Μισθοί: Ο οδικός χάρτης για τις αυξήσεις από το 2025 ως το 2027, πώς θα διαμορφωθεί στο Δημόσιο

Ενιαία θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο από το 2025.

Μισθοί

Από το 2025, η κυβέρνηση δρομολογεί ένα ενιαίο σχέδιο αυξήσεων του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο. Αυτές οι αυξήσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, θα υπολογίζονται βάσει ενός νέου μηχανισμού ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη το κόστος ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Το 2025 προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού από τα σημερινά 830 ευρώ στα 870-880 ευρώ, με μηνιαία ενίσχυση περίπου 40-50 ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση θα εφαρμοστεί και στον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (850 ευρώ), ώστε να φτάσει επίσης στα 880 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν οριζόντια εφαρμογή για όλους τους μισθούς του Δημοσίου, προσαρμόζοντας έτσι και τα ανώτερα κλιμάκια αποδοχών.

Νέος Μηχανισμός και Δημόσια Διαβούλευση

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση εισάγει έναν ανανεωμένο μηχανισμό υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη διάφορους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες:

  • Τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της.
  • Το επίπεδο τιμών και τον πληθωρισμό.
  • Το ποσοστό ανεργίας και τις συνθήκες απασχόλησης.
  • Την αγοραστική δύναμη του μισθού και το κόστος διαβίωσης.

Με το νέο αυτό πλαίσιο, ενισχύεται η δυνατότητα των μισθών να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς εισάγεται για πρώτη φορά ο στόχος της διασφάλισης της αγοραστικής δύναμης.

Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027

Σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, έως το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, ακολουθώντας ετήσιες αυξήσεις βάσει των συνθηκών της αγοράς και των οικονομικών δεδομένων. Από το 2028 και μετά, οι αυξήσεις θα πραγματοποιούνται αυτόματα, χωρίς τη δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης, μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα ενσωματώνει:

  • Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού που επηρεάζει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Τη μισή μεταβολή της αγοραστικής δύναμης των γενικών μισθών.
  • Ακρίβεια και Σταθερότητα στον Υπολογισμό

Η ακρίβεια και το κόστος διαβίωσης θα αποτελέσουν βασικούς δείκτες στη διαδικασία καθορισμού των αυξήσεων, τόσο έως το 2027 όσο και με τον αυτόματο μηχανισμό από το 2028 και μετά. Επιπλέον, το νομοσχέδιο διασφαλίζει πως ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί. Σε περιπτώσεις σοβαρών οικονομικών κρίσεων, ο μηχανισμός προβλέπει δυνατότητα «παγώματος» του μισθού, αλλά χωρίς καμία μείωση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Καταρρέει ο αντικυκλώνας της ανομβρίας, η Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων ΧΑΡΤΕΣ

Υπουργείο Εσωτερικών: Σαρωτικές 10 + 10 αλλαγές σε Δήμους και Περιφέρειες