Υποχρεωτικά POS παντού από το 2024: Ηλεκτρονικές πληρωμές και σε ταξί, λαϊκές αγορές και ασφαλιστές

Σε όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική χρήση POS έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

POS

Σε 35 κλάδους της οικονομίας πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση των τερματικών (POS) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πλέον με το σχέδιο απόφασης της κυβέρνησης θα καλύπτεται το 100% της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού θα δημοσιοποιηθούν οι όροι αλλά και τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Η απόφαση θα προβλέπει την υποχρέωση των επαγγελματιών όλων των κλάδων να τηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς, καθώς και να δέχονται όλα τα μέσα πληρωμής, όπως και το IRIS, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα φτάνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Κατ’ εξαίρεση ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου 2024 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους που έχουν προμηθευτεί POS μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Εκτόξευση των δηλωθέντων εισοδημάτων

Η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει το σχέδιο απόφασης, το οποίο έχουν επεξεργαστεί το ΥΠΕΘΟ, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης, από την 1η Ιανουαρίου και εντός του Φεβρουαρίου για όσους δεν έχει εγκατασταθεί το τερματικό και αναφέρει ρηττά, ότι μεταξύ άλλων πρέπει να διαθέτουν POS οι οδηγοί ταξί, όσοι δραστηριοποιούνται στις ασφάλειες ζωής, στις λαϊκές αγορές, οι μεσίτες και οι ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων και αλλού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την επέκταση των POS αναμένεται κατακόρυφη αύξηση στα δηλωθέντα εισοδήματα.

Οι κλάδοι που εντάσσονται στην υποχρεωτική χρήση τερματικού:

POS

Για παράδειγμα, εξηγούν, σήμερα ένας ιδιοκτήτης άδειας ταξί δηλώνει μέσα ακαθάριστα έσοδα 28.540 ευρώ και καθαρά κέρδη 3.726 ευρώ. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών θα πληρώνει με κάρτα. Οπως επίσης και στις λαϊκές αγορές. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει στην επιφάνεια ένα μεγάλο τμήμα των πραγματικών τους εισοδημάτων, τόσο τα ακαθάριστα όσο και τα καθαρά, ενώ σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών, το 32,7% δηλώνει είτε μηδενικά εισοδήματα είτε ζημίες. Επιπροσθέτως, ένα 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Οι νέοι υπόχρεοι σε τερματικά θα πρέπει να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι δεν είναι παράνομο κάποια επιχείρηση να διαθέτει POS εξωτερικού (που έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών), αρκεί αυτό να είναι δηλωμένο στην εφορία.

Το σχέδιο απόφασης για τα POS

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υποχρεωτικό, εκτός από το να συνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα τερματικά, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης:

Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Οι επαγγελματίες δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητάς τους.

Παράλληλα, στον επαγγελματικό λογαριασμό υποχρεούνται να αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάθε ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, όπως ενδεικτικά: πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, υπηρεσία IRIS, και φυσικά συναλλαγές με μετρητά.

Να σημειωθεί ότι όλες οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.