Μαύρο Θέατρο Πάτρας: Υλοποιεί το «Σχολείο των Σκιών» στα Παλαιά Σφαγεία
«Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο θα εκπαιδευτούν κάποιοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» σημειώνει μιλώντας στο pelop.gr ο Κώστας Μακρής.
Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με φορέα επιστημονικής ευθύνης το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών και με τη στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας υλοποιεί το πρόγραμμα «Στο σχολείο των σκιών» με επιστημονική υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, PhD, Θεατρολόγο-Σκηνοθέτιδα. Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Π.Ε. Αχαΐας, το «Σχολείο των σκιών» θα ενταχθεί στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο στο πλαίσιο της υποστήριξης των Πολιτιστικών Προγραμμάτων που θα υποβληθούν για το 2021-2022.
«Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο θα εκπαιδευτούν κάποιοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» σημειώνει μιλώντας στο pelop.gr ο Κώστας Μακρής από το «Μαύρο Θέατρο της Πάτρας» και συνεχίζει: «Στόχος είναι να εκπαιδευτούν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί και μετά, με την βοήθειά μας, να πάμε στους χώρους των σχολείων και να επεκτείνουμε την τεχνική τους κατάρτιση. Έτσι, θα δημιουργήσουν δικές τους παραστάσεις με σύγχρονα ζητήματα και στόχος είναι το ερχόμενο καλοκαίρι όλες αυτές οι παραστάσεις να αποτελέσουν το υλικό ενός μαθητικού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία και σιγά – σιγά όλο αυτό να πάρει μια πανελλήνια έκταση».
Τα μαθήματα, ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη και όπως επισημαίνει ο Κώστας Μακρής, «για να επιβιώσει ο Καραγκιόζης πρέπει να ξεκινήσει η εκπα΄διευση από το νηπιαγωγείο και από το δημοτικό, ώστε τα παιδιά να τον μάθουν, να τον συνεχίσουν και να τον εξελίξουν».
Το πρόγραμμα έχει πολλαπλές κατευθύνσεις εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, ερευνητικές και κοινωνικές. Έτσι, με τον πλούτο της συνύπαρξης όλων των φορέων υλοποίησης, «Το Σχολείο των σκιών» φιλοδοξεί αρχικά να καταρτίσει εκπαιδευτικούς στο Θέατρο Σκιών και τις ιδιαιτερότητές του μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Νοέμβριος 2021). Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα ευαισθητοποιήσουν και θα εξοικειώσουν τους μαθητές τους στην τέχνη του Θεάτρου σκιών με την συνδρομή του Μαύρου Θεάτρου Πάτρας (Δεκέμβριος 21- Ιανουάριος 22). Έως το τέλος Μαΐου το πρόγραμμα που θα υλοποιείται παράλληλα σε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν θα έχει ως αποτέλεσμα τις παραστάσεις των μαθητών με ολοκλήρωση την Δημιουργία ενός Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας.
Η διάρκεια και η επιβίωση του Πατρινού Καραγκιόζη με δημιουργικό τρόπο είναι ο στόχος αυτής της έναρξης που πιστεύουμε ότι μπορεί να καθιερώσει ένα διαρκές «Σχολείο των σκιών» με εκπαιδευτικό υλικό, διαρκώς ανανεούμενα προγράμματα και μόνιμο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών με συγκεκριμένες θεματικές και καλεσμένους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Στο «Σχολείο των σκιών» θα διδάξουν οι Μάρω Γαλάνη, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Μαρία Φραγκή, Κωστής Στεφανόπουλος, Δημήτρης Τουλιάτος, Κώστας Μακρής, Μπάμπης Μακρής και Αριστοτέλης Μακρής.
Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος καθώς και οι διδάσκοντες είναι οι εξής:
– Φωνή αγωγή του λόγου: Μαρία Φραγκή και Κώστας Μακρής
– Αυτοσχεδιασμός – διαδραστικότητα: Μαρία Φραγκή και Κώστας Μακρής
– Μουσική στο θέατρο σκιών, η μουσική παράδοση του Καραγκιόζη, μουσικές επιδράσεις, μουσικά ηχητικά εφέ: Κωστής Στεφανόπουλος
– Ιστορική αναδρομή με έμφαση στον πατρινό καραγκιόζη (θεματολογία, αισθητική): Ιωάννα Παπαγεωργίου.
– Μπερντές (τύποι, λειτουργία, υλικά): Κώστας Μακρής
– Κατασκευές – ζωγραφική (κατασκευή φιγούρας, ζωγραφική της φιγούρας, ζωγραφική των αρχιτεκτονικών στοιχείων, ζωγραφική των πλαισίων): Μπάμπης Μακρής, Κώστας Μακρής
– Φως και σκιά – βασικές αρχές φωτισμού, ο φωτισμός στον Καραγκιόζη και άλλες σύγχρονες εφαρμογές: Μάρω Γαλάνη
– Φιγούρες, ήρωες (τυπολογία, νέες φιγούρες, αρχιτεκτονικές παρουσίες): Κώστας Μακρής, Μπάμπης Μακρής
– Κινησιολογία – χειρισμός: Αριστοτέλης Μακρής.
– Δραματουργία θεάτρου σκιών – θεματολογία στον ελληνικό καραγκιόζη- σημασία θεατρικού κειμένου – λογοτεχνικές και άλλες αρετές του θεάτρου σκιών: Ιωάννα Παπαγεωργίου
– Γραφή (τυπικά χαρακτηριστικά στο θέατρο σκιών, ήρωες, χαρακτήρες, συμπεριφορές, δράση και πλοκή, διάλογος, γραφή με συγκεκριμένους στόχους σε σύγχρονα πολιτισμικά ζητήματα): Δημήτρης Τουλιάτος – Κώστας Μακρής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News