Συντροφικά μαχαιρώματα στο ΠΑΣΟΚ – Τι λένε στην «Π» πέντε στελέχη της Αχαΐας

Η ανάρτηση του Χρήστου Οικονόμου και το τουιτάρισμα του Σπύρου Καρανικόλα έδωσαν έναυσμα για νέο γύρο εσωτερικής αντιπαράθεσης.

ΠΑΣΟΚ

Υποβόσκει μια οσμή εμφυλίου εδώ και κάμποσο καιρό στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν βγει μαχαίρια πάνω στο τραπέζι, αλλά κάποια συντροφικά μαχαιρώματα κάτω απ’ το τραπέζι πέφτουν. Κοινός παρονομαστής, τις περισσότερες φορές, ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσωπα που πρόσκεινται σ’ αυτόν! Αρκετοί τού χρεώνουν ότι ο βηματισμός του γέρνει αρκετά προς τα δεξιά και θεωρούν πως η ενεργός παρουσία του δεν θα ωφελήσει το Κίνημα στο νέο του προφίλ!

Τα πολύ πρόσφατα κρούσματα είναι δύο:

Προχθές, το στέλεχος της ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, προϊστάμενος του ΟΣΕ στην περιοχή, Χρήστος Οικονόμου έκανε μια τοποθέτηση που σήκωσε πολύ θόρυβο:

«Αναρωτιούνται φίλοι σύντροφοι -κι εγώ μαζί τους- τι σχέση μπορούν να έχουν με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Γιώργου και της Φώφης, άτομα σαν τον Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη. Ανθρώπους που λάτρεψε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, να βγαίνουν με δηλώσεις τους και να είναι δεξιότερα της ΝΔ…».

Το ίδιο βράδυ, ήρθε και η τοποθέτηση του πρώην στενού συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρου Καρανικόλα (έχει παραιτηθεί, βεβαίως, από μέλος του Κινήματος μόλις βγήκε αρχηγός ο Ν. Ανδρουλάκης), που άναψε κι άλλες φωτιές:

«Γίνονταν αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγγέλλουν υπουργοί του; Ο Αλέξης Τσίπρας άραγε τα γνώριζε ή όχι; Αν όχι, πώς αντέδρασε όταν τα έμαθε; Για να ξέρουμε και να συγκρίνουμε την ακαριαία αντίδραση και τις θεσμικές πρωτοβουλίες του τωρινού πρωθυπουργού με τη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού».

Το σχόλιο, όπως ήταν λογικό, θεωρήθηκε πως αβαντάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστώνοντάς του ακαριαία αντίδραση και θεσμικές πρωτοβουλίες μετά την αποκάλυψη της υποκλοπής!

Στο διαδίκτυο, δε, είναι σχεδόν καθημερινά τα «φαινόμενα» λογομαχίας και διαφωνίας πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το αν πρέπει το Κίνημα να πολεμάει πιο πολύ τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η «Π» ζήτησε την άποψη από 5 γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, με το ερώτημα: ανησυχείτε μήπως αυτή η κατάσταση ξεφύγει; Θεωρείτε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι το πρόσωπο που… σκανδαλίζει μέσα στο ΠΑΣΟΚ; Μήπως το κόμμα άλλοι το θέλουν πιο δεξιά κι άλλοι πιο αριστερά κι αυτό προκαλέσει φουρτούνα;

Δημήτρης Κατσικόπουλος:
«Η άποψή μου είναι ότι απομονώνονται κάποιες φράσεις που έχει πει κάποιο στέλεχος και πάνω εκεί χτίζεται μια παραφιλολογία. Ο Λοβέρδος δεν είπε ακριβώς ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Είπε ότι οι υποκλοπές δεν είναι ο μόνος λόγος για εκλογές. Είναι ένας από τους εκατό λόγους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα εσωτερικό θέμα. Το ΠΑΣΟΚ είναι το πλέον ανερχόμενο κόμμα, είναι το κόμμα που με την υπόθεση των υποκλοπών θα έχει μόνο κέρδη. Γιατί αυτά που βγουν σύντομα θα είναι συνταρακτικά. Μην ψάχνουμε, συνεπώς, για διασπάσεις και ίντριγκες. Αλλωστε, η Διαμαντοπούλου, ο Φλωρίδης και άλλοι, αν ήθελαν να είχαν πάει στη ΝΔ, θα είχαν ήδη πάει. Και για τον Βενιζέλο δεν λένε εδώ και τόσο καιρό ότι θα πήγαινε στη ΝΔ; Είδατε εσείς να πηγαίνει; Μην βρίσκουμε, λοιπόν, αφορμές εκεί που δεν υπάρχουν και ανακόπτουμε την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο καθοριστικός παίκτης της επόμενης μέρας. Αυτό μην το τορπιλίζουμε μόνοι μας…».

Δημήτρης Δριβίλας:
«Εμείς πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στο πώς θα ανεβάσουμε και θα στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα θα αναδείξουμε τις σοβαρές αδυναμίες των άλλων κομμάτων. Και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Θα σας μιλήσω πιο γενικά, γιατί θεωρώ πως αυτό επιβάλλεται. Στον Χρήστο Οικονόμου είπα ιδιωτικά αυτό που έκρινα, ενώ όσον αφορά τον Σπύρο Καρανικόλα, νομίζω ότι έχει επιλέξει από πολύ νωρίς, από τότε που ήταν κοντά στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, τον δρόμο που θ’ ακολουθήσει. Εναν δρόμο εντελώς διαφορετικό από του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, ορισμένοι έχουν επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο απ’ αυτόν που πρεσβεύουν οι αρχές του Κινήματος. Οποιος πιστεύει πως δικαιολογούνται οι επισυνδέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, αρκεί να έχουν γίνει νομότυπα, δεν μπορεί να είναι μαζί μας. Οποιος συμφωνεί, για παράδειγμα, με ακραίες δεξιές θέσεις, δεν μπορεί να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ».

Αλέξης Σκαρμέας:
«Εγώ εκτιμώ πως, παρά τις κάποιες υπόγειες κοντρούλες, το Κίνημα θα πάει ενωμένο στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ούτως ή άλλως, αίσθησή μου είναι πως ακόμα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τώρα, δεν ξέρει αν πρέπει να κινηθεί ελαφρώς πιο δεξιά ή ελαφρώς πιο αριστερά. Αυτό θα το καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Βεβαίως, μετά το σοβαρό θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, μοιάζει πολύ δύσκολο έως απίθανο να συνεργαστεί μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ. Δημιουργούνται, δηλαδή, κάποια αδιέξοδα…».

Γιάννης Κόττας:
«Καταρχάς, νομίζω ότι ποτέ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έθεσε θέμα εκλογών άμεσα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη με την προοπτική ν’ αναλάβει τη ΝΔ άλλoς αρχηγός. Δεν ζητάει εκλογές το ΠΑΣΟΚ Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει. Κανείς άλλος. Και το σχόλιο του κ. Οικονόμου δεν κάνει καλό. Ολα αυτά ζημιά κάνουν. Αντί να πάμε ενωμένοι, πρέπει να χωριστούμε, δηλαδή, και να μείνει το Κόμμα στο 8%; Αυτό θέλουμε; Και κάτι άλλο: Θεωρώ πως τον Ανδρουλάκη τον συμφέρει 100% ν’ αργήσουν ακόμα οι εκλογές για να προλάβει να εμπεδώσει το στίγμα του».

Γιώργος Καρβουνιάρης:
«Ο πρόεδρος και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η αυτόνομη πορεία του Κινήματος είναι εκ των ουκ άνευ. Οσοι, κατά συνέπεια, θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα ή δεκανίκι είτε της Κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί πού βρίσκονται ή βρίσκονται σε λάθος κόμμα»!