Λέκκας: Δεν υπάρχει απειλή για την Κρήτη από τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο neakriti.gr αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με 17.000 δονήσεις μέσα σε 12 ημέρες και μέγιστο μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο.

Λέκκας

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), έκανε σημαντικές δηλώσεις από το Ηράκλειο σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στις Κυκλάδες. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των σεισμικών αναταράξεων και τυχόν ηφαιστειακών εκδηλώσεων, καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες διεργασίες.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο neakriti.gr αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με 17.000 δονήσεις μέσα σε 12 ημέρες και μέγιστο μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η σεισμική κινητικότητα εισέρχεται σε φάση ύφεσης, με αναμενόμενες ασθενείς δονήσεις τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως γύρω στα 5 Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σεισμικών αναταράξεων και πιθανών ηφαιστειακών εκρήξεων. Οι δύο διεργασίες είναι εντελώς ανεξάρτητες. Δεν έχουν προκύψει ζημιές στις δημόσιες υποδομές της Σαντορίνης. Οι μόνες κατασκευές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο είναι ορισμένα κτίσματα στην περιοχή της Καλντέρας, τα οποία πιθανώς δεν πληρούν τα αντισεισμικά κριτήρια.

Σχετικά με την Κρήτη, ο κ. Λέκκας κατέστησε σαφές ότι δεν διατρέχει κίνδυνο από την τρέχουσα σεισμική ακολουθία. Επίσης, απέκλεισε την πιθανότητα ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης, εκφράζοντας απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο καθηγητής κάλεσε το κοινό να εμπιστεύεται τις επίσημες ανακοινώσεις των εξειδικευμένων φορέων και τόνισε ότι οι αποφάσεις των αρμόδιων Επιτροπών λαμβάνονται με πλήρη ομοφωνία.

Η παρουσία του κ. Λέκκα στην Κρήτη συνδέεται με την άσκηση πολιτικής προστασίας «Μίνωας», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστημονικοί φορείς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές αρχές, σχεδιάζουν δράσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σχέδια εκπαίδευσης:

  • Εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία.
  • Εκπαίδευση προσωπικού δημόσιων υπηρεσιών.
  • Ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τη σημασία της προετοιμασίας και της ενημέρωσης του κοινού, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος γυναικοκτόνος, έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός

Μόναχο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς, πληροφορίες για τραυματίες

Οι Κυκλάδες «καταπίνουν»« τα ψάρια του Πατραϊκού! – Η αυτοψία της «Π» και οι επιστήμονες ΦΩΤΟ

Σαντορίνη: Η «ανύψωση» της καλντέρας και η «πιθανή» έκρηξη του ηφαιστείου, γιατί επιμένει ο Τσελέντης στον σεισμό 6 ρίχτερ

Βροχερός ο καιρός σήμερα 13/2, πότε αναμένεται νέα επιδείνωση, η πρόγνωση για την Πάτρα

Δώδεκα τραυματίες από ρίψη χειροβομβίδας σε μπαρ στη Γαλλία, «ανοικτό» το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

Αιγιάλεια-Καλάβρυτα: Στα λόγια τα μέτρα στον Οδοντωτό – Εκτεθειμένος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ

Πάτρα: Κυκλοφορούν και οπλοφορούν, η αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Π» για την αγορά όπλων

Πάτρα: Είχε εμβολίσει και τραυματίσει Αστυνομικό της ΔΙΑΣ ο «πιστολέρο» της νύχτας