Υπό επιτήρηση ο σεισμογένης Κορινθιακός, στην «Π» ο Παπαδόπουλος για Γαλαξίδι και Κ. Αχαΐα

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην «Πελοπόννησο»: «Με τον Κορινθιακό ποτέ δεν είσαι ήσυχος…»

Υπό επιτήρηση ο σεισμογένης Κορινθιακός, στην «Π» ο Παπαδόπουλος για Γαλαξίδι και Κ. Αχαΐα

Επιφυλακτικός, προβληματισμένος και συγκρατημένα ανήσυχος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το σεισμικό γεγονός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 03.00 στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκεκριμένα 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαλαξιδίου.

Σεισμός στον Κορινθιακό: Το επίκεντρο, οι περιοχές που «κουνήθηκαν»

Για την ώρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πανικού, όπως εξήγησε (η συνομιλία μας έγινε στη 1.30 το μεσημέρι χθες), αλλά υπάρχει λόγος εγρήγορσης. Αλλωστε, όπως επανέλαβε για μία ακόμα φορά, στον Κορινθιακό Κόλπο αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ένα έντονο σεισμικό γεγονός!

Η χθεσινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Ιτέα, Γαλαξίδι, Αττική, αλλά και στην Αιγιάλεια και στην Πάτρα.Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 16,8 χιλιόμετρα και σε απόσταση 13 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Γαλαξίδι.

Ανησυχία για τον Κορινθιακό: Σιωπή μετασεισμών μετά τα 4,8 Ρίχτερ προβληματίζει τους σεισμολόγους

«Eνα στοιχείο προβληματισμού είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, περίπου 10 ώρες μετά, δεν έχουμε μετασεισμούς. Αυτό μας δημιουργεί έναν προβληματισμό και μας κάνει επιφυλακτικούς. Θέλουμε η φύση, η ίδια η φύση, να μας εφοδιάσει με περισσότερα επιστημονικά στοιχεία… » τόνισε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος στην «Π» και συνέχισε: «Εάν είχαν ακολουθήσει 2, 3, 5, 20 μετασεισμοί θα ήταν αλλιώς.

Εκτιμούμε τα μεγέθη των σεισμών και το πλήθος τους. Τώρα, όμως, είμαστε ακόμα στα τυφλά, γι’ αυτό χρειάζονται μία, δύο, τρεις μέρες να περιμένουμε. Βέβαια, σας θυμίζω ότι στις 9 Οκτωβρίου του 2022 είχε γίνει ακριβώς στην ίδια περιοχή ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους, 5 Ρίχτερ, κοντά στη Δεσφίνα. Ούτε τότε είχαμε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Είχαμε μόνο δύο μικρούς μετασεισμούς. Γι’ αυτό τώρα είμαστε ακόμα προβληματισμένοι και σε μία κατάσταση αναμονής. Περιμένουμε την όποια εξέλιξη, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε περαιτέρω την κατάσταση».

Πάτρα: Σεισμός, φωτιά και εγκλωβισμένος στο Πανεπιστήμιο ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Και ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε: «Για την ώρα είμαστε σε εγρήγορση. Τα παρακολουθούμε όλα και το ιστορικό. Γενικά ο Κορινθιακός κόλπος έχει πολύ σημαντικό σεισμικό δυναμικό. Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου έγινε ο τωρινός σεισμός, ο τελευταίος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 έγινε το 1992. Ακριβώς εκεί που έγινε ο τωρινός, δηλαδή. Προσοχή, δεν αναφέρομαι στην περιοχή δυτικά στο Αίγιο ή ανατολικά στις Αλκυονίδες. Γενικά, το ρήγμα στον Κορινθιακό είναι πολύ δραστήριο και είναι μαθηματικό βέβαιο πως η συγκεκριμένη περιοχή θα μας απασχολήσει στο μέλλον με πολύ πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις».

ΟΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είναι απολύτως καθησυχαστικός για τις ελαφριές σεισμικές δονήσεις στη Δυτική Αχαΐα, το σαββατοκύριακο. Παρότι έγιναν κάμποσες δονήσεις, μικρές όμως, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σαφής: «Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή μεταξύ Ωλενίας και Καρυάς. Υπήρξε μία συστάδα σεισμών, 15 τον αριθμό. Καμία δόνηση, όμως, δεν ήταν πάνω από 2,2. Ολες μικρότερες. Νομίζω ότι προς το παρόν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Είναι μία μικροσεισμική δραστηριότητα, από αυτές που καθημερινά έχουμε στην Ελλάδα. Για να καταλάβετε, όπως κοιτάζω το χάρτη, βλέπω κι άλλες περιοχές στην Ελλάδα που έχουν παρόμοια θέματα. Αρα δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι ανησυχητικό σε αυτό το επίπεδο, στη συγκεκριμένη περιοχή».