RGC 2024: Οι Διεθνείς Οικονομικές Εξελίξεις και ο αντίκτυπος τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη
Στη συζήτηση συμμετείχε ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες», ο Κωνσταντίνος Φίλης Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών.
Τον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν την Περιφερειακή ανάπτυξη συζητήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες», ο Κωνσταντίνος Φίλης Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών.
Ο κ. Χρηστίδης δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Κινδυνεύουμε να μείνουμε μακριά από την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα». Πρότεινε να υιοθετηθούν περισσότερες πολιτικές με εθνικό πρόσημο, «μία οικονομία που θα μεγαλώνει αξιοποιώντας τον εθνικό της πλούτο». Κατέληξε, λέγοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις με «πατριωτική αυτοπεποίθηση».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Φίλης ανέφερε πώς πλέον στην παγκόσμια οικονομία υπάρχουν πολλοί πόλοι που καθορίζουν τις εξελίξεις. «Υπάρχει τάση περιφερειοποίησης καθώς δημιουργούνται δυνάμεις με επιρροή». Όπως είπε, η Ευρώπη έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να συνθλιβεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». «Πρέπει να βρει τον δικό της βηματισμό και να γίνει σταθερός πυλώνας στην νέα τάξη πραγμάτων» κατέληξε.
Όσον αφορά την Ελλάδα τόνισε πως, παρόλο που η κατάσταση στο οικονομικό κομμάτι έχει βελτιωθεί, εντούτοις, καθυστέρησε αρκετά τις έρευνες για ορυκτό πλούτο. Πρόσθεσε, όμως, πως ακόμα και τώρα η χώρα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βέττας εμφανίστηκε προβληματισμένος για την πορεία της Ευρώπης. Όπως είπε «οι εντάσεις στην Ευρώπη αυξάνονται, ενισχύονται δυνάμεις, που δεν λειτουργούν καθαρά δημοκρατικά και δεν γνωρίζουμε τι οικονομικούς όρους θα επιβάλλουν».
Όσον αφορά την Ελλάδα ανέφερε πως συνεχώς φτωχαίνει και χάνει έδαφος συγκριτικά με τους άλλους. «Ο βηματισμός στο νέο περιβάλλον πρέπει να είναι στοχευμένος και γρήγορος. Πηγαίνουμε προς τα εκεί αλλά δεν πηγαίνουμε με την κατάσταση του επείγοντος». Συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει με συγκέντρωση κεφαλαίων και ανθρώπων, οι οποίοι θα στοχεύουν «εκεί που μπορεί να δημιουργηθεί υψηλή αξία». Ως παραδείγματα μικρών οικονομιών που μπορούν να λειτουργήσουν ως case study για την Ελλάδα ανέφερε τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Πορτογαλία.
Με τη σειρά του ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στην διαρκή αβεβαιότητα στην Ευρώπη, που έχει δημιουργηθεί λόγω των συνεχόμενων κρίσεων αλλά και την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη με την άνοδο λαϊκιστών και ακροδεξιών. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρόσθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου «η Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις, να ισχυροποιήσει τον ρόλο της και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ζήτησε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει και άλλους τομείς πέρα από τις κατασκευές και τον τουρισμό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τις ανισότητες και να στηρίξει περισσότερο της επιχειρήσεις.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παρακολουθήστε το συνέδριο Live:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News