Η Πάτρα στο επίκεντρο της δημιουργικής καινοτομίας – Το 6ο Συνέδριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών άνοιξε νέους δρόμους

Στη διάρκεια του διημέρου συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Πάτρα Χαρακτηριστική όψη της αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου και φιλοξενήθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Με έντονο ενδιαφέρον και ουσιαστικές συζητήσεις ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Mosaic // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα, αποτέλεσε σημείο συνάντησης για ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και δημιουργούς από όλη τη χώρα.

Πάτρα

Γιώργος Σάρλης, Βασίλης Αυδίκος

Στη διάρκεια του διημέρου συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών τεχνολογιών στη δημιουργική εργασία, ο ρόλος των πλατφορμών στην αναδιαμόρφωση της παραγωγής και κατανάλωσης περιεχομένου, καθώς και οι προοπτικές για ανθεκτικότητα και επιβίωση του κλάδου σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες μορφές συνεργασίας μέσω δημιουργικών hubs και collaborative workspaces, καθώς και στις καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης, όπως το crowdfunding, που φέρνουν νέα πνοή στην πολιτιστική παραγωγή.

Πάτρα

Στο βήμα ο Νικόλαος Καραχάλης. Στο πάνελ διακρίνονται οι: Χρήστος Καρράς, Όλγα Κολοκυθά και ο συντονιστής της συνεδρίας Γιώργος Σάρλης

Το συνέδριο στάθηκε επίσης αφορμή για μια σε βάθος ανάλυση των κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, τη σημασία των δημιουργικών οικοσυστημάτων και τη χάραξη πολιτικών που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του τομέα. Σημαντικό ενδιαφέρον προκάλεσαν οι συνεδρίες για νέους ερευνητές, όπου παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον του κλάδου.

Πάτρα

Ομιλητής ο Νίκος Σαραφόπουλος, ενώ στο πάνελ συμμετέχουν οι: Γεωργία Μανωλοπούλου, Μαρία Δρακάκη, Δέσποινα Κανελλή και συντονίστρια η Μίνα Δραγούνη

Το συνέδριο έδωσε έμφαση στη συνεργασία και την καινοτομία ως κλειδιά για τη βιωσιμότητα των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, προσφέροντας πολύτιμα ερεθίσματα για το πώς ο τομέας μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Ακαδημαϊκοί, φορείς και επαγγελματίες συμφώνησαν ότι η στήριξη της δημιουργικής οικονομίας είναι κρίσιμη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέργειες και νέες προσεγγίσεις που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια.

Το 6ο Συνέδριο αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης και εμπειριών, ενισχύοντας τη δυναμική των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στην Ελλάδα και ανοίγοντας νέους δρόμους για τη χάραξη πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.