Συμβούλιο της Επικρατείας: Υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών ΑΕΙ
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητήσει τις προσφυγές κατά δύο νομοσχεδίων της Κυβέρνησης που προκάλεσαν πολύ «θόρυβο»

Δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις, καθεμιά στο δικό της χώρο, εκδικάζονται την Παρασκευή (11/4) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αφούν και οι δύο υποθέσεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που έχουν προκαλέσει θόρυβο και για τις οποίες υπήρξε προσφυγή.
Η πρώτη υπόθεση αφορά το δικαίωμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και η δεύτερη τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών ΑΕΙ.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα εξετάσει την αίτηση που άσκησαν κατά της απόφασης της Κυβέρνησης νομικά πρόσωπα που έχουν ως στόχο τους, βάσει καταστατικού, την στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση.
Οι προσφεύγοντες προβάλλουν ότι με τις επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 5089/2024 τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας κατά παράβαση του Συντάγματος και, ειδικότερα, ότι (α) η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου και (β) η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς».
Η Ολομέλεια καλείται να κρίνει εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.
Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα τεθούν επίσης και οι προσφυγές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), Καθηγητές ΑΕΙ και Κολέγια, οι οποίες στρέφονται κατά των υπουργικών αποφάσεων για την αδειοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων αλλοδαπών, κρατικών ή ιδιωτικών, ΑΕΙ (μητρικά ιδρύματα), με τη μορφή νομικών προσώπων ειδικού σκοπού που καλούνται Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ)».
Οι Καθηγητές ΑΕΙ και η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις του ν. 5094/2024 παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και καθηγητές που έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού.
Από την πλευρά τους τα Κολέγια υποστηρίζουν ότι «ο ν. 5094/2024 στρεβλώνει την ήδη διαμορφωθείσα αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη Χώρα, δημιουργώντας παρόχους δύο ταχυτήτων και υποβαθμίζει τα Κολέγια σε παρόχους υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας, διότι αναγνωρίζει άλλα νομικά πρόσωπα ως επίσημα «παραρτήματα» που χορηγούν πτυχία που θα «ισχύουν αυτόματα» σαν να είχαν εκδοθεί από ελληνικό ΑΕΙ, ενώ ο θεσπιζόμενος μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ΝΠΠΕ περιορίζει δυσανάλογα τις κατοχυρούμενες στο ενωσιακό δίκαιο ελευθερίες της εγκαταστάσεως των αλλοδαπών κερδοσκοπικών εκπαιδευτηρίων και της επιχειρηματικής ελευθερίας των Κολεγίων ως εν δυνάμει συνεργατών των εκπαιδευτηρίων αυτών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News