρη πληροφορία που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω του μεγάλου όγκου της».
Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες, που γίνονται για να αντιμετωπιστεί ο εκτεταμένος οικονομικός αναλφαβητισμός, που υπάρχει στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά, να προστεθούν στα γενικά μαθήματα του λυκείου δύο μαθήματα οικονομικής εκπαίδευσης, που δε θα απευθύνονται μόνο στους μαθητές, που έχουν επιλέξει οικονομική κατεύθυνση.
Παράλληλα, το ΟΕΕ «τρέχει» αρκετά προγράμματα ανάπτυξης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για τα μέλη του, τα οποία τυχαίνουν μεγάλης ζήτησης.
Στη συζήτηση με τίτλο: «Ο ρόλος της οικονομικής επιστήμης στην διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας», ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε και στον «πρωτόγνωρο όγκο εργασίας» που έχει μεταφερθεί πλέον στα λογιστικά γραφεία, μετά την ψηφιοποίηση αρκετών τμημάτων της φορολογικής διοίκησης.
«Περιμένουμε από την πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα και να διευκολύνει το έργο των συναδέλφων, δίνοντας για παράδειγμα μεγαλύτερες προθεσμίες και έγκαιρη ενημέρωση» τόνισε ο Κ. Κόλλιας.
Το ΟΕΕ έχει ζητήσει αλλαγή στον τρόπο κατάθεσης των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων. Η πρότασή του προβλέπει ότι όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς θα πρέπει να αναρτούν τις βεβαιώσεις το πρώτο δίμηνο κάθε έτους. Στη συνέχεια το σύστημα θα ανοίγει την πρώτη Μαρτίου και οι δηλώσεις θα πρέπει να κατατίθενται έως τα τέλη Ιουνίου χωρίς να δίνεται καμία απολύτως παράταση.
Μάλιστα θα προβλέπονται κυρώσεις για τους φορείς που δεν αναρτούν εγκαίρως στο taxis τις βεβαιώσεις.
«Είναι ένα από τα αυτονόητα μέτρα που περιμένουμε από την πολιτεία» τόνισε ο κ. Κόλλιας.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παρακολουθήστε το συνέδριο Live:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News