Θάλασσα και παιδί: Χρήσιμες συμβουλές για τις οικογενειακές σας βουτιές

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλές μπάνιο στη θάλασσα με τα παιδιά σας

θάλασσα

Με το καλοκαίρι να έχει ήδη κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, οι εξορμήσεις στη θάλασσα αποτελούν τη μόνη «ανάσα» δροσιάς κόντρα στις υψηλές θερμοκρασίες..  Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ήσυχοι, για να απολαύσουμε αυτές τις στιγμές ξεγνοιασιάς μαζί με τα παιδιά μας στη θάλασσα, πρέπει  να προσέξουμε κάποια πράγματα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν είμαστε νέοι γονείς και ετοιμαζόμαστε για τα πρώτα μπάνια του παιδιού μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα βρέφη πρέπει να συμπληρώσουν ένα εξάμηνο ζωής πριν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς το δέρμα τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα τόσα προστατευτικά φίλτρα όσο των ενήλικων.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να έχετε κατά νου κάθε φορά που πηγαίνετε με τα παιδιά σας για μπάνιο στη θάλασσα.

Προστασία από τον ήλιο

Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο μεταξύ 10.00 π.μ και 04.00 μ.μ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι’ αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακές κρέμες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A, B (UVA, UVB). Αν τα παιδιά σας βρίσκονται στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, φροντίστε να τους βάζετε αντηλιακό αρκετές φορές.

Ακόμα:

  • Φορέστε στο παιδί προστατευτικά ρούχα, καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά, το σβέρκο και γυαλιά ηλίου
  • Καλύψτε το πρόσωπο του παιδιού, μη παραλείποντας τα αυτιά και τη μύτη, αποφύγετε όμως τα μάτια.
  • Καλύψτε του όλο το σώμα.
  • Μην εμπιστεύεστε αντιηλιακά που περίσσεψαν από προηγούμενα καλοκαίρια, θα είναι αναποτελεσματικά.
  • Να έχετε μία ομπρέλα για σκιά

Προστασία στη θάλασσα

Τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικο στη θάλασσα. Ποτέ μην τα εμπιστεύεστε σε μεγαλύτερα παιδιά.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μάθουν να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία, σχεδόν από την ηλικία των 5 χρόνων, καθώς τότε είναι πιο υπάκουα.

Επίσης μην βασίζεστε απόλυτα σε φουσκωτά αντικείμενα για προστασία και την ασφάλεια τους καθώς μπορεί εύκολα να αναποδογυρίσουν. Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια, θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να εφαρμόζουν σωστά και να αντιστοιχούν στην ηλικία τους. Εάν θέλετε το παιδί να έχει ένα βοήθημα, προτιμήστε τα κολυμβητικά σωσίβια επίβλεψης ή τα κολυμβητικά γιλέκα.

Όχι κολύμπι με γεμάτο στομάχι

Πολλοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με το πόσες ώρες πρέπει να περάσουν ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην ποιότητα αλλά και την ποσότητα των τροφών, καθώς άλλος χρόνος χρειάζεται η χώνεψη της κάθε τροφής. Γενικά, τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό όταν έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης, καθώς υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος της εισρόφησης θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες.

Για τον ίδιο λόγο, μη δίνετε στο παιδί σάντουιτς ή πολλά φρούτα (που πέπτονται δύσκολα) ενώ κάνει ακόμη μπάνιο. Βέβαια, το τι συνιστά γεύμα προς αποφυγή στην παραλία εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία και τις διατροφικές συνήθειες κάθε παιδιού, π.χ. ένα απλό σάντουιτς με τυρί μπορεί να αποτελεί πλήρες γεύμα για ένα παιδί δύο χρονών, όχι όμως και για ένα παιδί 11 χρονών. Πάντως, εάν το παιδί φάει κανονικό γεύμα στην παραλία (ακόμη και σε σάντουιτς), δεν πρέπει να ξαναμπεί στο νερό πριν περάσουν 3-4 ώρες.

Ενυδάτωση

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονο νερό για να παραμείνει ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσής του στον ήλιο.

Θέστε όρια

Ορίστε με σαφήνεια στο παιδί μέχρι πού επιτρέπεται να κολυμπάει, π.χ. «Μέχρι εκείνη τη σημαδούρα». Μπορεί να πάει πιο βαθιά μόνο εάν κολυμπάτε δίπλα του και είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το βοηθήσετε. Εάν το παιδί είναι παρορμητικό, να είστε ακόμη πιο αυστηροί στα όρια που θα θέτετε!

Μην επαναπαύεστε από το ότι το παιδί ξέρει κολύμπι

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει κολυμβητήριο. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν την επιτήρησή τους.

Μην πιέζετε το παιδί να μπει στη θάλασσα

Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να μπει στην θάλασσα αν δεν θέλει και ποτέ μην επιχειρήσετε να το βουτήξετε με το ζόρι. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να το κάνει να αντιπαθήσει την θάλασσα (και εσάς) για πολύ καιρό. Κάθε παιδί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, μία διαφορετική οντότητα της οποίας οφείλουμε να σεβαστούμε τις προτιμήσεις, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν.

Ελέγξτε την παραλία

O έλεγχος της παραλίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις μας όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα με παιδιά. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλές μέρος για κολύμπι είναι πάντοτε αυτό που παρουσιάζει τους λιγότερους κινδύνους. Γι’ αυτό διαβάζουμε πάντα τις πινακίδες που τυχόν υπάρχουν στην ακτή και ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, επικίνδυνα ψάρια, μορφολογία βυθού). Καλό είναι να μην επιλέγουμε θάλασσες όπου τα νερά βαθαίνουν απότομα. Τέλος, κοιτάζουμε αν τα νερά είναι καθαρά – η γαλάζια σημαία στην παραλία εγγυάται την ποιότητα των νερών.

 Όχι σε επικίνδυνα «παιχνίδια»

Όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα στη θάλασσα φροντίστε να μην επιδίδονται σε επικίνδυνα παιχνίδια.. Καλό είναι να αποφεύγονται και τα παντός είδους ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως τα μακροβούτια και οι βουτιές από βράχια. Επίσης, μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν εκεί όπου υπάρχουν βάρκες ή άλλα πλωτά σκάφη.

Προσοχή στις λοιμώξεις

Τέλος, μετά το μπάνιο, σκουπίστε σχολαστικά το παιδί σας και μην παραλείψετε να του αλλάξετε μαγιό ή να του φορέσετε ρούχα. Το βρεγμένο μαγιό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στεγνώσει πάνω του. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα κοριτσάκια τώρα το καλοκαίρι καθώς κινδυνεύουν από τις λοιμώξεις της αιδοιοκολπικής περιοχής, που μπορεί να εκδηλωθούν ως αιδοιοκολπίτιδες ή ουρολοιμώξεις. Προσβάλλουν κυρίως τα βρέφη και τα νήπια που χωρίς μαγιό μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα και παίζουν γυμνά στην άμμο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να κυκλοφορούν γυμνά στην παραλία.

Καλά μπάνια!

Πηγή: ygeiamou.gr, health4u.gr

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ηλεία: Θρήνος στην κηδεία της 11χρονης Βασιλικής που δολοφονήθηκε από το θείο της – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αποκαλύπτεται ο εμπορικός γίγαντας του ΙΚΕΑ στην Πάτρα – Ανήσυχη η τοπική αγορά

ΠΑΣΟΚ: Θέμα ηγεσίας θέτουν Κωνσταντινόπουλος και Παπανδρέου, η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη

Κηφισιά: Εικόνες Αποκάλυψης από τη φωτιά στο εργοστάσιο, τι λέει η πυροσβεστική, σε εξέλιξη η κατάσβεση

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δε θα πάει στο ΣΕΦ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος – Για ποιο λόγο