ΝΑΤΟ: Πιέσεις για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία
Η Ουκρανία αναμένεται να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας.
Η Ουκρανία εντείνει τις πιέσεις για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με στόχο την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρά τις έντονες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η απόφαση για την ένταξη αναμένεται να αναβληθεί, καθώς αρκετές χώρες της Συμμαχίας, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές.
Η Ουκρανία επικαλείται το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο εγγυόταν την ασφάλειά της μετά την αποδοχή της αποδοχής του πυρηνικού της οπλοστασίου, αλλά η Ουκρανία θεωρεί πλέον ότι η αποτυχία εφαρμογής αυτών των εγγυήσεων, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έχει αφήσει τη χώρα έκθετη σε κινδύνους. Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η μοναδική ικανή εγγύηση για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων από τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, εμφανίζονται επιφυλακτικές στο ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πριν από την αλλαγή ηγεσίας. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία “μέσα σε 24 ώρες”, χωρίς να έχει προσδιορίσει ακριβώς τον τρόπο.
Η Ουκρανία επιθυμεί επίσης να ενισχύσει τη στρατιωτική της θέση στο πεδίο της μάχης προτού ξεκινήσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για ειρήνη. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως το αμερικανικό THAAD και το ισραηλινό Arrow, για την προστασία της από νέους ρωσικούς πυραύλους.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 725 εκατ. δολαρίων δείχνει την συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν τη θέση τους σε τυχόν διαπραγματεύσεις, με κάποιες να εξετάζουν την αποστολή στρατευμάτων για την επιτήρηση εκεχειριών. Όλα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ένταση γύρω από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, καθώς οι αποφάσεις για την ασφάλεια της χώρας παραμένουν αβέβαιες και γεωπολιτικά φορτισμένες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News