Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος που ξεκινά ο Τραμπ: Δασμοί 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου χωρίς εξαίρεση
Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο
![Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος που ξεκινά ο Τραμπ: Δασμοί 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου χωρίς εξαίρεση Τραμπ](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/tramp-lefkos-oikos-jpg.webp)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνει τη στρατηγική του στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη, υπογράφοντας το διάταγμα που επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η απόφαση αυτή, που τέθηκε σε ισχύ χωρίς εξαιρέσεις, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τόνισε ότι η επιβολή δασμών γίνεται για να προστατευθεί η αμερικανική οικονομία από χρόνια εκμετάλλευσης. Ωστόσο, παρά τη δήλωση περί μη εξαιρέσεων, επιβεβαίωσε ότι η Αυστραλία δεν θα υπόκειται στους νέους δασμούς, λόγω του εμπορικού πλεονάσματος που διατηρεί με τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που θα υποστούν τις συνέπειες των δασμών. Σημαντικό αντίκτυπο θα έχουν επίσης στη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα, που διατηρούν ισχυρές εξαγωγικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα των μετάλλων.
Στη Βρετανία, η συνομοσπονδία UK Steel εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς τη «καταστροφικό πλήγμα» για τη βιομηχανία χάλυβα, που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες. Παράλληλα, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στις αμερικανικές βιομηχανίες, καθώς ο χάλυβας και το αλουμίνιο αποτελούν κρίσιμες πρώτες ύλες για πολλούς κλάδους.
Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τον Τραμπ, καθώς κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021) είχε ήδη επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα είχαν αρθεί από τον ίδιο ή τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή μιας πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής.
Επιπλέον, ο Τραμπ προανήγγειλε νέους «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την εξισορρόπηση της φορολόγησης των αμερικανικών προϊόντων που εξάγονται στο εξωτερικό.
Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα είναι έντονες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για αντίποινα, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν, στοχεύοντας σε αμερικανικά προϊόντα-σύμβολα, όπως το μπέρμπον και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε την ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Η στάση της Κίνας
Η Κίνα, βασικός στόχος των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ, δεν έμεινε αδιάφορη. Η επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ έχει ήδη οδηγήσει σε αντίποινα, με το Πεκίνο να ανακοινώνει στοχευμένους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 14 δισ. δολαρίων.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, δήλωσε ότι «κανείς δεν κερδίζει από έναν εμπορικό πόλεμο», επιβεβαιώνοντας ότι η Κίνα παραμένει αμετακίνητη στη στάση της.
Διαβάστε επίσης
Το λιμάνι της Πάτρας έτοιμο να υποστηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο
Αχαΐα – Κατολισθήσεις: Θέμα χρόνου οι διώξεις για τα καθυστερούμενα – Το Δασαρχείο ζήτησε παράταση!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News