Σπαρτιάτες: Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στα κόμματα αν κηρυχθούν έκπτωτοι από τη Βουλή

Τα τρία σενάρια αν οι Σπαρτιάτες κηρυχθούν έκπτωτοι από τη Βουλή

Σπαρτιάτες

Ανακατατάξεις φέρνουν στη Βουλή, οι ραγδαίες εξελίξεις με την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την παραγγελία προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών να ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, πλην του προέδρου, Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και στον Κασιδιάρη – Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Μανούσος
Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο όσον αφορά όχι μόνο το ποινικό αλλά και το πολιτικό σκέλος καθώς θα είναι βαρόμετρο για την κρίση του εκλογοδικείου το οποίο πριν τις ευρωεκλογές θα αποφασίσει όσον αφορά στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για την συμμετοχή του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2023. Το εκλογοδικείο σε περίπτωση που κηρύξει έκπτωτους τους Σπαρτιάτες από το βουλευτικό αξίωμα θα υποδείξει και τον τρόπο που αυτές οι έδρες θα καλυφθούν.

Τρία τα επικρατέστερα σενάρια

Το πρώτο είναι η κατανομή των κενών εδρών αναλογικά στα υπόλοιπα επτά κόμματα του κοινοβουλίου. Το δεύτερο είναι να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε κάθε εκλογική Περιφέρεια όπου θα υπάρξει κενή έδρα. Και το τρίτο, οι 12 έδρες των Σπαρτιατών να μείνουν κενές. Έτσι, η Βουλή να μην είναι των 300 αλλά των 288 εδρών καθώς ο αριθμός των 300 εδρών δεν ορίζεται από το Σύνταγμα.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς αναλυτές είναι το πρώτο. Οι συνταγματολόγοι από την άλλη, φαίνεται να είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε εκείνους που λένε ότι για τις κενές έδρες θα πρέπει να οδηγηθούμε κατά τόπους σε νέες περιφερειακές εκλογές (περίπτωση Τσοβόλα) ή να μείνουν κενές και σε εκείνους που λένε ότι το εκλογοδικείο μπορεί να προβεί σε αναλογικό διαμοιρασμό ανάμεσα στα εκλεγμένα κόμματα με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.

Στο σενάριο του αναλογικού διαμοιρασμού, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για την κάθε κενή έδρα που θα προκύψει αυτή θα καλύπτεται από τον πρώτο υποψήφιο σε σταυρούς προτίμησης του κόμματος εκείνου που  είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην συγκεκριμένη εκλογική Περιφέρεια.

Οι υπολογισμοί πάντως που γίνονται σε μια τέτοια αναλογική ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές και εκλέχθηκαν στην Βουλή, προς ώρας διαφέρουν μεταξύ τους.

Σε γενικές γραμμές, οι υπολογισμοί αυτοί δίνουν από τέσσερις έως και έξι νέες έδρες στη ΝΔ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δύο στο ΠΑΣΟΚ και από μια έδρα σε ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ίσως και Ελληνική Λύση με μικρές όμως πιθανότητες. Σίγουρα, με τους υπολογισμούς αυτούς  δεν φαίνεται να κερδίζει έδρα η Νίκη. Έξω από τον διαμοιρασμό μένει σίγουρα η Νέα Αριστερά καθώς δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές.

Θεωρητικά, πάντως, καθώς η κατανομή των αδιάθετων εδρών της εκάστης Περιφέρειας πηγαίνουν στα κόμματα με το μεγαλύτερο αδιάθετο ψήφων, ευνοούμενα μπορεί να είναι τα μικρότερα κόμματα που σε εκείνη την περιφέρεια μπορεί να μην έβγαλαν έδρα καθώς δεν έπιασαν για λίγο το εκεί μέτρο.

Οι έδρες  των Σπαρτιατών που θα βγουν στο σφυρί είναι σε: Α΄Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Η ΝΔ αν διεκδικήσει από μια έδρα από την A Αθηνών (επιλαχούσα είναι η Φωτεινή Πιπιλή), στην Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στην Αχαΐα (επιλαχών είναι ο Άγγελος Τσιγκρής), στην Ανατολική Αττική (επιλαχούσα η Βασιλική Κόλλια) και στην Β’ Πειραιά (επιλαχούσα Ευγενία Μπαρπαγιάννη).

Ο  ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει έδρα στην Ανατολική Αττική (επιλαχών είναι ο Χρ. Σπίρτζης), στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (επιλαχούσα είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) και στο Ηράκλειο ( επιλαχών είναι ο Σωκράτης Βαρδάκης).

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η μάχη κατάληψης έδρας θα δοθεί στις περιφέρεις Β’ Θεσσαλονίκης (επιλαχών είναι ο Θανάσης Γκλαβίνας), στην Β’ Πειραιά (επιλαχών είναι ο ο Δημήτρης Διαμαντής) και στο Ηράκλειο (επιλαχών είναι ο Φραγκίσκος Παρασύρης).

Η Πλεύση Ελευθερίας θα μπεί με μεγάλες πιθανότητες στην  διεκδίκηση της έδρας στην Β’ Πειραιά όπου έχει υψηλό αδιάθετο και ενώ αρχικά την ελάμβανε την έχασε καθώς έβγαλε έδρα από την λίστα Επικρατείας.

Στάση αναμονής από τη Βουλή – Οι κυρώσεις

Προς ώρας, η Βουλή αναμένει και παρακολουθεί  τις όποιες αποφάσεις θα λάβει η Δικαιοσύνη τόσο σε επίπεδο ποινικής δίωξης των 11 όσο και των ενστάσεων του εκλογοδικείου όπου έχουν κατατεθεί δύο ειδών προσφυγές. Κάποιες κατά συγκεκριμένων υποψηφίων και κάποιες κατά της συμμετοχής συνολικά του κόμματος των Σπαρτιατών στις εκλογές. Το σκεπτικό και στα δύο είδη προσφυγών είναι κοινό περί εξαπάτησης εκλογέων και παραβίασης του εκλογικού νόμου. Είναι προφανές ότι οι αιτιάσεις  τόσο για τις ποινικές διώξεις όσο και οι ενστάσεις στο εκλογοδικείο τέμνονται και έχουν σαφή αλληλεπίδραση.

Σχετικά με την  κρατική χρηματοδότηση  στο κόμμα των Σπαρτιατών και εδώ η Βουλή δεν φαίνεται να έχει εμπλοκή και δεν μπορεί ασκήσει ενέργειες καθώς αυτή χορηγείται βάσει του Νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών βάσει του ποσοστού που έλαβε το κάθε κόμμα στις εθνικές εκλογές και όχι την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Αυτό σημαίνει ότι όσο υπάρχει νόμιμα η σφραγίδα του κόμματος των Σπαρτιατών αυτό θα λαμβάνει τις δόσεις που θα έπαιρνε. Εάν όμως κριθεί ότι οι Σπαρτιάτες ως κόμμα συμμετείχε παράνομα στις εκλογές τότε δεν θα λάβει καμία άλλη χρηματοδότηση (η πρώτη δόση δόθηκε, άλλωστε η νομή της ήταν που αποτέλεσε και την αιτία της σύγκρουσης μεταξύ των βουλευτών του κόμματος που οδήγησε και στις αποκαλύψεις Βασίλη Στίγκα και την άσκηση ποινικής έρευνας των 11). Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, η Βουλή των Ελλήνων αυτό που μπορεί να κληθεί να πράξει βάσει και της σχετικής προηγούμενης απόφασης για την ΚΟ της Χρυσής Αυγής, είναι η προσωπική αναστολή καταβολής της βουλευτικής τους αποζημίωσης.