Ρωσίδα κατάσκοπος: H «Μαρία Τσάλλα» και η σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου – Ποια η σχέση τους;

Συνδέεται η Ρωσίδα κατάσκοπος με τον Αμερικανό δημοσιογράφο που συνέλαβαν οι Ρώσοι;

κατάσκοπος

 

Τα «χτυπήματα» στη Μόσχα και το «ξεσκέπασμα» των πρακτόρων της. Πώς συνδέονται οι υποθέσεις.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας που αφορούν τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο. Πρώτα, το «ξεσκέπασμα» της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα, η οποία κυκλοφορούσε με το όνομα «Μαρία Τσάλλα» και αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ. Τώρα, η Ρωσία συνέλαβε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο με την κατηγορία ότι λειτουργεί ως κατάσκοπος των ΗΠΑ.

Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν αυτή τη σύλληψη, όχι ως σύμπτωση, αλλά ως μια σπασμωδική ενέργεια της Μόσχας για να καλύψει το ξεσκέπασμα των δικών της κατασκόπων.

Όπως αναφέρεται, η αποκάλυψη της δράσης της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα «χτυπήματα» που έχουν κλονίσει τη Μόσχα σύμφωνα με τον Τύπο.

Ένα άλλο «χτύπημα» ήταν οι σαμποτέρ στην Πολωνία. Ρώσοι κατάσκοποι προσπαθούσαν διεισδύσουν σε δυτικούς φορείς ή να κάνουν σαμποτάζ σε καίριες υποδομές σε δυτικές χώρες.

Μέσα στον Μάρτιο, η Πολωνία συνέλαβε εννέα Ρώσους με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό από τη Δύση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος «ερευνητής» με το βραζιλιάνικο διαβατήριο και οι illegals

Οι Αρχές των ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιοποίησαν την υπόθεση Ρώσου κατασκόπου που είχε εισέλθει στις ΗΠΑ με βραζιλιάνικο διαβατήριο και είχε κατορθώσει να λάβει θέση ερευνητή στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, το σχέδιό του ήταν να καταφέρει μέσω αυτής της ιδιότητας να εργαστεί για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που πολύ πρόσφατα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι εγκληματίας πολέμου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση κατασκοπείας σε βάρος άλλων χωρών από τη Ρωσία. Ρώσοι πράκτορες έχουν πιαστεί σε Σουηδία, Νορβηγία και Γερμανία.

Επίσης, πολλές ήταν και οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σε απελάσεις είχε προχωρήσει και η Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, τόσο το FBI όσο και η CIA έχουν συνεργαστεί με συμμαχικές χώρες για το ξεσκέπασμα Ρώσων πρακτόρων, των αυτοαποκαλούμενων illegals, οι οποίοι έχουν διπλωματική ασυλία.

Όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», οι illegals στέλνονται σε διάφορες χώρες με ψεύτικες ταυτότητες και διαβατήρια, χτίζουν ένα δίκτυο επαφών και περιμένουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί.

Γιατί η Ρωσία συνέλαβε τον Αμερικανό δημοσιογράφο
Σύμφωνα με την εκτίμηση πρώην αξιωματούχου της CIA για τη σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκερσκόβιτς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειαζόταν ένα τέτοιο περιστατικό για να το «πουλήσει» στο εσωτερικό ακροατήριο, ως αντίβαρο στα πλήγματα που δέχεται η ρωσική προσπάθεια να έχει πράκτορες σε διάφορες χώρες της Δύσης.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Τζον Σίφερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη Μόσχα, ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να χρησιμοποιεί τον Γκερσκόβιτς ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου ο Πούτιν να κερδίσει τα ανταλλάγματα που επιθυμεί, όπως την ανταλλαγή πρακτόρων του.

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, «συχνά πρόκειται για τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην εσωτερική πολιτική σκηνή και υπαγορεύουν τέτοιες αποφάσεις. Ο Πούτιν έχει ανάγκη να τροφοδοτεί το αφήγημα ότι η Δύση επιβουλεύεται τη Ρωσία μέσω ξένων πρακτόρων».