RGC 2024 – Κυριαζής: Παραμένει το χάσμα με τις επιχειρήσεις, κίνητρα για έρευνα και καινοτομία
Η γενική γραμματεία σκοπεύει να στηρίξει τους νέους επιστήμονες
Την προκήρυξη ενός ανταγωνιστικού προγράμματος στα πρότυπα του «Ερευνώ–Καινοτομώ», αλλά με στόχευση τις start up επιχειρήσεις εξήγγειλε από τις εργασίες του 12ου RGC, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κυριαζής, στη συνεδρία για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ).
Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η γενική γραμματεία δίνει μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση επιστημόνων και ερευνητών από το εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» με 300 εκ. ευρώ προϋπολογισμό, αναμένεται να φέρει κοντά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματεία σκοπεύει να στηρίξει τους νέους επιστήμονες που έχουν ιδέες τις οποίες προσπαθούν να μετουσιώσουν σε επιχειρήσεις και γι΄αυτό θα προχωρήσει στην προκήρυξη αυτού του προγράμματος.
Είμαστε χώρα που δεν έχει μεγάλη βιομηχανία, αλλά μπορεί να επενδύσει στη γνώση, στην έρευνα και την καινοτομία και στο ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε ο κ. Κυριαζής. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε έναν μήνα αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή, η Εθνική Στρατηγική για την Εξυπνη Εξειδίκευση, η οποία θα βασίζεται σε οκτώ τομείς ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας. Μια στρατηγική η οποία διαμορφώθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών.
Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο της γενικής γραμματείας της οποίας ηγείται, αναφέροντας ότι έχει υπό την εποπτεία της όλα τα ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικούς φορείς της χώρας, που είναι στολίδι για τη χώρα, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγή έρευνας και καινοτομίας μέσω της οποίας η χώρα ενισχύει την ανάπτυξή της και την κοινωνική ευημερία.
Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα γίνεται τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια για τη διάχυση της έρευνας και της καινοτομίας, όμως επισήμανε ότι ακόμα και σήμερα το κενό που παραμένει μεταξύ των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της εφαρμογής αυτών στις επιχειρήσεις, είναι πολύ μεγάλο.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού του πολύτιμο ερευνητικό δυναμικό της, ώστε να παραμείνει στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, παράγοντας αποτελέσματα που θα μπορούν να φτάσουν εύκολα στις επιχειρήσεις. Αυτός είναι η στόχος μας και η βασική πολιτική μας, να κλείσουμε αυτό το κενό, τόνισε ο κ. Κυριαζής.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, όπως ήταν ο φορέας Elevate Greece, στον οποίο έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 823 επιχειρήσεις start up, τομέας ο οποίος πρόκειται να αναπτυχθεί, μέσα από τους πόρους συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας. Μέρος αυτών των πόρων, ύψους 270 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στα ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικά ινστιτούτα, για να προσελκύσουν στην Ελλάδα επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, είπε ο κ. Κυριαζής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News