Στο βάθρο των νικητών η ομάδα Robots@UP του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ομάδα Robots@UP των μικρών ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε, τον τελευταίο καιρό, σε τρεις μεγάλους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς Ρομποτικής όπου έκανε συναρπαστικές εμφανίσεις ανεβαίνοντας πέντε φορές στο βάθρο.

Στο βάθρο των νικητών η ομάδα Robots@UP του Πανεπιστημίου Πατρών Μέλη της ομάδας με τα μετάλλια περασμένα στον λαιμό τους

Φωτεινές σελίδες στην ιστορία της διεθνούς εκπαιδευτικής ρομποτικής γράφει η ομάδα Robots@UP των μικρών ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Με προπονητές εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου μας έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα πέντε μετάλλια σε διαγωνισμούς από την Κίνα έως τη Βραζιλία.

Η ομάδα Robots@UP συμμετείχε, τον τελευταίο καιρό, σε τρεις μεγάλους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής όπου έκανε συναρπαστικές εμφανίσεις, ανεβαίνοντας πέντε φορές στο βάθρο.

Στους διαγωνισμούς συμμετείχαν περισσότερες από 40 χώρες και τους παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 διαγωνιζόμενοι, από παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής όπως Ν. Κορέα, Κίνα, Ρουμανία, Εσθονία, Βραζιλία κ.λπ., δημιουργώντας αθλητές-ρομπότ.

Στην αποστολή του Robots@UP στους παραπάνω διαγωνισμούς συμμετείχαν συνολικά 26 μικροί ρομποτιστές, από την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

Παύλο Π., Γιάννη Π., Θάνο Α., Δημήτρη Κ., Μαρία-Ελίζα Κ., Ιωάννη Σ., Γιώργο Κ., Γεράσιμο Μ. Θ., Ρωξάνη Β., Μελίνα Π., Δημήτρη Π., Ανδρέα Π., Δημήτρη Μ., Γιώργο Π., Αλεξάνδρα Χ., Ναταλία Γκ., Αγγελική Β., Θάνο Α., Γιάννη Π., Φίλιππε Γ., Θοδωρή Α., Γιώργο-Νεκτάριε Γκ., Βασίλη Δ., Διονύση Κ., Πάρι Δ. και Νικόλα Κ.

Οι επιτυχίες:

> MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD – MRC 2025 (11-14 Απριλίου 2025) (2 μετάλλια):

1 – Ασημένιο Τοξοβολία-Archery (ηλικίες 13-18) (συνεργασία με τη διαχρονική ομάδα Teamwork του Ανέστη Βοβού).

1 – Χάλκινο e-Sports (ηλικίες 10-12).

> YOKOZUNA Robot Yusho 2025 (5-6 Ιουλίου 2025) (1 μετάλλιο):

1 – Χάλκινο (στο άθλημα Wrestling Sumo-Ρομποτική Πάλη, κάτω των 14 ετών).

> Robotex Hellas 2025 (5-6 Ιουλίου 2025) (2 μετάλλια):

1 – Ασημένιο (στο άθλημα Lego Line Following, άνω των 14 ετών).

1 – Ασημένιο (στο άθλημα Enchanced Lego Line Following, άνω των 14 ετών).

Από τον εθνικό διαγωνισμό Robotex Hellas προέκυψαν 2 ομάδες που προκρίθηκαν για να ταξιδέψουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό στο Ταλίν της Εσθονίας στις 5-6 Δεκεμβρίου 2025.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Τα παραπάνω αποτελούν καρπό και μιας άλλης ομάδας που βρίσκεται πίσω από τους μικρούς ρομποτιστές, τους προπονητές με επικεφαλής τον πανεπιστημιακό καθηγητή, Παναγιώτη Κουστουμπάρδη. Οι προπονητές είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές με διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, οι οποίοι, σε εθελοντική βάση τους τελευταίους μήνες, εργάστηκαν εντατικά μαζί με τους μικρούς ρομποτιστές και τους μεταλαμπάδευσαν τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αγάπη τους για την επιστήμη της ρομποτικής.

Στο βάθρο των νικητών η ομάδα Robots@UP του Πανεπιστημίου Πατρών

Βράβευση της ομάδας Robots@UP στα Πρόσωπα της Χρονιάς 2024

Αυτοί είναι οι:

  • Χρήστος Αθανασάκης (φοιτητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
  • Μαρία-Μιχαέλα Βγενοπούλου (φοιτήτρια, Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής).
  • Θεόδωρος Γιαννακόπουλος (φοιτητής, Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής).
  • Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (φοιτητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
  • Αγγελος Τσατραφίλης (φοιτητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
  • Ιωάννης Εργαζάκης (φοιτητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
  • Μαρία Θανοπούλου (συντονίστρια της ομάδας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τμ. Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας).
  • Ανέστη Βοβό (υπεύθυνο συντονιστή των ομάδων Γυμνασίου-Λυκείου και των διαχρονικών ομάδων Teamwork).

H εθελοντική δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP, θεμελιώνοντας συνεργασίες με διαχρονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών με σημαντική εμπειρία στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ετσι, έχοντας ως γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά στα παιδιά, ενώνει τις δυνάμεις της με τις παρακάτω ομάδες εκπαιδευτικής ρομποτικής:

  • Την ομάδα του Ανέστη Βοβού με σημαντική εμπειρία στην εκπαιδευτική ρομποτική κυρίως με μαθητές γυμνασίου-λυκείου.
  • Την Ανθή Καρατράντου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, με σημαντική εμπειρία στην εκπαιδευτική ρομποτική κυρίως με μαθητές δημοτικού.
  • Την ερευνητική ομάδα του Βασίλειου Κόμη, καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, με σημαντική εμπειρία στην εκπαιδευτική ρομποτική κυρίως με μαθητές νηπιαγωγείου, όπου στις εγκαταστάσεις του τμήματος φιλοξενείται πλέον η εθελοντική δράση Robots@UP.

Για την ιστορία η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα η οποία δημιουργήθηκε το 2017 από μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα περισσότερα από 300 παιδιά, που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προέρχονται από περισσότερα από 45 σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την απήχηση που έχει η δράση στην ευρύτερη κοινωνία.

«Η δράση Robots@UP διασυνδέει το Πανεπιστήμιο και δη τους/τις φοιτητές/τριες του με την ευρύτερη κοινωνία μέσω του πιο ελπιδοφόρου κομματιού της, τα παιδιά μας. Η λειτουργία της βασίζεται στην ηθική υποστήριξη και στις ευγενικές συνεισφορές υποστηρικτών και χορηγών, όπως τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών, της ερευνητικής Ομάδα Ρομποτικής, της εταιρείας Deloitte, της THINKDIGITAL GROUP – tdg+, καθώς και στη βοήθεια όσων στηρίζουν τις δραστηριότητές της» σημειώνει ο κ. Κουστουμπάρδης, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν και άλλοι φορείς που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.