Τι κρύβει στο βυθό της η μαρίνα της Πάτρας; ΦΩΤΟ

Είναι απίστευτο το τι μπορεί να ανασύρει κανείς, από τον βυθό της μαρίνας της Πάτρας. Επιχείρηση καθαρισμού, από την εθελοντική ομάδα «Beach Cleaning» και με τη συμμετοχή πατρινών δυτών και εθελοντών.

Πάτρα

Είναι απίστευτο το τι μπορεί να ανασύρει κανείς, από τον βυθό της μαρίνας της Πάτρας: Από… χαλιά και μπαταρίες αυτοκινήτων, μέχρι και ένα …μηχανάκι! Ναι, καλά διαβάσατε! Και για την ακρίβεια, αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες τύπους ευρημάτων που απέφερε η επιχείρηση καθαρισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, από την εθελοντική ομάδα «Beach Cleaning» και με τη συμμετοχή πατρινών δυτών και εθελοντών.

Πάτρα

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι πράγματι τραγικός, αλλά και συνάμα ενδεικτικός για τον τρόπο που κακομεταχειριζόμαστε το υποθαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας και την τύχη που επιφυλάσσουμε σαν πόλη, στον χώρο που κατά τα άλλα θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάποια στιγμή ως τουριστικό λιμένα σκαφών: Συνολικά από αυτή την διήμερη επιχείρηση, περισυνελέγησαν 1.337 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 442 ήταν πλαστικό! Ειδικότερα μάλιστα, τα 195 κιλά προήλθαν από τον παράκτιο καθαρισμό και τα 1.142 από τον υποθαλάσσιo καθαρισμό!

Η συντονισμένη δράση στην Πάτρα ολοκληρώθηκε με τη υποστήριξη μεγάλης εταιρείας απορρυπαντικών, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθάρισε σε βάθος», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προσφέρθηκαν 7 δύτες και 10 εθελοντές ξηράς, με τη συνδρομή του καταδυτικού Cool Experience Dive Center και του Ηλία Πετούση, που προσέφερε τους εξοπλισμούς.

Το «Καθάρισε σε Βάθος» ξεκίνησε με τη στήριξη της εθελοντικής ομάδας του Οδυσσέα Λάμπρου, «Beach Cleaning» για τον καθαρισμό ακτών και την παράλληλη ανάσυρση απορριμμάτων από τον βυθό των θαλασσών και στοχεύει στην επαναχρησιμοποίησή τους μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, ενώ επεκτείνεται με αλυσιδωτές δράσεις στην κοινωνία, την εκπαίδευση και την επιστήμη. Το πρόγραμμα έχει στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση και την έννοια της ατομικής ευθύνης, απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος με μια ολιστική προσέγγιση.

«ΑΝ ΚΑΘΑΡΙΖΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ…»
Ανάμεσα στους πατρινούς δύτες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, ήταν και ο καθηγητής πληροφορικής και δάσκαλος κατάδυσης Γεράσιμος Αποστόλου, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς την «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για τα αποτελέσματα του καθαρισμού: «Η επιχείρηση δεν αφορούσε ολόκληρη την υποθαλάσσια λεκάνη της μαρίνας, αλλά μόνο το μικρό τμήμα που οριοθετείται από την παλαιά καφετέρια του Λάγιου. Ανάμεσα στα άλλα, ανασύραμε λάστιχα αυτοκινήτων, πάρα πολλά δίχτυα, πλαστικά κάθε είδους, μπαταρίες αυτοκινήτων, ψαλίδια, ιχθυοπαγίδες και μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών. Αλλά αυτά που προξένησαν τεράστια έκπληξη, ήταν τα δεκάδες χαλιά που ανασύρθηκαν, καθώς επίσης και ένα… μηχανάκι! Και αν από αυτή τη μεμονωμένη επιχείρηση καθαρισμού, στο συγκεκριμένο μικρό τμήμα της μαρίνας ανασύραμε 1.337 κιλά σκουπιδιών, καταλαβαίνετε για τι όγκο και πόσους τόνους απορριμμάτων θα μιλάγαμε, αν στηνόταν επιχείρηση για ολόκληρη τη μαρίνα…».

Θυμίζουμε, ότι η διαμορφωμένη έως σήμερα Μαρίνα έχει χωρητικότητα περίπου 600 σκαφών. Αποτελείται από τρεις λιμενολεκάνες βάθους 3,5 μέτρων, οκτώ σταθερές προβλήτες και τρεις πλωτές. Προστατεύεται από κυματοθραύστη μήκους 620 μέτρων δυτικά και 52 μέτρων βόρεια. Παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Πατρέων τον Ιούλιο του 2018.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η «BEACH CLEANING»

Η ομάδα «Beach Cleaning» ξεκίνησε με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω των παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών.

Πάτρα

Είναι μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού ακτής και βυθού, που μέσω των δράσεων της προσπαθεί να βοηθήσει το περιβάλλον το οποίο πνίγεται στα σκουπίδια. Αρχικά ξεκίνησε με απλούς καθαρισμούς ακτής στο Πόρτο Ράφτη και εν συνεχεία άρχισε να καθαρίζει το βυθό, μπαίνοντας μέσα στο νερό με μπουκάλες. Αυτή την στιγμή η ομάδα έχει μερικά σταθερά μέλη όπως είναι ο Σωτήρης Λάμπρου, η Δανάη Λάμπρου και η Ελενα Κρητικού. Παράλληλα σε κάθε δράση έρχονται νέοι εθελοντές. Εχει διοργανώσει στο παρελθόν και επιχειρήσεις καθαρισμού βυθού στην περιοχή μας, όπως στο Νότιο Πάρκο και στην Κάτω Αχαΐα.

Όπως μάς λέει ο Οδυσσέας Λάμπρου, ένας από τους δημιουργούς της ομάδας, η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια:
«Στις αρχές του 2018 με την εμπειρία μερικών χρόνων που είχα στον τομέα των παράκτιων και υποθαλάσσιων καθαρισμών και αφού είχα δει πως το πρόβλημα των ακτών στην Αττική είχε μεγαλώσει επικίνδυνα αποφάσισα να δημιουργήσω την ομάδα «Beach Cleaning». Μετά από μόλις έναν χρόνο η διαφορά ήταν εμφανής και οι εθελοντές περισσότεροι. Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα εθελοντισμού στις 7 Απριλίου 2019 αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια σειρά δράσεων και να κάνουμε έναν καθαρισμό τον μήνα.

Όσο ωραία και αν είναι τα αποτελέσματα των δράσεών μας, ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε κοστίζει και δυστυχώς δεν έχουμε υποστήριξη. Ο κόσμος όμως μας υποστηρίζει κάνοντας μια δωρεά στην ομάδα και βοηθώντας να αγοράσουμε ειδικούς σάκους συλλογής σκουπιδιών, μπαλόνια ανέλκυσης βαρέων αντικειμένων και πολλά άλλα».