Πάτρα – Τέλος ταφής: Οσα σκουπίδια θάβεις, τόσα θα πληρώνεις – Εως και 2 εκατ. το πρόστιμο για φέτος!

Με τη βοήθεια του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρη Αλεξόπουλου η «Π» εξηγεί τι σημαίνει για τον πολίτη το τέλος ταφής που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2022. Πόσο θα πληρώνουν παραπάνω οι δημότες;

ταφής

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου που ζητούσε να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του τέλους ταφής στερεών αποβλήτων που αναπόφευκτα θα επιβαρύνει αισθητά τους δημοτικούς προϋπολογισμού και θα φέρει νέα βάρη στους δημότες αρχής γενομένης από το τρέχων έτος.

Από την πρώτη ημέρα του 2022, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επανέφερε την εφαρμογή του τέλους ταφής των ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων καθώς και των υπολειμμάτων της επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν απ’ το σύνολο των Μονάδων Επεξεργασίας, με βάση τα προβλεπόμενα από σχετικές κοινοτικές οδηγίες και με πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Το τέλος ταφής έχει προσδιοριστεί στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων για φέτος kαι με κλιμακωτές, ενδιάμεσες αυξήσεις θα εκτιναχθεί στα 55 ευρώ ανά τόνο, απ’ την 1η Ιανουαρίου 2027.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ;

Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο Πατρέων, όπου είναι ο μεγαλύτερος της Αχαΐας και έχει τα περισσότερα απορρίμματα; Εξηγεί στην «Π» ο κ. Αλεξόπουλος: «Η ουσία είναι πως μιλάμε για ένα επιπρόσθετο τέλος. Πέρυσι με επιστολή στον πρωθυπουργό είχαμε ζητήσει την αναστολή του τέλους. Από φέτος όμως τίθεται σε ισχύ ο νόμος, ανεξάρτητα από το αν η κάθε περιοχή διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει πως ό,τι πηγαίνει για θάψιμο, θα το πληρώνουμε. Για παράδειγμα αν η Πάτρα στείλει για θάψιμο 100.000 τόνους που είναι στο περίπου ο όγκος των απορριμμάτων της, θα κληθεί ο Δήμος να πληρώσει ως “πρόστιμο” για το τέλος ταφής περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ σε αυτά τα χρήματα προστίθεται το 1,2 εκατ. ευρώ περίπου που είναι για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ;

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Αλεξόπουλος, ακόμα και το 2024 να είναι έτοιμο το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων θα πηγαίνει αναπόφευκτα προς ταφή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, προβλέπεται ακόμα και το 30 ή 40% των απορριμμάτων να οδεύει προς ταφή.

Δηλαδή, για μια πόλη όπως η Πάτρα, αν το 30% των απορριμμάτων της το 2027, που το τέλος θα ανέρχεται στα 55 ευρώ ανά τόνο, πηγαίνει για θάψιμο τότε θα κληθούμε να πληρώσουμε περίπου 1.650.000 ευρώ ως «πρόστιμο».

Και για να μεταφράσουμε τι σημαίνει το «πρόστιμο» των 2 εκατ. ευρώ για τους δημότες της Πάτρας, αν τελικά μετακυλιστεί το τέλος σε αυτούς, ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ τον χρόνο επιπλέον από όλα πληρώνει σήμερα.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Με βάση τα ανωτέρω φαίνεται πως αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε έξτρα χρήματα για τα απορρίμματα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Ομως αρχικά ο κ. Αλεξόπουλος προτείνει: «Είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια για να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για το τέλος ταφής. Προφανώς οι δήμοι δεν θα είναι σε θέση να καλύπτουν από μόνοι τους το επιπλέον ποσό που θα προκύπτει από το τέλος ταφής, επομένως θα μετακυλήσει στους πολίτες. Ο κόσμος ματώνει οικονομικά καθημερινά, δεν μπορεί να του επιβληθεί έμμεσα αυτό το επιπλέον χαράτσι. Ενώ μεσοπρόθεσμα, οι δήμοι χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, αλλά και να προχωρήσουν οι δράσεις ανακύκλωσης για να φτάνουν στους ΧΥΤΑ λιγότερα απορρίμματα».

Ο Δήμος Πατρέων με χθεσινή του ανακοίνωση έκανε γνωστό πως «μαζί τον λαό και τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε για την ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους ταφής και κάθε λογής χαρατσιών που επιβάλλονται στη λαϊκή οικογένεια για λογαριασμό του κεφαλαίου, καθώς επίσης θα θέσουμε το θέμα εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο και στους λαϊκούς φορείς».