Τζορτζ Τσούνης – Τι δήλωσε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: «Θα είμαι πάντα το παιδί από τον Πλάτανο»
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μιλά λίγες ημέρες πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του.
“Είναι τιμή για εμένα να είμαι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. O Πρόεδρος Μπάιντεν διάλεξε κάποιον από τη Διασπορά και νιώθω ότι έχω μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση”, είπε στη Realnews o νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.
Αυτά τα λόγια ο κ. Τσούνης τα επανέλαβε στην ομιλία του κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα που διοργάνωσαν προς τιμήν του οι συντοπίτες του από τον Σύλλογο Πλατανιωτών Αμερικής την περασμένη Κυριακή. Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε με έμφαση: «Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα το παιδί από τον Πλάτανο», όπως αναφέρει το enikos.gr.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στo Ρόσλιν του Λονγκ Αϊλαντ ήταν όλοι εκεί. Δεκάδες συντοπίτες του και μέλη του Συλλόγου Πλατανιωτών, φίλοι, ομογενείς, αλλά και πολλοί συγγενείς που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι, να φωτογραφηθούν μαζί του και να του ευχηθούν «καλή επιτυχία».
Ήταν ένα ξεπροβόδισμα μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ο κ. Τσούνης έρχεται σήμερα στην Ελλάδα (την ερχόμενη Τρίτη θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια) για να αναλάβει από αύριο Δευτέρα τα επίσημα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας τον Τζέφρι Πάιατ.
Ο Τζορτζ Τσούνης, 55 ετών, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών, της Ελένης και του Δημήτρη, με καταγωγή από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60 και ασχολήθηκε με την εστίαση και τα ξενοδοχεία. Ο νέος πρέσβης γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα της Αγίας Παρασκευής, μιλά άπταιστα ελληνικά και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Ο Τζ. Τσούνης είναι ιδρυτής, πρόεδρος και CEO του ομίλου Chartwell Hotels, που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ξενοδοχεία σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Η εταιρεία του έχει την ιδιοκτησία των ξενοδοχείων «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental» στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Χάμσαϊρ, στην Πενσιλβάνια και στο Ρόουντ Αϊλαντ. Διατηρεί μακροχρόνια σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς χρηματοδότησε προεκλογικές του καμπάνιες, ενώ έχει τη θερμή υποστήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ορεινό κεφαλοχώρι
Ο Πλάτανος, ένα παραδοσιακό ορεινό κεφαλοχώρι 207 κατοίκων, πατρίδα των δύο μεταναστών γονιών του, ήταν πάντα η αφετηρία και το σημείο αναφοράς της οικογένειας Τσούνη. Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ θυμήθηκε στην εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με συγκίνηση τα πρώτα δύσκολα χρόνια τoυς στην Αμερική.
«Eφτασαν στις ΗΠΑ αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά, διότι ήθελαν οι οικογένειές τους να έχουν μια καλύτερη ζωή. Έκαναν τα πάντα για να μορφωθούν τα παιδιά τους. Αυτό είναι
σημαντικό για όλους μας. Αυτό που τους χρωστάμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους το ξεπληρώσουμε», είπε ο ομογενής πρέσβης μνημονεύοντας τον πατέρα του, Δημήτρη, που πέθανε σε ηλικία 69 ετών. «Ο πατέρας μού έλεγε να μην ξεχάσω ποτέ τις ρίζες μου. “Τις ρίζες, τις ρίζες, τις ρίζες”, μου έλεγε. Μιλούσε για τα ελληνικά ιδανικά της καλοσύνης, την αγάπη, την ακεραιότητα και το φιλότιμο, μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο άλλης εθνότητας».
Πλαισιωμένος από τη μητέρα του, Ελένη Τσούνη, την αδελφή του, Αναστασία, τη σύζυγό του, Όλγα, και τα τρία παιδιά τους, Δημήτρη (15), Ελένη (12) και Γιάννα (10), ο Τζ. Τσούνης αναφέρθηκε στην παιδική του ηλικία και στα αλησμόνητα καλοκαίρια του στον Πλάτανο. «Υπάρχει αυτός ο αόρατος δεσμός που έχουμε μεταξύ μας εμείς από τον Πλάτανο. Θα μείνουμε μαζί, θα πετύχουμε μαζί και θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Αμερικανοί, αλλά εξίσου περήφανοι και για την ελληνική μας καταγωγή. Τα χρόνια μου στον Πλάτανο είναι τα καλύτερα της ζωής μου», ήταν τα λόγια του.
Η μητέρα του, Ελένη, μιλώντας στην «R», είπε ότι o γιoς της θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Από μικρό παιδί τού άρεσε να βοηθάει και να δίνει. Είναι πολύ καλό παιδί και καλός άνθρωπος. Να είστε και εσείς περήφανοι γι’ αυτόν. Όταν εγκρίθηκε η υποψηφιότητά του, ήταν πολύ χαρούμενος και συγκινημένος, το ήθελε πολύ. Είχε όνειρο να ασχοληθεί με την πολιτική από μικρός, κάτι για το οποίο τον παρότρυνε ο πατέρας του».
Μεταξύ των ομιλητών που τον τίμησαν ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, όπως επίσης και ο πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Αλ ντ’ Αμάτο. Κοινή συνισταμένη όλων, εκτός από την προσωπική αναφορά στον Τζ. Τσούνη, ήταν και η σημασία που έχει για την ελληνική Διασπορά γενικότερα το γεγονός ότι ένα μέλος της αναλαμβάνει το κρίσιμο διπλωματικό χαρτοφυλάκιο που αποτελεί τον πιο άμεσο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα.
Στη σωστή πλευρά
Η έναρξη της θητείας του Τζ. Τσούνη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα συμπίπτει και με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον (16-17 Μαΐου) προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, αλλά και να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο κ. Τσούνης εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ενώ προσέθεσε πως το χρονικό σημείο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο αλλά και της ομιλίας στο Κογκρέσο καταδεικνύει πολλά για την πρόοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Oπως γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται τις ΗΠΑ σε λίγες εβδομάδες. Θα έχω την τιμή να τον συνοδεύσω στον Οβάλ Γραφείο, μαζί με τον Πρόεδρο, προκειμένου η Ελλάδα και η ΗΠΑ να μιλήσουν για την Ουκρανία, τη σταθερότητα στην περιοχή, τα διεθνή θέματα και την ενίσχυση των σχέσεων. Δεν υπάρχουν πολλές διμερείς συναντήσεις στο Οβάλ Γραφείο αυτές τις ημέρες και το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται καταδεικνύει τη σημασία της. Η Ελλάδα λαμβάνει σημαντική γεωστρατηγική σημασία».
Ο Τζ. Τσούνης είναι ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός που δεν ανήκει στις τάξεις της αμερικανικής διπλωματίας και αναλαμβάνει το πόστο της Αθήνας με πολιτικό διορισμό. Προηγήθηκε ο Μάικλ Σωτήρχος, που υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο στην Αθήνα το διάστημα 1989-1993. Ο νέος πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση πως «εφόσον η δική του θητεία κριθεί επιτυχημένη, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους Έλληνες της Διασποράς, προκειμένου να αναλάβουν ανάλογο ρόλο στο μέλλον».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News