Τέλλογλου: «Έχουμε δει το Predator και στα τηλέφωνα άλλων προσώπων, όχι όμως πολιτικών» ΒΙΝΤΕΟ

Μιλώντας για τα λογισμικά παρακολούθησης, διευκρίνισε πως από την δημοσιογραφική έρευνα έχει προκύψει πως οι ελληνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους ήδη από το 2013.

Τέλλογλου

Στις πρώτες δηλώσεις του – αμέσως μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο – ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έχει στοιχεία για παρακολούθησή του – παρά μόνο ενδείξεις ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, ενώ πρόσθεσε ότι κάτι ανάλογο είχε καταγγείλει το 2017 και το ΚΚΕ.

Μιλώντας για τα λογισμικά παρακολούθησης, διευκρίνισε πως από την δημοσιογραφική έρευνα έχει προκύψει πως οι ελληνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους ήδη από το 2013.

Το 2015, όπως σημείωσε, υπήρξε διαρροή των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης – μέσω wikileaks – ενώ το 2017 και το 2018 υπήρξαν καταγγελίες που αφορούσαν την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών – χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Και δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσο υπάρχει ο νόμος του 2021 που έχει αναδρομική ισχύ και επομένως καλύπτει και τις νόμιμες επισυνδέσεις που προηγήθηκαν αυτού, διευκρίνισε.

«Δεν είναι σημερινό, είναι αρκετά παλαιότερο» το ζήτημα σημείωσε ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας «ο Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά και εμείς τη δική μας»

Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, ωστόσο δεν αγοράστηκαν, υπογράμμισε, για λόγους που δεν γνωρίζει.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, δεν ήταν η επιλογή να αγοραστεί το Predator, ωστόσο ένα άλλο λογισμικό το Pegasus «κάηκε» μετά το 2018, παρότι προσέφερε ορισμένες διασφαλίσεις που δεν εγγυάται το Predator.

Tι συνέβη με τους Θανάση Κουκάκη και Νίκο Ανδρουλάκη

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις των Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, ο Τάσος Τέλλογλου επισήμανε πως υπήρξε συνδυασμός δύο πραγμάτων: της νόμιμης συνακρόασης και του κακόβουλου λογισμικού.

Η διαφορά είναι πως ο ένας πάτησε το link (σημ. του κακόβουλου λογισμικού) και ο άλλος – δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης – δεν το πάτησε.

Μου ζητήθηκε να δώσω συγκεκριμένα ονόματα, ωστόσο, είναι γνωστό ποιοι εκπροσωπούν τις συγκεκριμένες εταιρείες, διευκρίνισε παράλληλα ο δημοσιογράφος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τάσος Τέλλογλου απάντησε, τέλος, πως το κακόβουλο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί και σε βάρος άλλων προσώπων – που ωστόσο λόγω της ιδιότητάς του δεν επιθυμούν να το δημοσιοποιήσουν.

Έχω δει link και σε άλλα τηλέφωνα, υπογράμμισε – τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα.