Σε «κίτρινο» συναγερμό η Ηλεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο νομός Ηλείας έχει τεθεί πλέον από τις υγειονομικές αρχές σε «κίτρινο» συναγερμό μετά τα τελευταία κρούσματα

Ηλεία

Μπροστά σε μια νέα υγειονομική πρόκληση βρίσκεται τόσο η Ηλεία, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, μετά την πρόσφατη καταγραφή τριών κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό και των εννέα συνολικά σε επίπεδο περιφέρειας.

Οι ασθενείς που δέχθηκαν τσίμπημα κουνουπιού και μολύνθηκαν στις περιοχές Κουρούτα, Λεχαινά και Μανωλάδα νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και η κατάσταση της υγείας τους δεν αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νομός Ηλείας έχει τεθεί πλέον από τις υγειονομικές αρχές σε «κίτρινο» συναγερμό, ενώ έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν τεθεί σε εγρήγορση λόγω του Ιού του Δυτικού Νείλου, εξετάζοντας κυρίως τη συμπτωματολογία των ασθενών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη (ΕΡΤ) σχετικά με τα τελευταία περιστατικά στην Ηλεία και έπειτα από την είδηση ότι σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα στη χώρα και 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

View Video – no integration ID provided

«Έχουμε την πιο δραστήρια περίοδο για τον ιό του Δυτικού Νείλου εδώ και πέντε χρόνια, από το 2018 δήλωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι «τα κουνούπια, για να μολυνθούν και να το μεταδώσουν μετά στον άνθρωπο, πρέπει να έχουν τσιμπήσει μολυσμένο πτηνό».

«Ένας άνθρωπος μολυσμένος με τον ιό του Δυτικού Νείλου αν τσιμπηθεί από κουνούπι, δεν μολύνει το κουνούπι», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αυτά είναι πολύ καλά μελετημένα και το ξέρουμε όποτε η μετάδοση γίνεται σε περιοχές όπου υπάρχουν μολυσμένα πτηνά, αυτές είναι κυρίως η Κεντρική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και λίγο η Δυτική Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Λήξη συναγερμού για τον στρεπτόκοκκο

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν τη λήξη συναγερμού για τον στρεπτόκοκκο στην Ηλεία, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», από τα εκατοντάδες δείγματα που ελέγχθηκαν, μόλις το 2,5% παρουσίασε θετικότητα και κυρίως αφορούσε περιπτώσεις κοινού στρεπτόκοκκου σε παιδιά και ηλικιωμένους και όχι του διεισδυτικού, που οφείλεται για το θάνατο δύο ατόμων στην Ηλεία, στις αρχές Αυγούστου.

Πάντως, όπως προέκυψε από τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων, είναι οριστικό το γεγονός ότι οι δύο περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αφού προσβλήθηκαν από διαφορετικό στέλεχος του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου. Τέλος, τα δύο κρούσματα θεωρούνται «εισερχόμενα» και δεν τίθεται θέμα διασποράς του μικροβίου στην Ηλεία.

Μέτρα προστασίας για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μέτρα προστασίας για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού ΝείλουΜετά από ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για νέα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως αρμόδια υπηρεσία, προχώρησε στην λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων του Σχεδίου Δράσης έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου.

 

Με αφορμή τα παραπάνω, σας υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε τα εξής:

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τα κοινά κουνούπια και προκαλεί λοίμωξη που κατά το 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματική. Τυχόν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα από τον θεράποντα ιατρό.

Συστήνεται στους πολίτες, η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σύμφωνα με τα κάτωθι:

• Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

• Εκείνες τις ώρες προτιμούμε να φοράμε ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια.

• Απλώνουμε εντομοαπωθητικό στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα –όχι κάτω από τα ρούχα, όταν βρισκόμαστε εκτός οικίας. Μετά την επιστροφή μας συστήνεται πλύσιμο του δέρματος με νερό και με σαπούνι. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση ποσότητας κατά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού. Δεν εφαρμόζεται πάνω σε ερεθισμένο δέρμα , κοψίματα και τραύματα.

• Στις ομάδες των ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην προφύλαξη ανήκουν οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

• Εφαρμόζουμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα των σπιτιών.

• Η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μειώνει τη δράση των κουνουπιών. Ιδίως οι ανεμιστήρες οροφής δυσχεραίνουν την προσέγγιση των κουνουπιών. • Τοποθετούμε κίτρινους λαμπτήρες για το φωτισμό υπαίθριων χώρων.

 

Πηγή: patrisnews.com