Τρύγος: Φετινά… ξινά σταφύλια λόγω καιρού

Οι καιρικές συνθήκες έπληξαν τον τρύγο στην περιοχή. Περιορισμένες ποσότητες. Το πρόβλημα θα έχει άμεση επίπτωση στην τιμή, ενώ ήδη ο κλάδος των καλλιεργητών δοκιμάζεται από τις συνθήκες που πλήττουν εδώ και καιρό όλους τους παραγωγούς, με κυρίαρχο το κόστος της παραγωγής.

Τρύγος

Οι αρχαίοι Ελληνες συνήθιζαν να λένε: «Αισχύλος, ως λέγουσι, τας τραγωδίας μεθύων εποίει». Δηλαδή σε μετάφραση στα νέα ελληνικά: «Ο Αισχύλος τις τραγωδίες του τις συνέθετε μεθυσμένος».

Το κρασί, λοιπόν, από τη μια πλευρά και η τραγωδία από την άλλη, όχι, όμως, μια τραγωδία θεατρική στην προκειμένη περίπτωση, αλλά μια τραγωδία οικονομική εξαιτίας της μεγάλης ζημιάς που σημειώθηκε φέτος στον τρύγο, με τους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών της Αχαΐας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του προέδρου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών Δημήτρη Παρασκευόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «μια εφιαλτική κατάσταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Το μέγεθος της ζημιάς, σύμφωνα με τον Δ. Παρασκευόπουλο φτάνει φέτος σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της παραγωγής των οινοποιήσιμων σταφυλιών, ενώ σε κάποιες περιοχές όπου υπήρξαν πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις την περασμένη άνοιξη, η μείωση της παραγωγής είναι ακόμη πιο μεγάλη.

«Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη. Ξεκινάει από 30%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και ξεπερνάει το 50%», δήλωσε ο Δ. Παρασκευόπουλος. Να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή της μαυροδάφνης, ακολουθεί το μοσχάτο και στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ροδίτης. «Οι τιμές θα είναι ανεβασμένες κι αυτό για να καλυφθεί η ζημιά και το αυξημένο κόστος παραγωγής από τα μυκητοκτόνα φάρμακα», προέβλεψε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής του σημερινού κανονισμού αποζημίωσης των αγροτών, που δεν καλύπτει ζημιές από τον περονόσπορο στο αμπέλι.

«Η χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην αγροτική παραγωγή, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους παραγωγούς μας για το σύνολο των καλλιεργειών είναι άκρως ανησυχητικά», σχολίασε ο Δ. Σακελλαρόπουλος κι έκλεισε με το εξής μήνυμα προς την Πολιτεία: «Να βοηθήσουν όλοι οι κυβερνώντες, προκειμένου να μη χαθεί ο ελληνικός αμπελώνας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γιάννη Μποδιώτη, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου: «Η παραγωγή είναι μειωμένη γύρω στο 50%. Στα πεδινά μάλλον είναι περισσότερο. Είχαμε καύσωνα, είχαμε περονόσπορο, είχαμε θειαφασθένεια. Δυστυχώς φέτος δεν υπήρχε εξ αρχής καλή παραγωγή πουθενά. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα μας».