SEATRAC: Το σύστημα που κατακτά τις παραλίες όλου του κόσμου: Προσβασιμότητα χωρίς αποκλεισμούς
Οταν η καινοτομία γίνεται προϊόν και εργαλείο κοινωνικής ένταξης – Καινοτόμο σύστημα βοηθά άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το μπάνιο

Σημαντική ανταπόκριση γνώρισαν οι δύο εκδηλώσεις στον χώρο τοποθέτησης του Seatrack στην παραλία του Καστελλόκαμπου και στην παραλία Πούντας Αιγιαλείας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
Στην παραλία του Καστελλόκαμπου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος και στην παραλία Πούντας Αιγιαλείας η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα, χρήστες του Seatrack καθώς και πλήθος κόσμου.
Φέτος το καλοκαίρι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εγκαταστήσει εννέα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας -περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά- για άτομα με κινητικά προβλήματα στην ΠΕ Αχαΐας και συγκεκριμένα στις πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές Λακκόπετρας και Κάτω Αχαΐας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Βραχναιίκων, Καστελλόκαμπου, Αραχωβίτικων, Δημορηγόπουλου, Ροδινής και Αγίου Βασιλείου του Δήμου Πατρέων, Πούντας του Δήμου Αιγιάλειας.

Ιγνάτιος Φωτίου
Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ομάδα της TOBEA, μια εταιρεία τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία πήρε την αρχική ερευνητική προσπάθεια και την εξέλιξε σε ένα πιστοποιημένο εμπορικό προϊόν, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Η TOBEA, με την ομάδα της, δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή μηχανημάτων αλλά εξάγει τεχνογνωσία σε ζητήματα προσβασιμότητας σε ακτές και παραλίες, αναδεικνύοντας την εμπειρία του χρήστη και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος.
O εμπνευστής του εγχειρήματος και επικεφαλής της TOBEA Ιγνάτιος Φωτίου, εξήγησε τη φιλοσοφία πίσω από το σύστημα Seatrack και τη σημαντική επίδρασή του. «Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς» είπε, επισημαίνοντας ότι το σύστημα έχει τοποθετηθεί σε εκατοντάδες σημεία σε όλη την Ελλάδα και έχει εξαπλωθεί σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι, το Αμπου Ντάμπι, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στην ανταπόκριση των τοπικών φορέων που, παρά τις δυσκολίες, δείχνουν θετική στάση προς την υιοθέτηση του συστήματος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που υποστηρίζει την εγκατάσταση και τη συντήρηση συσκευών, καθώς και σε μεγάλα ξενοδοχεία που εντάσσουν το Seatrack στις υπηρεσίες τους προς τους επισκέπτες με αναπηρίες.
Η προσβασιμότητα στη θάλασσα, που για πολλούς θεωρείται αυτονόητη, μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ένα μεγάλο εμπόδιο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία συχνά περιορίζονταν σε παρατηρητές και όχι σε συμμετέχοντες. Το Seatrack δίνει την ευκαιρία να ζήσουν κανονικά στιγμές χαράς και ελευθερίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής τους, είπε ο κ. Φωτίου.
Τέλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καινοτομία στην Ελλάδα, κυρίως λόγω γραφειοκρατίας και αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάγκη στήριξης της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία της TOBEA και του Seatrack αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ελληνικής επιτυχίας με διεθνή απήχηση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News