Σκάνδαλο στη Βρετανία: Ακεραιότητα υπό αμφισβήτηση – Ο ναύαρχος που “ορκίστηκε μηδενική ανοχή” και παραιτήθηκε για ερωτικό δεσμό

Η παραίτηση του αρχηγού του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, σε σκιά ερωτικής σχέσης με κατώτερή του αξιωματικό, πυροδότησε αντιδράσεις και ερωτήματα για τη συνέπεια λόγων και πράξεων στο πιο αυστηρό στρατιωτικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σκάνδαλο

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αιφνίδια παραίτηση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, ναυάρχου Μπεν Κι, ύστερα από την έναρξη έρευνας σε βάρος του για ερωτική σχέση με γυναίκα αξιωματικό.

Παρότι το υπουργείο Άμυνας επιχείρησε να παρουσιάσει την αποχώρηση του 59χρονου Κι ως απόφαση που ελήφθη για «ιδιωτικούς λόγους», αποκαλύψεις των Financial Times και της Sun αποκάλυψαν πως η πραγματικότητα αφορά ερωτικό δεσμό με κατώτερή του στο Πολεμικό Ναυτικό — παραβίαση του στρατιωτικού κανονισμού που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ανώτερων και υφισταμένων.

Ο ναύαρχος Κι, που είχε αναλάβει το 2021 και επρόκειτο να αφυπηρετήσει φέτος το καλοκαίρι, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματικός με την οποία συνδεόταν δεν ήταν άμεση υφιστάμενή του, ωστόσο η σχέση θεωρήθηκε ασυμβίβαστη με το αξίωμα και τον ρόλο του.

Η ειρωνεία είναι πικρή: μόλις το 2022, ο ίδιος είχε καταδικάσει δημόσια τις συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, διακηρύσσοντας «μηδενική ανοχή» και υποσχόμενος να απομακρύνει όσους «δεν σέβονται τις αξίες του σώματος».

Εκτός από την έρευνα για τη σχέση, στο προσκήνιο ήρθαν και καταγγελίες για απρεπείς ή αγενείς συμπεριφορές του ναυάρχου απέναντι σε συναδέλφους του, όπως ένα σχόλιο προς ανώτατο αξιωματικό που είχε μικρότερη σύζυγο, τον οποίο χαρακτήρισε… περίγελο.

Ο Μπεν Κι υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από το 1984, έχοντας διοικήσει δύο φρεγάτες, ένα ναρκαλιευτικό και το αεροπλανοφόρο HMS Illustrious. Παρ’ όλα αυτά, η παραίτησή του φέρνει στο προσκήνιο τις δυσκολίες της ηγεσίας όταν η προσωπική ζωή δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες που εκπροσωπεί κανείς.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας απαριθμεί ως βασική του αξία την «ακεραιότητα» — λέξη που, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και πίσω από τις θωρακισμένες πόρτες των επιτελικών γραφείων.