Το δασικό ζήτημα και η πολιτική πρόληψης
Ο Δημήτρης Δεσύλλας είναι πρ. ευρωβουλευτής-στέλεχος Νέου Αριστερού Ρεύματος και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Tο 2007 για τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία έφταιγε «ο στρατηγός άνεμος», όπως είπε ο Βύρων Πολύδωρας. Το πρόβλημα «αντιμετωπίστηκε» με τις «σακούλες με τα τριχίλιαρα» και το αμαρτωλό «Ταμείο Μολυβιάτη»!
Το 2024, με Μάτι, Εύβοια και Δαδιά, με τη μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα Αττικής μέχρι Χαλάνδρι (!), φταίνε από κοινού: «ο στρατηγός άνεμος, η ναυαρχίνα ξηρασία και ο πτέραρχος καύσωνας»!
Πάνω στα θλιβερά αποκαΐδια δημαγωγούν ασύστολα ο αξύριστος πολέμαρχος Β. Κικίλιας και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, για τους «ήρωες πυροσβέστες και αστυνομικούς», την «επάρκεια και ετοιμότητα» των πυροσβεστικών αεροπλάνων, τις ολλανδικές μελέτες, τα σχέδια «τύπου Μπένου» στην Εύβοια και για τους άγριους λύκους «αναδόχους» και ιδιώτες επενδυτές, που μπουκάρουν στα καμένα δάση. Εδώ γελάνε σαρκαστικά 2.500 ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές!
Η αλήθεια είναι ότι για τις τεράστιες ανθρωπογενείς καταστροφές δρουν σε στενή αλληλεπίδραση και λειτουργούν σωρευτικά: η άθλια κυβερνητική πολιτική μαζί με ξηρασία, υψηλές παρατεταμένες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και πρωτοφανείς πλημμύρες. Πρόκειται για εκρηκτικό μείγμα με συνέπειες τη ραγδαία επιδείνωση–της περιβαλλοντικής καταστροφής, την ερήμωση των δασών και της υπαίθρου, την εφιαλτική ζωή στις πόλεις, ειδικά στην Αθήνα.
Η κατεύθυνση και προτροπή του ΟΗΕ προς τα κράτη–μέλη του είναι: 45% πρόληψη, 35% καταστολή και 20% αποκατάσταση του δάσους. Αντίθετα στη χώρα μας έχουμε 15% πρόληψη και 85% καταστολή, που γίνεται με 40 δημόσια και 50 ιδιωτικά εναέρια μέσα (νοικιασμένα από Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν).
Ελικόπτερα που δρουν «κατόπιν εορτής» και εντελώς αναποτελεσματικά, κόβουν ατέλειωτες βόλτες στον αέρα «για το θεαθήναι», καταναλώνουν καύσιμα 30.000 ευρώ για κάθε ώρα πτήσης, με τις περισσότερες ώρες πτήσης πλαστές (καταγγελία δασολόγου).
Για όλα αυτά υπάρχει μια πολύ αμαρτωλή, κυβερνητική προϊστορία:
Ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «η κατάρα του έθνους είναι η Αρχαιολογική και Δασική υπηρεσία, που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε τη χώρα».
Στη συνέχεια, ο «εκσυγχρονιστής» Κ. Σημίτης κατήργησε τη Δασική Υπηρεσία και ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική (που ξέρει μόνο για πυρκαγιές στις πόλεις).
Αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (με πρόεδρο τη σημερινή πτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου) και με καταστροφική απόφασή του ακύρωνε το άρθρο 24 του Συντάγματος, που απαιτεί υποχρεωτική αναδάσωση καμένων δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στις ανεμογεννήτριες και στους «επενδυτές-αναδόχους».
Από κοντά και η ΕΕ με τη λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία» και τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, προωθεί μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις σε νέα «ενεργειακά προϊόντα»: ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, φωτοβολταϊκά σε πάρκα –χωράφια– στέγες σπιτιών, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμη και την πυρηνική ενέργεια που τη βάφτισε «πράσινη»!
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαίο ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης–για το Εργατικό Κίνημα, το οποίο θα περιλαμβάνει:
-Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Δασοπροστασίας, με κορμό μια αναβαθμισμένη (όχι τη σημερινή διαλυμένη) Δασική Υπηρεσία. Με βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών, ουσιαστική συμμετοχή στην καταστολή και κυρίως συμβολή στη μόνιμη αποκατάσταση και βελτίωση του δάσους.
-Αμεση πρόσληψη 5.000 μονίμων και 5.000 εποχιακών δασοπυροσβεστών και δασοφυλάκων, με κριτήριο την εντοπιότητα και τη γνώση του δάσους.
-Αμεση και έγκαιρη (τον χειμώνα) κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, πυροφυλακίων, υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας.
-Οριοθέτηση του δάσους, πλήρη διαχωρισμό του από οικισμούς αυθαιρέτων, παράνομες εκχερσώσεις, βοσκότοπους κ.ά. Ολοκλήρωση δασικών χαρτών, Δασολογίου και Κτηματολογίου. Καθαρισμός και αραίωση του δάσους από ξερά δένδρα, κλαδιά, ξερόχορτα και πεσμένα φύλλα.
-Απαγόρευση αλλαγής χρήσης της καμένης δασικής γης με καταπατήσεις και δήθεν «πράσινες επενδύσεις». Υποχρεωτική και άμεση δημόσια αναδάσωσή της, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, το δημόσιο συμφέρον και το Σύνταγμα.
-Απαγόρευση βόσκησης ζώων και κυνηγιού στα δάση.
-Αμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, όλης της μεγάλης αγροτικής και δασικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής, μοναστηριακής). Παραχώρησή της για συνεταιριστική και κοινωφελή χρήση.
-Ουσιαστικά κίνητρα για την αρμονική συμβίωση δάσους, δασεργατών, ρητινοσυλλεκτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News